Maslina meni

Lekovitost maslinovog ulja - primena za negu tela od drevnih vremena

Lekovitost maslinovog ulja - primena za negu tela od drevnih vremena
Datum objave: 22.01.2019.

Flašu ekstra devičanskog maslinovog ulja svako domaćinstvo mora da ima. Maslinovo ulje je poznato kao bitan sastojak u kulinarstvu koji poseduje određene nutritivne vrednosti koje doprinose boljoj ishrani. Takođe je veoma popularno u kozmetičkoj industriji, i maslinovo ulje se često može naći u mnogim preparatima namenjenim za negu kože, a posebno je hranljiv za negu ruku, te ne čudi što ulazi u sastav za ručno pravljenje sapuna.

Ono za šta su ga koristili naši preci je kao prirodni lek za poremećaje u organizmu, kao i za mnoga druga oboljenja. Maslina se od drevnih vremena do danas koristila u očuvanju zdravlja, ali i nezi tela.

U ishrani, svi bi trebalo da koriste maslinovo ulje, dok ga za negu uglavnom više koriste žene. Brojni preparati sadrže maslinovo ulje u svom sastavu, a mnoge proizvode i sami možete da napravite. Naše bake i prabake su ulje masline koristile kao jedino sredstvo za negu i ulepšavanje, pa ne čudi što je njihova koža bila nahranjenija i očuvanija nego što je koža mnogih mladih devojaka danas.

Najbolje ulje se dobija od ubranih i gnječenih maslina starih od 6 do 8 meseci. Nakon gnječenja i presovanja presama, iz maslina se odvaja ulje od vode. Najkvalitetnije ulje se dobija ceđenjem. Kao i u slučaju vina, maslinovo ulje ima sopstveni ukus koji zavisi od mnogih faktora. Pri kupovini maslinovog ulja najbolje je kupiti ono na kom piše da je devičansko.

U daljem tekstu ćete imati priliku da saznate koja lekovita svojstva ima maslinovo ulje i u koje svrhe se koristilo od drevnih vremena i nastavlja da se koristi i danas.

Nega i lepota - maslinovo ulje kao glavni sastojak nege

U kozmetičkoj industriji, maslinovo ulje nalazi primenu u skoro svim sredstvima za negu lica i tela, pa čak i za negu kose. Žene ga danas koriste čak i za skidanje šminke. Ulje masline je veoma dobro za hidrataciju kože, te je veoma pogodno za ekstremno suve delove kože, jer ima dobro regenerativno dejstvo.


Nega tela i lica

Maslinovo ulje se koristi i za masaže i pilinge. Najbolji je u otklanjanju suvoće kože, usled svog svojstva hidratacije, te je veoma povoljan za korišćenje na svim područjima gde je koža suva, uglavnom na laktovima i stopalima. Maslinovo ulje je veoma dobar sastojak u borbi protiv akni i bubuljica. Kako ima umirujuće svojstvo, veoma dobro utiče na upalne i crvene promene na koži, te čini da ten kože bude savršen. Naravno, ukoliko je neka promena nesvakidašnja i nova na vašoj koži, pre upotrebe maslinovog ulja najbolje je posavetovati se sa lekarom.


Kupke i nega ruku

Malinovo ulje pomešano sa limunovim sokom čini idealnu kupku za oštećene nokte. Naime, zimi su ruke veoma suve ili bar suvlje nego leti, jer hladnoća tako deluje na kožu bez obzira što ih rukavice štite. Maslinovo ulje je veoma dobro u borbi i očuvanju hidratacije ruku. Mnoge žene peru sudove bez rukavica, te im voda i hemija nagrizaju dlanove. Jedna supena kašika maslinovog ulja, jedan isceđen limun i čaša tople vode učiniće kožu ruku lepšom i mekšom na dodir.


Nega kose

Za negu suve kose najbolje je koristiti maslinovo ulje. Naše bake su svoje duge kose negovale jedino i isključivo prirodnim sastojcima gde je maslinovo ulje imalo glavnu ulogu. Međutim, ukoliko imate nešto masniju kosu, bolje je izbegavati upotrebu maslinovog ulja ili je bar svesti na upotrebu jednom mesečno. Naime, maslinovo ulje vraća vašoj kosi sjaj. Uz nekoliko sastojaka koje sigurno svako domaćinstvo ima, kao što su jaja i sok od limuna, možete napraviti idealnu masku koja će vam kosu oporaviti od korena dlake.

Maslinovo ulje ima neverovatne moći i veoma je delotvorno kako za negu i lepotu, tako i za zdravlje. Bitno je koristiti ga na adekvatan način i biti uporan u korišćenju. Iako ima lekovita svojstva, ništa se ne može promeniti preko noći, jer preko noći nije ni došlo do određenog oboljenja. Stoga, kupite flašu devičanskog maslinovog ulja, počnite sa upotrebom, budite strpljivi i uporni i vaš organizam i telo će vam biti zahvalni.