Maslina meni

Kako se pravilno skladišti malina?

Kako se pravilno skladišti malina?
Datum objave: 29.03.2016.
Kategorija: Zdrava hrana

Malina je jedno od najomiljenijih voća na ovim prostorima. A sama Srbija je poznata po širokoj proizvodnji malina. Nešto što je zanimljivo kod maline je to što njeni plodovi ne sazrevaju u isto vreme. To znači da je potrebno više puta prelaziti tokom berbe isto mesto, jer uvek ima šta da se ubere. Nakon berbe bitan je transport, a onda kao jedan od najbitnijih segmenata je i skladištenje maline u hladnjačama za voće.

Pravilna berba i skladištenje u hladnjače za voće

Pre nego što se malina smesti u hladnjače za voće veoma je bitno kako se ona bere. Napomenuto je da ne sazreva u isto vreme i zbog toga se mora brati više pute. Najbolje je da se bere u jutarnjim časovima, odnosno pre nego što temperatura ne dostigne viši nivo. Tada sledi deo koji mora da bude najbrži – transport, tj. prebacivanje malina do hladnjača za voće. Ovaj proces mora da bude najbrži.

Kada se stigne do hladnjače za voće – plod maline treba postepeno početi hladiti, a kada temperatura padne do 0°C – palete na kojima se nalazi malina treba presaviti sa plastikom i ubaciti u ohlađenu komoru, koja se nalazi na temperaturi od -1°C. Naravno, mora se napomenuti da je relativna vlažnost vazduha u hladnjačama za voće veoma visoka i ona i prilikom skladištenja malina mora da bude – 90 do 95 procenata. Kada se maline skladište u hladnjačama za voće treba im osigurati i slabiji protok vazduha u komori, a to je veoma bitno jer se tako smanjuje procenat dehidratacije. Kako bi sve ovo bilo izvedeno uspešno – berači malina moraju da odrade svoj deo posla perfektno. Tačno se mora znati kada se malina bere, njena boja prilikom branja i u kakvu plastičnu posudu da se stavi. A iz te plastične posude se prebacuje u dalje klimatizovane uslove.

Zamrzavanje maline

Kao i kod većine sličnog voća, kod maline voda zauzima najveći procenat zastupljenosti. Ne može se pričati o pravoj i određenoj tački zamrzavanja kod maline u hladnjačama za voće, ali se može reći da početak zamrzavanja počinje na -0,9°C. Hladnjača za voće koja se koristi za skladištenje malina se pretežno sastoji od niza rashladnih tunela. Korise se i za zamrzavanje drugih voća, ali češće kod malina. To su zapravo komore koje su izolovane i strogo zaštićene od toplote. Kada malina u svojoj unutrašnjosti dostigne temperaturu od -18°C prenosi se u posebne komore za lagerovanje. Nisu jedino same hladnjače za voće bitne kod čuvanja samog ploda, nego i ambalaža i način pakovanja malina. Ambalaže dodatno štite malinu od propadanja, gubitka boje i mase. Kada je sve to urađeno, u hladnjačama za voće se malina čuva određeni period koliko je dozvoljeno, a onda se prepakuje po želji kupca, odnosno može da se posebno upakuje i za prilike transpora u inostransto. Malina je jedno od najčešće izvoženog voća u Srbiji. Hladnjača za voće uz pravu ambalažu i pravilno vođenje računa će Vam omogućiti da imate zdravu malinu, plod maline sa lepom i prirodnom bojom kao i redovnom masom bez gubitka vitamina.