Maslina meni

NEGA KOSE U HLADNIM DANIMA

NEGA KOSE U HLADNIM DANIMA
Datum objave: 06.11.2015.

Bude nas hladna jutra, a uspavljuju hladne noći. Brinemo o svojim šakama, usnama, licu, a šta je sa kosom? Mnogi od nas ne znaju da na kosu ne utiču negativno samo jaki sunčevi zraci, nego i promene temperature kojima smo izloženi u ovom periodu. Kada nastupi zima, kosi je još teže. Zato joj treba posvetiti posebnu pažnju. Počnite na vreme!

Problemi

Nega kose podrazumeva da otklonimo probleme koji narušavaju njeno zdravlje i izgled. Najčešća neugodnost sa kojom se suočavamo jeste opadanje kose. Ono nastupa nakon ubrzanog letnjeg rasta kose. Može da traje kratko, a ukoliko potraje ili postane zabrinjavajuće, potrebno je pronaći pravi uzrok i lečiti ga. Osim što nam kosa brže raste leti, ona se više i oštećuje. Tako u jesen ulazimo sa ispucalim krajevima i neposlušnom kosom. Ovo je odličan period da je šišamo i farbamo. Najteži problem je dehidrirana kosa. Retko ko vodi računa da nanosi zaštitne sprejeve na kosu tokom leta, zbog čega je ona sama prepuštena suncu i slanoj vodi. Ovde su rešenja maske za kosu, pakovanja i prirodna ulja.

Pravilna nega kose

Da bi našoj kosi vratili živost, nakon šišanja, neophodno je da je hidriramo. Možemo koristiti različite dostupne proizvode, a preporuka je da ipak birate prirodnu kozmetiku. Prirodna ulja, kao što su bademovo, kokosovo, maslinovo ili orahovo, možete dodati u šampon i regenerator i koristiti ovu smesu jednom nedeljno. Kosu nemojte ispirati vrelom, nego toplom vodom, a ukoliko možete da izdržite, jedno ispiranje obavite hladnom vodom, za sjaj kose. Preporučuje se i da se sa vremena na vreme u teme utrljaju med, pivo ili pivski kvasac, koji pomažu kosi da raste i daju joj čvrstinu. Osim ovoga, važno je da zaštitimo kosu pri svakom izlasku van zatvorene prostorije. To znači da bi trebalo da je ušuškamo u kapu, kapuljaču ili šal. Važno je da nam kape budu od prirodnih materijala ili postavljene satenom, kako bi protok vazduha bio moguć, a kosa se manje mastila. U slučaju da se javlja naelektrisanost, na vrhove treba naneti prirodna ulja. Važno je i da vam kosa bude potpuno suva, a pošto ćete češće koristiti fen, izbegavajte peglu ili presu za kosu, jer je ona dodatno isušuje. Poželjno je da jednom nedeljno na kosu nanesete masku. Od gotovih proizvoda uvek birajte one sa što manje hemijskih preparata, a lako možete napraviti i svoje, pomoću jaja, meda, limuna i drugih prirodnih sastojaka.