Maslina meni

KOZMETIKA OD RUŽE

KOZMETIKA OD RUŽE
Datum objave: 20.06.2019.

Ruža se zbog svoje lepote i opojnog mirisa često naziva i kraljicom cveća. Njeno veličanstvo često krasi naše bašte ili prostorije doma, ali često zaboravljamo da baš ova magična biljka može poslužiti i za ulepšavanje kože lica i tela. Sama ruža bogata je brojnim aktivnim principima koji višestruko utiču na lepotu i zdravlje kože.

Ruža se od davnina koristi za izradu dragocene ružine vodice. Iako se već vekovima koristi u Indiji, smatra se da je ovu čarobnu tečnost u svojim ritualima nege koristila i sama kraljica Kleopatra. Ružina vodica prija svim tipovima kože, a naročito je pogodna za primenu kod suve i zrele i kože, jer poseduje antioksidante koji usporavanju njeno starenje. Ona deluje protivupalno, te umiruje iritacije, svrab i crvenilo kod osetljive kože. Prija i masnoj koži jer reguliše preterano lučenje masnoće, skuplja pore i sprečava nastanak akni. Ružina vodica može se dodati u masku ili kremu za lice što će obogatiti njihov sastav, ali se može koristiti i samostalno, kao tonik za lice, jer savršeno uklanja nečistoće i produkte metabolizma.

Naravno, tu je i veoma popularno esencijalno ulje ruže, koje se dobija od njenih latica. Smatra se jednom od najdragocenijih sirovina u kozmetičkoj industriji, jer je za izradu kilograma ove esencije potrebno preko četiri tone ružinih latica. Ovako pripremljeno ulje od ruže nezaobilazan je sastojak u preparatima za prevenciju starenja. Poseduje visoku koncentraciju vitamina C, koji će sačuvati kožu od nepovoljnih spoljašnih uticaja, ali i posvetliti hiperpigmentacije, poznatije kao staračke pege. Dragoceno ulje od ove biljke jedan je od najefikasnijih sastojaka koji čine Dr. Hauschka ulje za telo od ruže. Ono je dovoljno efikasno za redovnu negu kože tela kod odraslih, ali je ujedno toliko blago da se može primenjivati i za masažu beba.

Magične ružine latice

Blagotvorne ružine latice možete iskoristiti i za pripremu maske za lice kojom ćete negovati dehidriranu, suvu i grubu kožu. Maska se priprema tako što se šaka svežih i opranih ružinih latica prelije sa pola šoljice istopljenog kokosovog ulja, a zatim pažljivo gnječe tučkom dok ne ispuste iz sebe sav sok. Zatim u mešavinu dodajte kašiku pavlake i nekoliko kapi eteričnog ulja palmarose, te mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Maska se nanosi na prethodno očišćeno lice, i to četkicom za masku, od centra lica ka periferiji. Ostavite da deluje oko pola sata, a zatim masku uklonite umivanjem toplom, ali ne vrelom vodom. Nakon ispiranja najbolje je da se koža osuši prirodno, ili blagim tapkanjem toplim peškirom. Nakon maske na lice naprskajte Refan organsku ružinu vodicu, te nanesite vašu kremu za negu.

Prirodni preparati od ruže

Ukoliko vam je previše komplikovano da sami izrađujete preparate za negu kože, možete se odlučiti i za kupovinu već pripremljenih proizvoda od ove fantastične biljke. Kompanija Argan & Rose Oil u svojoj ponudi ima veliki izbor zdravih i prirodnih proizvoda od ruže za negu kože lica, tela i kose. Najdragoceniji sastav ima Argan & Rose Oil Krema za predeo oko očiju, a u njoj se posebno izdvaja ružino ulje i ružina vodica. Sirovine od ruže redovnom primenom će ojačati, osvežiti i umiriti ovu osetljivu regiju, dok je ekstrakt zelene mikroalge zadužen za poboljšanje sinteze kolagena.

Bio Rose je još jedna kozmetička kuća koja je svoju proizvodnju fokusirala na proizvode od ružinog ulja. Jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda zasigurno je Bio Rose Anti pigment serum od ružinog ulja, namenjen uklanjanju hiperpigmentacija sa kože, kao što su staračke pege i fleke. Redovnom upotrebom serum lagano posvetljuje kožu, te vremenom pege postaju manje vidljive i bleđe. Ovaj preparat možete upotrebljavati bez bojazni, jer sadrži samo najfinije prirodne sirovine. U njegovoj proizvodnji koriste se samo bezopasni sastojci, dok su sintetičke i opasne sirovine potpuno izbegnute. U serumu nema ni ozloglašenih konzervanasa parabena, ali ni sintetičkih boja, mirisa ili derivata nafte. Mogu ga koristiti i osobe sa osetljivom i suvom kožom, jer ne sadrži alkohol, pa ne deluje isušujuće na kožu.