Maslina meni

Kako pripremiti stopala za leto

Kako pripremiti stopala za leto
Datum objave: 27.07.2018.

Sa dolaskom leta i toplih sunčanih dana potrebno je pripremiti se za otvorenu obuću koju ćemo najčešće nositi u ovom periodu. Stopala su tokom hladnijih meseci bila zapostavljena i izložena negativnim uticajima, što dovodi do njihove suvoće, zadebljana na petama i generalno lošeg estetskog izgleda. Stoga je bitno ovom delu tela posvetiti više pažnje i adekvatnih tretmana koji će im povratiti mekoću i nežnost, te učiniti lepšim i privlačnijim.

Pre svega, neophodno je za stopala pripremiti adekvatan piling koji će sa njihove površine otkloniti višak odumrlih ćelija kože. Nagomilane ćelije koje su izgubile svoju funkciju čine kožu grubom, hrapavom i suvom na dodir. Njihovim otklanjanjem primetićete momentalnu promenu u teksturi kože i njenom izgledu.

Za pripremu pilinga možete iskoristiti kašiku grčkog organskog meda od kestena , zatim dve kašike Aromatica bademovog ulja i kašiku morske soli sa folnom kiselinom. Sve sastojke dobro izmešajte dok ne dobijete gustu pastu. Piling nanesite na vlažna stopala i potkolenice, te lagano utrljajte u kožu kružnim pokretima. Piling izvodite sve dok je osećaj prijatan, i vodite računa da ne preterate i oštetite zdravu kožu. Na kraju isperite piling uz pomoć tople vode, a kožu ostavite da se osuši sama.

Med od kestena veoma je hranljiv za kožu, poboljšava cirkulaciju i pomaže kod problema sa proširenim venama. Ulje badema, dobijeno hladnim ceđenjem semenki, bogato je antioksidansima i veoma dobro vraća vlažnost dehidriranoj koži. Poseban dodatak, morska so sa folnom kiselinom, podstiče izbacivanje toksina iz kože i stimuliše sintezu kolagena. Dakle, osim što će u pilingu poslužiti kao abraziv koji otklanja višak kože, takođe utiče i na njen oporavak.

Nakon pilinga, stopalima priuštite i opuštajuću kupku koja će dodatno omekšati kožu, smanjiti napetost,  otvoriti pore i pripremiti kožu za aplikaciju maske. Kupka se može pripremiti od biljnih ulja, koja imaju mnogostruko pozitivan uticaj na kožu.

Pre svega, pripremite lavor sa toplom, ali ne prevrućom vodom. U vodu dodajte pola šoljice Marigold ulja od pšeničnih klica. Ovo ulje poprilično je bogato prirodnim vitaminom E, koji je odgovoran za lep izgled kože, njenu mekoću i pojačavanje odbrambene moći od negativnih spoljašnjih uticaja. Nakon toga u kupku se dodaju eterična ulja i to: 3 kapi Herba ulja od bergamota koji poboljšava raspoloženje, 3 kapi Aromatika ulja od žalfije koje sprečava upale, 3 kapi Herba etarskog ulja eukaliptusa za osvežavajući efekat i nekoliko kapi Oshadi ulja Ylang Ylang-a za delikatnu senzualnu notu.

Kada ste dodali sve sastojke u kupku, dobro izmešajte vodu, potopite stopala i uživajte u tretmanu dok se voda ne ohladi. Nakon kupke najbolje je stopala prirodno prosušiti bez brisanja peškirom.

Nakon kupke sledi maska za omekšavanje suvih i ispucalih stopala. Ova maska odlično rešava problem zadebljanja i pukotina na koži i čini je glatkijom i nežnijom. Maska se priprema tako što se šoljica Bio Špajz ovsenih pahuljica potopi u toplu vodu i ostavi dok potpuno ne omekšaju. Zatim se višak vode ocedi, a u pahuljice doda kašika Šaula ovsenog brašna, kašika Alegro meda sa polenom i cimetom, i pola šoljice Olitalia ulja od koštica grožđa.

Ovsene pahuljice i ovseno brašno izvor su esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za lepši izgled kože i brojnih vitamina za njenu bolju ishranu. Alegro med je kombinacija bagremovog meda, pčelinjeg polena i finog cimeta sa Dalekog istoka, te će stopala zaštiti od upala i ubrzati im cirkulaciju. Takođe, i ulje koštica grožđa ima pozitivan uticaj na stopala i listove, jer jača zidove krvnih sudova i ublažava neprijatnosti kod proširenih vena. Ujedno, dobro je i za kožu, jer je omekšava i vraća joj vlažnost.

Maska se aplikuje na suvu kožu i to na cela stopala, ali i na kožu celih potkolenica. Ostavi se da deluje oko 20 minuta, a zatim se otklone krupniji delovi i višak ispere toplom vodom. Nakon maske, kao završni korak, najbolje je aplikovati neku izuzetno hranljivu kremu.