Maslina meni

BRIGA O ZDRAVLJU PRODUŽAVA ŽIVOTNI VEK

BRIGA O ZDRAVLJU PRODUŽAVA ŽIVOTNI VEK
Datum objave: 15.11.2017.
Kategorija: Zdravlje

Često čujete da se za nekoga kaže da ima dobru genetiku, jer su mu jaki zubi, slabo srce, lomljive kosti, jaka kosa i slično. Naravno da genetska predispozicija ima važnu ulogu, zato razmislite o tome šta se nasledili od oca, šta od majke, a šta od bake i deke. Dešava se da se neko ugoji samo od male količine testa ili slatkiša, a da neko jede i brzu hranu i slatkiše i gazirana pića i da bude skladno građen. Odmah se pomisli da taj neko brine o svom izgledu, vežba redovno i ne jede kasno ili se kaže da je to genetika. Verovatno će stručnjaci potvrditi da je genetika ključna za mnoge bolesti, jer je sklonost ka gojaznosti genetski predodređena, loš kvalitet zuba može da bude uzrokovan genetsko predispozicijom, kao i povišen krvni pritisak, poremećaj rada štitne žlezde ili visok nivo holesterola u krvi.

Sve bi ovo moglo da ima veze sa genetskim faktorom, ali to ne znači da ne treba da vodimo računa o zdravlju, samo zato što nam je genetika takva i mi tu ništa ne možemo da promenimo. Nije to baš tačno, jer ako znate da ste skloni brzo povećanju kilograma onda menjajte navike u ishrani i pridržavajte se saveta nutricionista, jer osim što će vam zdrave namirnice pomoći da se ne ugojite, lepše ćete se osećati i nećete imati problema sa krvnom slikom.

Kada je vreme za pregled?

Jeste li razmišljali o tome da ako su vam zubi nedovoljno kvalitetni kako biste mogli da predupredite neke potencijalne probleme? Uvek su rednovni preventini problemi ključni za oralno zdravlje, a uz to ako se pridržavate svih saveta stomatologa, neće vam ni upala desni, niti karijes ili parodontopatija ništa moći. Naravno, da je bolje sprečiti nego lečiti, zato ako primetite da vam desni krvare tokom pranja zuba ili sumnjate da je upala desni uzela vašu usnu duplju pod svoje, onda je vreme, zapravo onda je krajnje vreme za stomatološki pregled.

Kada ste poslednji put posetili stomatologa? Koliko vas je otišlo kod zubara tek kada ga je zub zaboleo? Verovatno će većina reći da nema potrebe ići kod lekara, ako zub ne boli, jer što biste davali novac bezveze, posebno ako idete u privatnu ordinaciju. Postavlja se pitanje da li je davanje novca za preventivne preglede potpuno bačen novac ili su ipak dobro uložene pare.

Naravno da je to kvalitetno uložen novac, jer preventivni pregledi služe da se otkriju mogući uzroci nekih oboljenja, preispita upala desni ako postoji ili na vreme sredi neki zub koji je počeo da se kvari. Sa druge strane ukoliko ste ljubitelji alternativnih metoda, a patite od upale desni, možete je eliminisati i prirodnim sredstvima. Ako želite da saznate kako vam priroda može pomoći u rešavanju ove bolesti posetite ovaj link .

Ne možete tvrditi da vam je genetika kriva za bolove u usunoj duplji, jer upala desni nastaje ako se ne pridržavate zdravih navika tokom održavanja oralne higijene, a da biste sprečili pojavu parodontopatije, upala desni i krvarenja, onda neka zdrave navike postanu vaša svakodnevica, a ne teret koji će vas stalno pritiskati, a vi nećete ništa preduzimati po tom pitanju.