Maslina meni

KAKO SAČUVATI LEP I NEGOVAN IZGLED KOŽE RUKU U ZIMSKIM MESECIMA

KAKO SAČUVATI LEP I NEGOVAN IZGLED KOŽE RUKU U ZIMSKIM MESECIMA
Datum objave: 13.01.2018.

Sa prvim hladnijim danima, promene koje primetimo na našoj koži su uglavnom one koje se javljaju na rukama. Zimsko vreme učini kožu naših šaka suvom i grubom, a nakon toga često se javlja i njeno crvenilo, perutanje i pucanje. Do ovoga dolazi jer je koža ove regije, pored lica, najizloženija negativnim uticajima iz spoljašnje sredine, koji su u hladnim danima brojni. Pre svega, sama hladnoća, kao i hladan vetar ili nagle promene temperature (toplo-hladno) utiču na to da se u koži smanjuje proizvodnja masnoća, a povećava se gubitak vlage. To dovodi do narušavanja barijerne funkcije kože i pojave raznih promena u njenoj teksturi i izgledu. Ukoliko imate osetljivu kožu ruku sklonu isušivanju u zimskim mesecima, prva obavezna prevencija je nošenje toplih rukavica od prirodnih materijala koje će smanjiti delovanje hladnoće.

Ali, kako hladno vreme nije jedino što utiče na kožu, postoje i drugi načini za čuvanje lepog i negovanog izgleda vaših ruku.

Često pranje ruku, sudova ili čišćenje kućnih prostorija takođe nepovoljno utiču na našu kožu. Zbog toga je bitno da što češće smanjite kontakt sa toplom vodom, jakim hemikalijama ili mehaničkim abrazivima korišćenjem gumenih rukavica i neagresivnih sredstava za pranje i čišćenje. Jer nijedan preparat za negu ruku neće biti u stanju da sačuva vašu kožu od isušivanja, ukoliko svakodnevno uporno uklanjate njene prirodne masnoće korišćenjem koncentrovanih hemikalija.

Primetivši koliko konvencionalni sapuni i deterdženti, koji jako pene i odmašćuju, utiču na izgled mojih ruku, vremenom sam ih potpuno izbacila iz upotrebe i okrenula se preparatima sa blažim sirovinama. Ovakvi proizvodi po pravilu manje ili nimalo ne pene, a sa kože ne uklanjaju njene prirodne masnoće i zaštitni sloj. Ukoliko za pranje ruku volite da koristite klasične čvrste sapune, dobar izbor je Krem bele čokolade Dar kozmetike, namenjen pranju osetljive i suve kože. Ovaj sapun sadrži ulje jojobe koje omekšava hrapavu i ispucalu kožu, kao i kakao buter koji sprečava njen gubitak vlage. Ukoliko vam je praktičnije da za pranje ruku koristite tečne sapune, brend Synergetic nudi proizvod koji u svom sastavu poseduje isključivo tenzide prirodnog porekla koji ne uklanjaju prirodne masnoće sa površine kože.


Za pranje posuđa ili sanitarija često koristimo veoma intenzivne i jake hemikalije koje dosta utiču na isušivanje kože ruku, ali neretko dovode i do crvenila, iritacija ili alegijskih reakcija. Kao “zdravu" zamenu za ove proizvode preporučila bih koncentrat za ručno pranje posuđa i sanitar gel brenda Bio Maksimal. Oba sredstva izrađena su od biorazgradivih sirovina, koje ne izazivaju iritacije na rukama i ne isušuju ih.

Pored svih navedenih metoda prevencije, veoma je bitan i način na koji negujete kožu ruku. Često nanošenje kreme za ruke, više puta u toku dana, a naročito nakon njihovog pranja, nezaobilazan je korak za savršen izgled šaka. Kreme za ruke formulisane su tako da kožu stite od nepovoljnih uticaja iz spoljašnje sredine (hladnoće i vetra), a ujedno je hrane i vraćaju joj mekoću, glatkoću i elastičnost. Posebno pogodne za negu ruku su kreme izrađene od prirodnih sirovina, koje ne sadrže veštačke konzervanse, mirise ili mineralna ulja, već samo supstance prirodnog porekla i biljna ulja poznata po svom svojstvu da intenzivno ishranjuju kožu i nadomešćuju njene masnoće.

Dr. Hauscka krema za ruke jedan je od proizvoda bez kojih ne mogu da zamislim svoj dan. Naneta na ruke brzo se upija i za sobom ostavlja fini baršunasti film, ali bez osećaja masnoće na rukama. Za taj efekat zaduženi su ekstrakt zečije deteline i pčelinji vosak, koji je ujedno hrane, ali i štite od zimskih mrazeva i jakog strujanja vazduha. Osim standardnog pakovanja od 50ml, ove godine krema je dostupna i u prazničnom pakovanju sa 200ml proizvoda.

Ukoliko ste u potrazi za kremom za osetljivu i veoma suvu kožu ruku, koju mogu da koriste svi članovi porodice, pravi izbor je Sante Family krema za ruke, od organskog goji beri ekstrakta i maslinovog ulja. Pored ovih fantastičnih sirovina, u njenom sastavu prisutni su i ši puter, kokosovo ulje, kao i ekstrakt kamelije, poznati po tome što kožu čine svilenkasto mekom i sprečavaju njeno isušivanje.

Iz Weleda laboratorije dolazi još jedan fantastičan proizvod za negu ruku, izrađen od ulja badema. Ova krema za ruke pažljivo je formulisana tako da adekvatno prati pH kože ruku. Naneta na kožu brzo se upija, a štiti od spoljašnjih uticaja tako što jača odbrambenu moć kože. Osim što smanjuje osećaj zatezanja kože i vraća njenu vlažnost, takođe deluje i na umirenje svraba, iritacija i crvenila veoma osetljive kože.     

Autor:Oboji život