Maslina meni

KAKO PRAVILNO NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU DECE I BEBA

KAKO PRAVILNO NEGOVATI OSETLJIVU KOŽU DECE I BEBA
Datum objave: 23.02.2019.

Nije neka tajna da se koža dece i beba dosta razlikuje od kože odraslih ljudi. Pre svega, koža mališana daleko je tanja, te manje otporna na negativne uticaje iz spoljašnje sredine. Ona nije u potpunosti razvila sve funkcije koje ima koža odraslog čoveka, te je dosta osetljivija i sklonija različitim reakcijama. Ove činjenice navode na zaključak da je neophodno koristiti pažljivo formulisane preparate za negu njihove kože, koji im neće stvarati dodatnu smetnju ili negativno uticati na zdravlje. Kozmetički proizvodi za negu kože beba i dece, osim što ne smeju sadržati štetne sastojke, moraju biti i adekvatne pH vrednosti, koja je drugačija nego kod odraslih ljudi.
Na našem tržištu postoji nekoliko brendova prirodne kozmetike koji su specijalizovani za proizvodnju upravo ovakvih preparata, koji će čistiti, zaštititi i negovati nežnu kožu mališana bez negativnih uticaja. Evo i koji su najznačajniji od njih:
1. WELEDA PELENSKA KREMA BELI SLEZ
Kreme koje se koriste na pelenskoj regiji kod beba imaju jednu značajnu karakteristiku po kojoj se razlikuju od standardnih negujućih kremova: njihova uloga je da kožu štite, odnosno da predstavljaju barijeru između osetljive bebine kože i otpadnih materija. Ovakve protektivne, odnosno zaštitne kreme trebaju da sadrže i sirovine koje im tu funkciju obezbeđuju. Uglavnom su na tržištu dostupne zaštitne bebi kreme koje kao takvu sirovinu koriste parafinsko ulje ili druga mineralna ulja, koja se ne preporučuju jer na površini kože stvaraju kontinuirani film koji onemogućuje koži normalan metabolizam. Weleda bebi zaštitni krem umesto parafinskog ulja koristi cink oksid, koji takođe štiti, ali bez negativnih posledica. Dakle, svoju funkciju vrši na mnogo prihvatljiviji i daleko zdraviji način.
2. LOGONA BEBI KUPKA I ŠAMPON
Takođe, treba biti veoma obazriv i prilikom odabira adekvatnog proizvoda za pranje kože i kose kod dece i beba. Naime, u komercijalnim preparatima ovog tipa naći će se ozloglašeni tenzidi (SLS i SLES), čija je uloga da rastvore nečistoće, ali ujedno otklanjaju i dragoceni zaštitni film sa površine kože. Kako je ovaj film kod mališana još manje razvijen, primena takvih preparata dovodi do pojave suvoće kože i kožnih promena, poput ekcema. Logona kupka i šampon sadrže isključivo biljne tenzide, koji dobro otklanjaju nečistoće, ali ne i važne lipide sa površine kože. Ujedno, ne dovode ni do iritacija ili peckanja, naročito kada dospeju u oči.

  3. FITAKY BABY SAPUN
Iako nije poželjno celu površinu bebine kože prati sapunom, to je dozvoljeno na određenim regijama ukoliko je sapun prirodnog porekla. Fitaky bebi sapun bogatiji je biljnim uljima, pa kožu ostavlja hidriranom, mekom i svilenkastom na dodir. Ovako kremast i blag sapun neće odmašćivati ili iritirati osetljivu mladu kožu, te se preporučuje podjednako i kod beba, ali i kod starije dece.
4. WELEDA ZAŠTITNI BALZAM ZA LICE ZA DECU
U ovom periodu godine kada su temperature niske i duvaju jaki vetrovi, poželjno je zaštititi i kožu lica dece i beba prilikom napuštanja doma. Barijerni Weleda balzam sprečiće isušivanje do kojeg neminovno dovode ovakvi negativni spoljašnji uticaji. Krem je izrađen bez vode, odnosno isključivo od visokokvalitetnih biljnih ulja i pčelinjeg voska, koji ujedno štite i hrane kožu mališana. Nanesite ga na nos, obraze i čelo deteta svaki put kad izlazite na hladnoću i sprečite dehidrataciju njihove delikatne kože.