Maslina meni

VANREDNI KANTARION

VANREDNI KANTARION
Datum objave: 27.03.2017.
Kategorija: Zdravlje

Ako čujete za biljku pod nazivom ivanjčica, gospin cvet ili gospino zelje, bljuzgavac, krvavac ili marina ručica, ne dajte se zbuniti, to su sve nazivi dobro poznatog kantariona. Raznolikost i brojnost njegovih različitih naziva je odraz njegovih različitih primena i dejstava. Inače, na latinskom mu je ime Hypericum perforatum, a još Hipokrat je pre 2.500 godina govorio da je kantarion opasan protivnik... stanju melanholije.

 

Kroz vekove, kantarion su prepisivali najčuveniji lekari: u antičkom dobu grčki fizičar, hirurg i filozof Galen iz Pergamona, zatim rimski prirodnjak Plinije, u renesansnom 16. veku Švajcarac Paracelzijus i mnogi drugi koji su njima „otklanjali zle duhove“, modernim jezikom rečeno, depresiju. Potom je, pojavom „hemijske“ medicine, pao u zaborav od koga su ga čuvali narodna medicina i poneki „alternativac“ koji bi se drznuo da skrene s puta zvanične medicine.

 

To naravno nije omelo kantarion da i dalje mirno raste na travnatim ledinama, na ivicama šuma i polja, na bregovima i livadama. On je višegodišnja zeljasta biljka sa uspravnom stabljikom visokom od 15 do 60 cm, a na vrhu je razgranat na cvetove od pet zlatnožutih latica. Cveta tokom leta da bi pri kraju dao plodove, a upotrebljavaju se njegovi i stabljika i lišće i cveće. Sačekao je strpljivo moderna vremena koja su donela mogućnost da se iscrpno prouči njegov hemijski sastav koji je pravi vatromet raznolikosti: od tanina, flavonoida, smole, karotena, preko saponina, holina, etarskih ulja, nikotinske kiseline, sve do vitamina C i nešto alkaloida. Njegov jednostavni izgled biljke sa žutim cvetovima je obrnuto proporcionalan složenosti njegovog sastava.

 

Kao što je Nemačka dala i prvog poznatog homeopatu i bila među zapadnoevropskim državama prva koja se i zvanično osvrnula na narodna iskustva i krenula u njegovu primenu, tako je opet ona prva, 1984. godine, preko svoje sanitarne agencije Kommission E uvrstila kantarion u tretman kod psihosomatskih poremećaja, depresivnih stanja, anksioznosti i nervoze. Dakle, time je stao rame uz rame sa hemijskim antidepresorima. Nemački lekari prepisuju kantarion kao u drugim zemljama Prozac i druge antidepresive.

 

Njih ne buni dvoumljenje nauke oko toga koja je to aktivna supstanca kantariona koja ima takvo dejstvo, a verovalo se jedno vreme da je to hipericin, dok se nije dokazalo da je njegovo dejstvo u suštini slabo i da tek zajedno sa adhiperforinom koji je takođe u sastavu kantariona deluje tako da ponovo uspostavlja ravnotežu u hemijskim procesima u mozgu, ali ponajviše, da takvo dejstvo ima celokupnost sastojaka kantariona. Kada je nemačka ekipa lekara 1996. god. objavila studiju rađenu na 1.700 pacijenata koja pokazuje da dejstvo kantariona ima slično dejstvo kao hemijski antidepresori, ceo svet je počeo da se zanima za ovu čudesnu biljku.

 

Kasnijih 30 studija je potvrdilo i bolje efekte biljke od onih koje daju hemijski lekovi, jer je delotvorna i protiv povratka u stanje bolesti, i protiv sezonske, i staračke, i mladalačke, čak i teške depresije i depresije i promene raspoloženja u menopauzi, a poboljšava raspoloženje i san, i smanjuje osećaj umora. I sve to bez neželjenih, sekundarnih dejstava, a dobro se podnosi i pridonosi boljem kvalitetu života pacijenata. A kako to deluje vanredni kantarion? Osećaj neuspeha, obeshrabrenje, psihički umor, promene raspoloženja su usko vezani za poremećaj u prenošenju informacija s jednog na drugi neuron putem neurotransmitera. Mehanizam dejstva kantariona je sličan kao kod klasičnih hemijskih lekova pošto optimizuje proizvodnju i kretanje neurotransmitera serotonina, dopamina, noradrenalina ali i GABA (gama-aminobuterne kiseline) i glutamata, i to na dvostruki način: sprečava njihovo uništavanje i rekapturu što doprinosi povećanju njihovog prisustva u moždanim sinapsama i lakšem povezivanju neurona.

 

Nijedan lek pa ni kantarion neće izlečiti, tj. ukloniti uzrok depresije, koji je uvek u ličnoj psihi i u krajnjem slučaju, ličnom doživljaju i stavu čoveka u odnosu na okruženje koje može biti manje ili više pogodno za nastanak ove bolesti, ali će pomoći da se kroz depresivni period lakše i mirnije prođe. Kantarion se može koristiti u raznim oblicima, a preventiva, ukoliko je neko sklon takvim stanjima ili pati od sezonske depresije se sastoji u tome da se pije jedan čaj dnevno koji se priprema tako što se 1 puna kašičica izmrvljenih listića ili cvetova kantariona popari sa ¼ l proključale vode i ostavi tako do 10 min. Može se zasladiti po želji. Inače, čaj od kantariona blagotvorno deluje protiv menstrualnih bolova, protiv nesanice (tada se pije uveče pred spavanje), infekcija usne duplje, gastritisa i čira na želucu, protiv upale mokraćne bešike, inkontinencije odraslih i noćnog mokrenja kod dece, kod bolesti jetre i žučne kese.

 

Ulje (ili macerat) od kantariona se može kupiti u bio radnjama ali ga možete i sami napraviti. Skupite sa što manje zagađenog područja veću činiju žutih cvetova kantariona tokom sunčanog dana oko letnje dugodnevnice, jer tada cveta. Odmah potom proverite da su cvetovi potpuno suvi, jer voda i vlaga pospešuju kvarenje, i složite ih jedan preko drugog u sterilnu providnu staklenu bocu. Napravite mešavinu od ulja suncokreta (60 %), jojobe (20 %) i lešnika (20 %). Ispunite bokal tom mešavinom dok ne prekrije cvetove. Bokal zatvorite hermetički i ostavite ga na suncu tokom 3 sedmice. Redovno ga mućkajte tokom te maceracije. Kad ulje poprimi crvenkasto-smeđu boju pravi je trenutak da ga isfiltrirate kroz čistu gazu koju ćete dobro zgnječiti i iscediti iz nje što više ulja. Dobijeno ulje čuvajte u posudi, boci od tamnog stakla, dalje od neposrednog izvora svetlosti.

 

Možete ga koristiti za negu rana, kod opekotina prvog stepena (tada se umesto maslinovog može upotrebiti laneno ulje), protiv ožiljaka, strija, akni, protiv reume, atroze, išijasa, fibromialgije, gihta, kožnih čireva, hemoroida, proširenih vena, upale mišića i živaca, protiv uboda insekata, crvenila izazvanog preteranim sunčanjem Za sve nabrojano se kantarion primenjuje spolja, nanošenjem, masiranjem ili stavljanjem obloga od uljem natopljene gaze.

 

Unutrašnjom upotrebom kantariona deluje se protiv nervnih poremećaja, mesečarenja, napada histerije, migrene, govornih smetnji, protiv upale jajnika, neredovnih menstruacija, vaginalnih infekcija izazvanih gljivicama i virusima (stavljanjem tampona natopljenog uljem) uključujući herpes, HPV (humani papiloma virus), HIV, protiv bolova u želucu (staviti 30 kapi ulja od kantariona u nešto tečnosti ili na kocku šećera pola sata pre jela 3 puta dnevno), protiv prehlade, proliva, crevnih parazita, astme i dugotrajnog kašlja. Kantarion takođe stimuliše apetit i aktivnost nekih žlezda.

Takođe možete napraviti i tinkturu tako što ćete u 1 l rakije staviti dve pune šake na suncu ubranih cvetova i bocu ostaviti takođe 3 sedmice na suncu ili toplom mestu. Ili sedeću kupku tako što ćete izručiti i preko noći ostaviti u hladnoj vodi kofu punu cvetnih drški, listova i cvetova, a potom pre kupanja zagrejati sve do ključanja i dodati vodi za kupanje.

 

Ako kod korišćenja ovih prirodnih biljnih preparata ne osetitie poboljšanje posle tri sedmice, obratite se lekaru. Ukoliko se odlučite za hemijske lekove, obratite pažnju na njihova sekundarna dejstva. Kod upotrebe kantariona, osobe sa svetlijom i osetljivijom kožom treba da se bolje zaštite od sunca (što je preporučljivo i bez upotrebe kantariona), a studije koje su rađene pokazuju da kod upotrebe čak i velike doze kao što je 600 mg dnevno, nema nepoželjnih efekata zbog sunčeve svetlosti.

 

Ako već koristite hemijske lekove, nemojte dodavati uz njih i kantarion, jer je on sam za sebe dovoljno delotvoran. Kantarion može imati interakciju sa nekim vrstama lekova: oralnim kontraceptivnim sredstvima, lekovima protiv koagulacije, ili nekih retrovirusa kao na primer HIV, lekova protiv epilepsije, raka, odbacivanja transplantiranih organa, lekova za regulaciju rada grudne žlezde ili timusa. Trudnice i deca mlađa od 6 godina treba da se posavetuju pre lečenja kantarionom. Dejstvo kantariona se može osetiti posle desetak dana uzimanja, a lečenje treba da traje najmanje mesec dana. Kod naglog prekida lečenja kantarionom, neke osobe mogu imati osećaj da im nedostaje / mogu osetiti potrebu za njim, te se zato preporučuje postepeno smanjivanje doze pre potpunog prestanka lečenja.

 

Kantarion ima primenu i u kozmetici, i tada se može koristiti duže, s tim da se uvek valja setiti da treba par puta godišnje menjati kozmetičke preparate koje koristite radi što šireg pokrivanja potreba kože kojoj su potrebne nebrojene supstance koje je nemoguće naći u samo jednom preparatu i ukoliko je moguće, tu promenu preparata prilagodite potrebama kože vezanim za godišnje doba (zimi masnije i jače preparate, leti vlažnije, itd...). Kantarionovo ulje je najuspešnije mazati pre spavanja na čistu kožu odmah posle umivanja kad ima još nešto vlage na sebi, dobro umasirati i ostaviti da koža upije. Ono će biti među vašim najboljim sredstvima protiv finih bora, dehidracije, pa i akni. Macerat kantariona je uspešan protiv peruti i tankih vlasi kose, ukoliko vam nije previše svetla, jer boja koju kantarion daje ulju može se odraziti i na kosu, te zato tamnokosim može dati prelep crvenkasti i što je najvažnije, zdravi sjaj.

 

Neverovatno je koliko do sada otkrivenih zdravih dejstava ima ova biljka koja se svrstava, eto s koliko opravdanih razloga, među kraljicama biljaka, a što se tiče depresije, kao što kantarion kosi može vratiti sjaj tako može i vama vratiti osmeh na lice i učiniti tako da celi zračite i sijate. I sama činjenica da ste zdravi, pod uslovom da to nikad ne zaboravite, mamiće vam osmehe i održavati dobro raspoloženje, jer nikad nije na odmet podsećati da „zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu“... A da bi ste mirno spavali i lepo sanjali, možete poprskati jastuk na primer eteričnim uljem lavande sa dodatkom desetak kapi ulja kantariona ili dodati u jastuk sušene cvetove ove lepe biljke. Za razne potrebe, tokom celog dana i noći, kantarion uvek ima neko korisno dejstvo koje vam može doneti dobrobit!