Maslina meni

Slatkiši u kojima mogu da uživaju i dijabetičari

Slatkiši u kojima mogu da uživaju i dijabetičari
Datum objave: 12.09.2016.
Kategorija: Zdrava hrana

Nakon što se osobi dijagnostikuje dijabetes, jedno od osnovnih pitanja je: da li su kolači moja prošlost? Ovo stanje posebno teško pada ljubiteljima slatkiša. Međutim, s obzirom na to da slatke đakonije nisu osnovni, niti jedini uzrok ove bolesti, postoje zamene sa kojima treba piti pažljiv i umeren. Ne morate da se odreknete slatkog, samo morate da odvojite nešto više vremena pri izboru slatkih zalogaja.


Gotovi proizvodi za dijabetičare


Prodavnice zdrave hrane mesto su na kojima ćete lako pronaći poslastice za obolele od dijabetesa. To su čokolade, keksi, džemovi i slično. Oni se od slatkiša zaslađenih šećerom razlikuju po tome što sadrže fruktozu, aspartam, steviju i druge zaslađivače kao zamenu. Dozvoljeno je da se tokom dana unese 40 grama ovih zaslađivača, ali podeljeno u obrocima. Važno je znati da je aspartam 200 puta slađi od belog šećera, dok je saharin 300 puta slađi. Tableta ciklamata zamenjuje kockicu šećera, dok steviju možete da pronađete i u tečnom obliku, gde vam je dovoljno nekoliko kapi. Ipak, nutricionisti savetuju da se ovi zaslašivači, kao i proizvodi za dijabetičare koji ih sadrže koriste retko.


Recepti za kolače


Ukoliko su slatkiši nešto bez čega jednostavno ne možete, prilagodite recepte i s vremena na vreme napravite nešto za svoju dušu. Kolači koje bi trebalo da konzumirate najčeše se razlikuju od redovnih recepata samo u zaslađivačima. Predlažemo vam ukusan kolač sa grožđicama. Potrebno je 200 grama suvog grožđa, 70 mililitara vode, 30 grama putera, kačišica cimeta i isto toliko muskantnog oraščića. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi oko sedam minuta. Potom dodajte 140 grama brašna, jedno umućeno jaje, 85 mililitara soka od jabuke, koji ne sadrži šećer, kašiku stevije i kašičicu praška za pecivo. Sve promešajte, sipajte u pleh ii pecite pola sata na 180 stepeni. Kolač možete posuti sa izrendanom crnom čokoladom, zaslađenom stevijom.


Ono o čemu bi takođe trebalo da vodite računa jeste da ukoliko pojedete, na primer, parče torte ili neke druge slatkiše tokom dana, ne bi trebalo da jedete namirnice bogate skrobom i ugljenim hidratima. Kada čitate deklaracije na proizvodima bez šećera, obavezno birajte one koji imaju manje ugljenih hidrata, jer postoji šansa da njih ima veoma mnogo u sastavu.