Maslina meni

PREHLADE, JESENJI VIRUSI, GRIP - POMOĆ IZ PRIRODE

PREHLADE, JESENJI VIRUSI, GRIP - POMOĆ IZ PRIRODE
Datum objave: 25.11.2015.
Kategorija: Zdravlje

Sada kada se jesen potpuno odomaćila, kada su ulice prekrivene žutim tepihom, vreme je da počnemo da razmišljamo šta je to, što nam jesen još donosi. Kraći dani, promene raspoloženja, depresija usled smene godišnjeg doba, pad temperature, a virusi i bakterije množe se , ubzavaju svoje delovanje i vrebaju naročito oslabljen organizam. Kako se zaštititi, sprečiti ili ublažiti pojavu prehlade i gripa?

Imunitet predstavlja sve odbrambene reakcije ljudskog tela u borbi protiv raznih bolesti, ali ne može on sam sve odraditi, potrebna je i pomoć spolja. Pogledajmo kakvu izvanrednu pomoć nudi fitoaromaterapija.
Disanjem u naše telo dospevaju i štetni sastojci, a koji povećavaju rizik od bolesti disajnih puteva. Budući da većinu bolesti disajnih puteva izazivaju virusi, dokazana metoda u lečenju je upravo fitoaromaterapija. Uz neka eterska ulja postoji veliki spektar delotvornih biljaka koje ne samo da smanjuju tegobe nego i podupiru mehanizme čišćenja koji su svojstveni telu i podstiču prirodnu odbranu imuniteta. Pritom se ne treba bojati nuspojava tako da je moguća i dugotrajna primena pri hroničnim upalama.
Navešćemo neka etarska ulja pogodna za lečenje i ublažavanje infekcijskih bolesti disajnog sistema:
- niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia) i kajeput (Melaleuca cajuputi) dva su etarska ulja koja postiču iskašljavanje. Niauli cineol odlikuje još izvanredan antivirusni, baktericidni i protugljivični učinak. Stoga niauli cineol, svojim antiseptičnim i protuinfektivnim delovanjem, korišćen u preventivne svrhe može sprečiti samu pojavu bolesti. Kajeput koji takođe snažno deluje protiv virusa i patogenih bakterija posebno je namenjen za lečenje disajnih tegoba kod dece zbog svoje blagosti i neiritativnosti. Ugodnog je i blažeg mirisa za razliku od poznatijeg etarskog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia).
- eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) je etarsko ulje antiseptičnog delovanja, jakog baktericidnog i protivupalnog delovanja. Svetski poznati aromaterapeut dr. Jean Valnet objavio je da raspršena 2%-tna otopina etarskog ulja eukaliptusa globulusa uništava 70% stafilokoka u vazduhu! Inače, eukaliptus globulus češće se koristi kod infekcija donjih disajnih puteva.
- eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata) poput eukaliptusa globulusa ima izraženo protuvirusno, baktericidno i protivinfektivno delovanje. Za razliku od eukaliptusa globulusa ovo je puno blaže etarsko ulje koje je samim time i pogodnije za decu, a i miris mu je mekši i vrlo prijatan. Češće se koristi kod infekcija gornjih disajnih puteva.
- ruzmarin hemotip cineol (Rosmarinus officinalis) snažno deluje protiv rodova bakterija Staphylococcus, Streptococcus i Escherichia.
- ruzmarin hemotip verbenon(Rosmarinus officinalis) smiruje kašalj, te smanjuje produkciju sluzi u plućima.
- čajevac (Melaleuca alternifolia) je mnogima poznat kao imunostimulišuće, protivinfektivno i protivmikrobno ulje (antivirusno/antibakterijsko).
Inhalacije mogu biti najjednostavniji način iskorišćavanja lekovitosti etarskih ulja.
Inhalacije je moguće vršiti na dva načina: vodeno-parnom inhalacijom (ukoliko ne patite od astme, teških oblika hronične opstruktivne bolesti pluća ili vrlo jakih akutnih disajnih infekcija kada inhalacije vodenom parom ne smete raditi!).
Uzmite inhalator ili posudu od litre u koju ste stavili 600 ml vode, zagrejte vodu do ključanja i pomerite je sa vatre (ako imate inhalator u njega ulijte vrelu vodu). Dodajte samo jednu kap nekog od navednih etarskih ulja i inhalirajte (udišite) oko jedne minute. Ponovo dodajte jednu kap etarskog ulja i inhalirajte sledeću minutu , na taj način (1 kap etarskog ulja, 1 minuta inhalacije) inhalirajte do 5 kapi , inhalacije radite dva do tri puta na dan.

Ili pomoću difuzera (bez nuspojava i pogodno je za svakoga).

U difuzer ukapajte oko 2-3 ml etarskog ulja. Uključite difuzer. Otvor difuzera prinesite nosu na udaljenosti ne bližoj od 15 cm. Lagano udišite oblak etarskog ulja oko 3 minute, tri puta na dan. Difuzer možete uključiti u sobi pre spavanja (oko 20 minuta na najjačoj snazi) kako bi se soba ispunila lekovitom koncentracijom ulja.
Za kraj imajte na umu da je pranje ruku najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprečavanja virusnih prehlada. Nedodirivanje nosa ili očiju drugi je način. Osobe koje su prehlađene trebaju uvek kijati ili kašljati u papirnatu maramicu i zatim je baciti. Ako je moguće, treba izbegavati bliske kontakte sa osobama koje su prehlađene.
Budući da virusi mogu preživeti i do tri sata izvan nosnih puteva na predmetima i koži, čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom koje ubija viruse moglo bi pomoći u sprečavanju širenja infekcije. Prostor u kome boravite treba što češće provetravati, zdravo se hraniti, omogućiti organizmu dovoljan unos vitamina i minerala, dovoljno se odmarati, pri tom možete i da uživate uz svetlost zapaljene sveće u aroma lampi u koju zajedno sa vodom nakapate par kapi omiljenog etarskog ulja. Ukoliko je to recimo, etarsko ulje nane, bora, eukaliptusa osvežićete prostor u kome boravite, blago ga dezinfikovati i uživati u prijatnom mirisu.