Maslina meni

AZULENSKE BILJKE I NEGA OSETLJIVE KOŽE SKLONE CRVENILU

AZULENSKE BILJKE I NEGA OSETLJIVE KOŽE SKLONE CRVENILU
Datum objave: 29.11.2017.

Početak jeseni doneo nam je niske temperature i vetrovito vreme, što se najgore odrazilo na one koji imaju problema sa osetljivom kožom sklonom crvenilu, iritaciji i alergijama. U ovom periodu osetljiva koža zahteva posebnu negu koja će pojačati njenu odbrambenu moć , ublažiti zapaljenja i upale i sprečiti nastanak svraba i crvenila.
Posebna grupa biljaka koja ima ovaj efekat, odnosno koja deluje na suzbijanje crvenila i upala kože su azulenske biljke. U ovu grupu svrstavaju se biljke koje u svom sastavu sadrže aromatične ugljovodonike, poznatije kao azulene. Azulen deluje antiinflamatorno, antialergijski i dezodorirajuće. Najveća koncentracija azulena može se naći u biljkama poput kamilice i hajdučke trave, pa ukoliko imate osetljivu kožu najbolje je da u svakodnevnu negu uvrstite preparate izrađene od ovih biljaka.


KAMILICA
Najpoznatija biljka koja je nadaleko poznata po svojoj sposobnosti ublažavanja crvenila, upala i zaštite od spoljašnjih uticaja svakako je kamilica. Kao lekoviti delovi biljke koriste se osušene cvetne glavice bez stabljika. Koristi se za lečenje ekcema, upalnih procesa na koži i opekotina. Kamilica je neškodljiva i ne može se predozirati.



NA KOJI NAČIN MOGU NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU KAMILICOM?


Pakovanja za lice od GreenLife kamilice: 
Jednostavno pakovanje za lice sklono alergijama i crvenilu napravićete ako pomešate šaku usitnjenih cvetova kamilice GreenLife i usitnjenog korena belog sleza. Ovoj mešavini dodate malo vrele vode dok ne dobijete gustu, sluzavu masu. Ovako pripremljene biljke ne mogu se naneti direktno na kožu u vidu maske zbog toga što će kliziti sa kože. Ali, ovo se rešava tako što se na kožu prvo nanese parče gaze, pa preko njega biljke. Držite pakovanje na licu dok se potpuno ne ohladi i primenjujte kod osetljive kože u zimskim mesecima.

Sinefarm uljani ekstrakt cveta kamilice:
Uljani ekstrakt kamilice koristi se za negu osetljive, problematične i upaljene kože. Na lice se nanosi umesto kreme, ujutru i uveče, na prethodno pokvašenu kožu jer se tako najbolje upija u dublje slojeve. Posebno je blagotvorno za negu upaljene sluzokože ili pak za negu osetljive kože dece i beba.


Siempreviva eterično ulje od kamilice. Ovo dragoceno ulje cveta kamilice veoma je cenjeno u nezi kože. Sa lakoćom rešava probleme sa upalnim procesima na koži kod psorijaze i dermatitisa, umiruje kožne alergije i ublažava simptome seboreje. Može se dodati u maske za lice, kreme, tonike ili druge preparate koje koristite za negu kože.

Oshadi hidrolat kamilice:
Multifunkcionalni preparat koji se koristi za negu osetljive kože sklone iritacijama nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje eteričnog ulja. Ima snažno protivupalno delovanje, umiruje osipe, alergije i ublažava crvenilo kože. Koristi se kod izuzetno delikatnih stanja, poput rozacee ili pak osipa na bebinoj koži. Takođe, odlično je sredstvo koje ublažava opekotine od sunčanja, umiruje kožu nakon depilacije i blagotvorno deluje na upaljene akne. Koristi se umesto tonika za lice: natopljenim tuferom vate ili direktnim prskanjem na kožu pomoću pumpice sa raspršivačem.


Marigold prirodna krema od kamilice:
Kamilicu možete na kožu nanositi i u obliku već pripremljene kreme. Marigold krema kao glavnu aktivnu supstancu sadrži uljani ekstrakt kamilice, te je pogodna za negu i zaštitu osetljive kože i jačanje njene odbrambene moći. U sebi ne sadrži veštačke boje, mirise i konzervanse koji imaju tendenciju da dodatno iritiraju senzitivnu kožu.

Dar prirodni balzam za usne sa uljem kamilice
Osim koži lica i tela, u hladnijim danima neophodno je posvetiti se i osetljivoj koži usana. Delovanjem niskih temperatura i jakog hladnog vetra usne gube svoju prirodnu vlagu i postaju ispucale, grube, iritirane i oštećene. Dar kozmetika proizvodi savršen proizvod na bazi ulja kamilice koji ovakve usne umiruje i regeneriše.


HAJDUČKA TRAVA
Simpatično je znati da latinski naziv ove biljke Achillea millefolium potiče od Ahila, mitološkog junaka koji je ovom biljkom iscelio ranu Telefusu. Hajdučka trava raste svuda kao korov, a kao lekoviti delovi se koriste njen cvet, cela biljka ili list. Veoma je bogata aktivnim sastojcima kao što su ahilein, etarsko ulje sa azulenom, esencijalne masne kiseline, fitosterini, fosfati, kao i salicilna, mravlja i sirćetna kiselina.
Hajdučka trava na kožu deluje antiseptično, suzbija upale i crvenilo i skuplja proširene pore. Veoma se često koristi u preparatima poput šampona i kupki, ali joj je glavna primena u preparatima za suzbijanje iritacija i crvenila. Tako je hajdučka trava jedna od najpoželjnijih sirovina koju možete potražiti u sastavu krema za osetljivu kožu sklonu crvenilu ili u kremama za negu kože nakon sunčanja.



NA KOJI NAČIN MOGU NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU HAJDUČKOM TRAVOM?


*Od hajdučke trave možete napraviti fini serum, tako što ćete dve supene kašike GreenLife
čaja od hajdučke trave dobro usitniti u blenderu, a zatim ga preliti sa uljem od kamilice dovoljno da se prekriju biljke. Da bi delovanje na kožu bilo što bolje, stavite ovu mešavinu pored radijatora tokom dve nedelje, uz povremeno protresanje bočice ili teglice. Nakon tog perioda serum procedite i čuvajte u staklenoj bočici sa pipetom. Na lice nanosite u kapima na vlažno lice, svako jutro i veče. Umasirajte dobro kružnim pokretima dok se serum lepo ne upije. Ovako pripremljen serum umiriće osetljivu kožu i smanjiti crvenilo i iritacije.

Savet plus: ukoliko želite da postignete još intenzivniji efekat, serum nanosite na lice pokvašeno hidrolatom od kamilice.
*Iritiranu, crvenu i ispucalu kožu na rukama negujte Bio & Nega Noa 
/kremom za ruke i na taj način je zaštitite od negativnih spoljašnjih uticaja. Ova krema u svom sastavu sadrži macerate kamilice i hajdučke trave, te je posebno delotvorna u suzbijanju promena kod senzitivne kože ruku.

*Takođe, osetljivu kožu sklonu iritacijama potrebno je i adekvatno čistiti i prati, a da se pritom ne ošteti njen površinski zaštitni sloj. Kao savršeno formulisani sapun preporučujem Dar kozmetika biljni sapun sa potpuno prirodnim sastojcima. U sastavu sapuna nalazi se koktel usitnjenog bilja, poput kamilice i hajdučke trave, pogodnih za negu kože sklone reakcijama. Takođe, tu je i ulje kamilice za dodatni efekat ublažavanja crvenila.

Oboji život