Maslina meni

ŠI PUTER – ZDRAVA NEGA VAŠE KOŽE I KOSE

ŠI PUTER – ZDRAVA NEGA VAŠE KOŽE I KOSE
Datum objave: 27.02.2016.

Verovatno su se mnogi od vas već susreli sa “njim'', njegova popularnost iz godine u godinu raste i doživljava procvat u kozmetici. Jedan je od proizvoda za koji uvek možete da se odlučite i da nikada ne pogrešite, njegovo ime je – ši puter( She butter). lat. Butyrospermum parkii. U prodaju dolazi i pod nazivom maslac karite.

Ši puter dolazi nam iz Afrike. Ši drvo raste u Africi, na suvom području oko Sahare. Svoju punu zrelost postiže tek za trideset do pedeset godina, a najplodnija su stabala starija od sto godina. Plodovi stabla se suše i mrve kako bi se dobio prah koji se potom kuva u vodi. Tada se ispušta masna supstanca koja se zgušnjava i koristi kao puter. To je ogroman posao jer za dobijanje dvadeset kilograma maslaca treba sto kilograma suvih plodova.

U Africi se koristi već vekovima, njegovu moć su davno otkrile afričke žene, a naročito je bio važan kao zaštita od jakih vetrova i velikih temperaturnih promena i kao izvor prihoda za afrčke žene. Zbog svog odličnog sastava ši puter danas ima veliku i široku primenu - od pripreme hrane do nege lica, tela i kose, pa čak i osetljivog područja očiju i usana.

Ši puter izuzetno je bogat vitaminima A i E. Koristan je sastav u preparatima za negu kože, jer je umiruje i hrani. Takođe pomaže pri uklanjanju ožiljaka i strija, iritacija i osipa. Njegova hidratantna prednost je velika, smanjuje suvoću kože, a takođe se ističe kod problema dermatitisa, psorijaze seboreje i ekcema. Može se pohvaliti i velikim sadržajem masnih kiselina (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska), koje su neophodne kako bi se koža održala glatkom i mladalačkom. On zapravo podstiče proizvodnju kolagena u našem telu. Tokom sunčanja pomaže u zaštitnom delovanju od UV zraka i isušivanja kože i kose a nakon sunčanja potpomaže regeneraciju kože.

Za negu kose možete ga koristiti kao pakovanje za kosu uz dodatak kokosovog, arganovog ili makadamijinog ulja, to će predstavljati spas za suvu i oštećenu kosu.

Na tržištu možete pronaći rafinisani i nerafinisani ši puter. Uvek je bolje koristiti nerafinisani puter, jer rafinisanjem gubi svoj karakterističan miris, vitamine i minerale, a time i većinu svojih lekovitih dejstava. Nerafinisani ili organski ši puter, možete prepoznati po bledožutoj ili bež boji i po orašastom mirisu. Ako niste ljubitelj njegovog prirodnog mirisa, možete u njega dodati par kapi etarskog ulja (npr. lavande ili palmarose). Ponekad puter može imati grudvastu teksturu, ali to ne znači da je pokvaren. Kao i za sve prirodne preparate, preporučuje se da ga čuvate na suvom i hladnom mestu čime ćete osigurati duži vek trajanja.

Najbolje ga je koristiti sirovog, direktno na koži. Konzistenciija mu je takva da se, topi od temperature tela i brzo se upija ne ostavljajući masan trag, i nezapušava pore. On je od neprocenjivog značaja za mnoge kozmetičke proizvode. Ako ste pobornik prirodne kozmetike i volite da sami pravite kreme onda će vam se ši puter mnogo dopasti jer može biti sastojak različitih proizvoda za lice, telo, usne i kosu.

Mi vam predlažemo da se oprobate i postanete svoj lični kozmetičar. Oprobajte se u jednoj od mnogih receptura za zdrav izgled suve kože i otkrijte sve čari čarobnog ši putera.

Mešavina za jako suvu kožu:

40g ši putera

10g biljnog ulja od ploda divlje ruže

10 kapi etarskog ulja ruzmarina verbenon-a

10 kapi etarskog ulja od semena šargarepe

10 kapi etarskog ulja palmarose.