Maslina meni

AROMATERAPIJA U BORBI PROTIV PREHLADE

AROMATERAPIJA U BORBI PROTIV PREHLADE
Datum objave: 17.10.2016.
Kategorija: Zdravlje

Sezona prehlada je već otvorena, a naši novčanici dodatno su opterećeni kupovinom različitih lekova. Jedni su protiv kijavice, drugi nam trebaju za bolno grlo i snižavanje temperature, a treći protiv glavobolje. Zajedno daju zbir velike količine hemijskih supstanci koje unosimo u sebe. Ukoliko ste pobornik prirodnih proizvoda i pribegavate alternativnim načinima lečenja, predlažemo da aromaterapija bude vaš izbor.


Kako primenjivati aromaterapiju?


Inhalacija je sigurno vaša prva asocijacija na aromaterapiju. To je ujedno i najjednostavniji način da u svoje telo unesete sve ono blagotvorno što eterična ulja nude. Možete se inhalirati vodenom parom ili pomoću difuzera. Para se može iskoristiti na starinski način, zagrejana voda, posuda i peškir preko glave. Takođe, možete da potražite inhalator sa spremnikom za vodu, koji sadrži i poseban levak za nos i usta. Inhalirajte se tako što ćete u vodu sipati jednu kap ulja, potom neka prođe dva minuta do sledeće kapi i potom još dva minuta za poslednju kap. Ovako je potrebno da se inhalirate tri puta dnevno. Difuzer je odličan kada želite da se preventivno zaštitite od virusa. On može da raspršuje eterična ulja u prostoriji u kojoj boravite. On ne koristi vodu, niti zagreva ulja, pa se njihova struktura ne menja. Takođe, sami određujete kada će biti uključen. U slučaju da želite ciljano da ga koristite, potrebno je da u njega nakapate dva mililitra željenog eteričnog ulja, te da ga postavite na 15 do 10 centimetara od nosa. Inhalirajte se na ovaj način dva do tri puta dnevno, po pet minuta. Eterična ulja možete i lokalno da utrljate, ali je potrebno da ih pomešate sa biljnim uljima. Razmera je 100 kapi jednog ili najviše tri ulja u 50 mililitara baznog- biljnog ulja( pr. bademovo, suncokretovo, maslinovo ulje...) Utrljajte dva puta dnevno na slepočnice, čelo, zadnji deo vrata. Pomoći će vam i kupke. Potrebno je da u 100 mililitara sojine pavlake ukapate 40 kapi tri različita eterična ulja. Sve dobro promešajte i dodajte u vodu koju ste zagrejali na 38 stepeni, malo pre nego što ćete ući u kadu.


Koja eterična ulja odabrati?


Kako bi aromaterapija imala efekta, potrebno je da odaberete odgovarajuća eterična ulja. Izbor je veoma širok, pa se opredelite za miris koji vam najviše prija, kao i za ciljano delovanje. Eterično ulje bora pomoći će kod infekcije disajnih puteva, kao i ako patite od astme ili bronhitisa. Odličan je u kombinaciji sa eteričnim uljem eukaliptusa. Ono olakšava disanje,a deluje protiv bakterija i virusa. Kedar je odličan u borbi protiv problema s bronhijama, dok će limun odabrati oni kojima je potrebno iskašljavanje, odnosno pročišćavanje disajnih puteva. Mentino ulje će vam pomoći ako imate glavobolju ili osećate malaksalost i vrtoglavicu usred iscrpljenosti organizma - Eterično ulje ruzmarina olakšava začepljenje nosa, a ima i antiseptičko svojstvo. Čajevac birajte umesto antibiotika.