Maslina meni

KAKO KORISTITI ESENCIJALNA ULJA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA PREHLADE I GRIPA

KAKO KORISTITI ESENCIJALNA ULJA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA PREHLADE I GRIPA
Datum objave: 07.11.2017.
Kategorija: Zdravlje

Trudnice najbolje znaju koliko je problematično preživeti prehladu, kada su im svi lekovi i kapi za nos strogo zabranjeni za upotrebu. Kašljanje, kijanje, visoka temperatura, bol u grlu i zapušen nos daleko se teže podnose ako niste u prilici da barem ublažite neki od ovih simptoma. Za mene to je bio prvi trenutak kada sam počela da razmišljam o aromaterapiji i da izučavam alternativne načine za suzbijanje prehlade i gripa.
Svakako, trudnoća nije jedino stanje koje zahteva lečenje prirodnim putem. Esencijalna ulja preporučuju se kao oblik terapije kod svih odraslih ljudi, jer se na taj način izbegavaju potencijalno štetne supstance iz konvencionalnih lekova, kao i sva neželjena propratna dejstva koja mogu imati na organizam.
Ipak, esencijalna ulja su veoma potentne supstance, te je veoma bitno koristiti ih u malim dozama i obavezno razblažene pre nanošenja na kožu. Takođe, u trudnoći treba biti obazriv i odabrati isključivo ulja koja su bezbedna i preporučena od strane lekara.
Prethodnih godina esencijalna ulja koristila sam isključivo kao sirovine za pripremu preparata za negu lepote, te je za mene njihovo lekovito delovanje bilo potpuna misterija. Kako ih koristiti, u kom obliku, kako dozirati i koja ulja odabrati, samo su neka od pitanja koja su me mučila na putu izučavanja aromaterapije. U narednim redovima prenosim vam sve metode koje sam naučila u tom procesu, kao i one koje su se u mom slučaju pokazale kao najefikasnije.
1. TOPLA KUPKA:
Kupka sa esencijalnim uljima je meni najdraža metoda suzbijanja simptoma prehlade i gripa. Primenjuje se tako što u kadu punu tople vode sipate kašiku baznog ulja (jojobino, maslinovo, bademovo) u kom je rastvoreno 12-15 kapi esencijalnog ulja. Nakon toga legnete u kadu, opustite se i uživate 15 minuta. Najviše mi prija ovakva primena, jer osim pozitivnog delovanja ulja imam priliku i da uživam u blagodetima tople vode, kao i pare koju ona stvara a koja deluje na poboljšanje prohodnosti disajnih puteva. Ukoliko ipak nemate kadu, već tuš kabinu, samo pospite nekoliko kapi ulja na pod kabine i istuširajte se normalno, vodeći računa da se ne okliznete. Na ovaj način takođe kombinujete lekovito dejstvo etarskih ulja, ali i vodene pare iz tople vode, kao i mikromasaže mišića i zglobova koja se postiže tuširanjem. U ove svrhe najviše volim da koristim ulje lavande, koje odlično eliminiše probleme respiratornog trakta, suzbija simptome gripa i olakšava izbacivanje nakupljenog sekreta. Pored toga pomaže i pri opuštanju i lečenju nesanice.
2. INHALACIJA:
Najpoznatija metoda primene etarskih ulja u cilju ublažavanja problema sa disajnim putevima svakako je inhalacija. Izvodi se tako što u sud sa vodom sipate vrelu vodu, a zatim joj dodate nekoliko kapi etarskog ulja koje je poznato da pomaže kod začepljenog nosa, sakupljanja sekreta, bolova u grlu, kašlja i kijanja. Zatim se nagnete iznad suda, pokrijete peškirom preko glave i udišete eterična isparavanja dok se voda ne ohladi. Veoma je važno voditi računa da budete dovoljno udaljeni od posude da vas para ne bi opekla po licu. Iako preferiram i više uživam u primeni tople kupke ipak se metoda inhalacija pokazala kao najdelotvornija, s obzirom da direktna para vlaži i umiruje disajne puteve i olakšava oslobađanje nosnog sekreta. Najčešće za inhalaciju koristim etarsko ulje eukaliptusa koje olakšava disanje i ublažava kašalj.


3. DIREKTNO UDISANJE IZ BOČICE:
Sjajna metoda ukoliko niste u prilici da primenite neku od prethodno navedenih. Ponekad, čak i kad ste prehlađeni, morate da budete u pokretu i tada je jedina opcija da terapiju esencijalnim uljima sprovedete udisanjem direktno iz bočice. Tačnije, možete biti maštoviti i nakapati ulje na vaticu, maramicu ili neko drugo parče tkanine koju ćete držati blizu nosa. Svakako je bitno odabrati ulje koje rešava tegobe poput začepljenog nosa ili kašlja. Na ovaj način volim da koristim etarsko ulje iglica bora, koje mi dosta pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Ponekad i noću ukapam dve, tri kapi ulja na dlanove kojima pređem preko površine jastučnice na kojoj ću spavati. Na ovaj način olakšam disanje i bolove u grlu, i dosta lepše i kvalitetnije spavam.
4. APLIKOVANJE NA KOŽU:
Pre svega, najvažnije je imati u vidu da su esencijalna ulja veoma snažna, te se ne smeju nanositi direktno na kožu, već isključivo razblažena u nekom baznom ulju. Masažu i utrljavanje razblaženih etarskih ulja u kožu primenjujem kao lek protiv glavobolje, ali i drugih bolova u zglobovima koji se često povišene temperature. Najčešće koristim nekoliko kapi etarskog ulja nane koje razblažim u javljaju kod bademovom ulju, a zatim tu mešavinu umasiram na slepoočnice, sinuse i nozdrve.
5. AROMA MEODALJON:
Još jedna od praktičnih metoda inhalacije aromatičnih isparenja je putem specijalnog medaljona izrađenog od porozne gline koja zadržava ulje. Na ovaj medaljon ukapava se esencijalno ulje, koje tokom dana ispušta mirise uz pomoć topote tela. Ovaj način primene esencijalnih ulja veoma je praktičan jer ne zahteva poseban angažman ili boravak kod kuće. Dakle, koristite benefite mirisnih ulja svugde gde krenete, a da ni ne mislite na to.

Još jedan veoma praktičan način primene ulja koji ne zahteva posebno angažovanje.
6. DIFUZERI I AROMA-LAMPE:
Pored svih navedenih metoda u svakom momentu možete aromaterapiju primenjivati i uz pomoć prikladnih spravica, poput električnih difuzera ili aroma lampi. Njihova prednost je u tome što ne zahtevaju nikakvo angažovanje, već samostalno emituju mirisna isparenja koja spontano udišete dok radite nešto potpuno drugo. Kako najviše volim miris bosiljak, najčešće ga koristim u isparivačima za prostorije. Osim što miriše fantastično, ovo ulje olakšava disanje i smanjuje bolove u mišićima i zglobovima.

 

Autor: Oboji život