Maslina meni

ŠTA SAN ČINI ZA NAS?

ŠTA SAN ČINI ZA NAS?
Datum objave: 24.03.2016.
Kategorija: Zdravlje

San je suštinski važan za zdravlje tela, baš kao što su voda i hrana, a makar podjednako je važan i za duševno i mentalno zdravlje. Potrebna količina sna kod svakog pojedinca zavisi od čitavog niza činilaca, uključujući i uzrast. Osim toga, san utiče na funkcionisanje tela tokom dana, a tokom noći dozvoljava mozgu, koji je u stvari tada najzauzetiji, iako vi to fizički ne osećate, da prerađuje milijarde informacija koje ste tokom dana, nesvesno i svesno sakupili. Ako mu to dozvolite dovoljnom količinom sna, obezbedićete sebi pravilno funkcionisanje na svim nivoima: fizičkom, duševnom i mentalnom. Evo kako:

Dobar noćni san osiguraće vam svežinu nakon buđenja i mladolik, sjajan izgled. Adekvatan san je ključan ako mislite da izbegnete otečenost oko očiju i održite dobar tonus kože. To se odlično odražava u značenju termina „beauty sleep“ (spavanje radi lepote). I do sada je bilo dobro poznato da se ćelije najviše obnavljaju tokom spavanja, zahvaljujući čemu koža postaje sjajnija i glatkija. A u današnje vreme se javlja sve više stručnjaka koji upozoravaju da tokom noći ne treba lice (a ni telo) „zamarati“ „teškim“ kremama već, ako morate zbog navike, blagim i hidrantnim kremama ili tečnim serumima. U svakom slučaju, sa ili bez krema, kada se lišavate sna, koža postaje natečena, naborana i gubi sjaj, a telo polako gubi lep i normalan oblik.

Ishrana i način života utiču na sva područja našeg telesnog i mentalnog zdravlja. Odlaganje odlaska na počinak, prejedanje tokom dana i preskakanje konkretnih, hranljivih obroka uznemiruju svakodnevni ritam u mozgu i telu. Hronični manjak sna u savremenom društvu ima pandemijske razmere što se primećuje i po sve lošijem kolektivnom zdravlju, jer poremećaj sna se odražava negativno na sve organe u telu. Vaša odluka o tome da li ćete sebi obezbediti dovoljnu ili nedovoljnu količina sna, najčešće je svesna. Vi odlučujete kada ćete sklopiti knjigu ili isključiti televizor i uputiti se u svet snova.

Time ćete pomoći sebi i uticati na učenje i pamćenje, lakše ćete skladištiti nove informacije, ali takođe ćete olakšati sebi i oko skladištenja odnosno sagorevanja ugljenih hidrata u telu, tj. pomoći ćete svom metabolizmu. Nedostatak sna menja rad imunološkog sistema, kvalitetan san će pomoći održavanju i kardiovaskularnog zdravlja (tj. smanjenju hipertenzije i povišenih nivoa hormona stresa, kao i nepravilnog rada srca).

Poremećaj sna i kod sasvim zdrave populacije može dovesti do niza neželjenih posledica. Pospanost u toku dana može izazvati padove, saobraćajne nesreće i greške, koje u nekim zanimanjima zaista mogu predstavljati ogroman problem. A neraspoloženje, loša volja, nestrpljenje, nesposobnost koncentracije i razdražljivost, nisu uvek problem karaktera već alarm koji upozorava na nedostatak sna. Spavanje i poremećaji spavanja igraju određenu ulogu u velikom nizu zdravstvenih problema, a imaju uticaj i na gotovo svako područje medicine.

Ako ste razumeli koliki je značaj sna, a imate problem sa nesanicom, postoje metode kojima možete pribeći. Osim promene u načinu ishrane i vremenu uzimanja naročito poslednjeg obroka u toku dana, osim obezbeđivanja optimalnih uslova za san kao što su udoban krevet, zasebna prostorija za spavanje, osim uklanjanja električnih aparata i biljaka iz spavaće sobe, i maksimalnog zamračivanja bez koga melatonin, hormon koji pospešuje san, ne može da se luči... postoje efikasna druga, prirodna sredstva među kojima jedno od najvažnijih mesta zauzimaju eterična ulja, kupke i čajevi.

 

Lavanda je od davnina korišćena za lečenje nesanice. Stavljana je u tople, opuštajuće kupke koje su obezbeđivale miran san, a danas se, ipak, najčešće koristi za pravljenje čaja. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučajevima poremećaja spavanja. Priprema se jednostavno, a deluje brzo. Dve kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Čaj zasladite medom i pijte dve šolje dnevno, a jednu obavezno pre spavanja. Ili jednostavno nakapajte jednu kap etarskog ulja lavande na jastuk svako veče. Odvešće vas brzo u mirne vode snova.

Ukoliko vam mirisna nota lavande iz bilo kog razloga ne odgovara, kao dobrom zamenom možete se poslužiti matičnjakom ili majčinom dušicom, koji su odlični kod nesanice uzrokovane stresom. Etarsko ulje sandalovine je takođe odlično u borbi protiv stresa. Etarsko ulje mandarine možete poput lavande nakapati na jastuk za bolji i mirniji san. Ukoliko vam je potrebno nešto da vam opusti nerve i ujedno suzbije nesanicu, vaš izbor će biti etarsko ulje kamilice ili opet, njen čaj.

Pronađite svoju mirisnu notu i uvek odlazite na spavanje sa pozitivnim mislima, jer kako je rekao Thomas Dekker “Spavanje je jedan zlatni lanac koji povezuje zdravlje sa našim telima.”