Maslina meni

NEGA USANA U ZIMSKOM PERIODU

NEGA USANA U ZIMSKOM PERIODU
Datum objave: 31.01.2018.

Kada ispratimo leto i dočekamo hladno zimsko vreme, sigurna sam da prve promene primetite upravo na vašim usnama. Do suvoće usana i promena u njenoj teksturi i izgledu dolazi jer je koža ove regije izuzetno tanka, osetljiva i siromašna lojnim žlezdama koje luče zaštitne prirodne masnoće. Delovanje niskih temperatura, ledenog vetra i mraza, kao i boravak u zagrejanim prostorijama dovode do dehidratacije kože usana, kao i do njenog perutanja, pucanja, a neretko i krvarenja. Grube i suve usne, osim što su estetski neprivlačne, često budu iritirane i bolne.
Da biste u zimskom periodu sačuvali lep i negovan izgled usana i njihovu jedrinu, potrebno je da u organizam redovno unosite što više tečnosti i namirnica bogatih vitaminima i mineralima. Takođe, ne zaboravite da i zimi nanesete vašu kremu sa UV zaštitom na kožu usana. Pored toga, aplikacija proizvoda za negu usana u zimskom periodu je obavezna. U tu svrhu možete koristiti sirovine poput kokosovog ulja ili ši putera, koje intenzivno hidriraju kožu, sprečavaju nastanak oštećenja ili iritacija, ali i stvaraju zaštitu od nepovoljnih spoljašnjih uticaja.
Ukoliko se ipak odlučite za gotove preparate koji neguju usne, obavezno birajte one izrađene od prirodnih sirovina. Kod brendova koji se bave proizvodnjom prirodne kozmetike, preparati namenjeni za negu usana osim što sadrže biljna ulja i ekstrakte koji kvalitetno neguju kožu, takođe ne sadrže supstance koje štete organizmu ili – ne služe ničemu. Dobar primer takvog, beskorisnog sastojka je parafinsko ulje, koje je često prisutno u konvencionalnim preparatima za negu usana.
Parafinsko ulje ne neguje usne, već samo na njihovoj površini stvara prevlaku koja daje prividni osećaj mekoće, koja nestaje čim se balzam ukloni sa usana. Tako se stvara ona dobro poznata „zavisnost“, kada je koža usana negovana samo dok koristite preparat, pa u želji da efekat potraje, posežete za balzamom za usne tokom celog dana. Sa druge strane, prirodni preparati zapravo neguju i hrane kožu usana, te nakon nekog vremena više i nemate potrebu da ih koristite.
Evo i primera ovih preparata i njihovih hranljivih sastojaka zaduženih za lep i negovan izgled usana:


DR. HAUSCHKA BALZAM I STIK ZA NEGU USANA:
Bilo da se odlučite za balzam u teglici ili za klasični stik ovog brenda, dobićete preparat koji intenzivno neguje usne bogatim uljima i štiti ih od nepovoljnih vremenskih uslova. Prednost ovakvih prirodnih preparata je i u tome što ih možete aplikovati na usne vašeg deteta, bez bojazni da će u svoj organizam uneti štetne materije ako deo preparata pojede. Oba proizvoda su izrađena na bazi pčelinjeg voska- pravog melema za ispucale usne. Takođe, tu je i ricinusovo ulje koje će usne dubinski nahraniti i na njima stvoriti masni zaštitni film, kao i ulje jojobe koje dobro „imitira“ naše prirodne masnoće i nadomešćuje ih na površini kože.


DAR KOZMETIKA BALZAM ZA USNE SA MEDOM:
Ovaj preparat svoje blagotvorno delovanje na kožu usana duguje najstarijem i najčešće upotrebljavanom sastojku za negu. Med je vekovima poznat po svom bogatom sastavu i visokom sadržaju vitamina, minerala i enzima. Na kožu deluje antibakterijski i antimikrobno, štiti je od slobodnih radikala iz spoljašnje sredine, a ubrzava i cirkulaciju i jača odbrambenu moć kože. Stoga možete očekivati da će redovna primena ovog balzama zaceliti oštećenja na vašim usnama, ali ih učiniti i hidriranim i mekim.


FREŠKA GORA I NANA KOZMETIKA BALZAM ZA USNE:
Ukoliko volite da kupujete domaće, sigurna sam da ćete obožavati ove balzame, proizvedene ručno i u malim serijama, od najkvalitetnijih biljnih i aromatičnih sirovina. Oba proizvođača svoje prirodne preparate za negu usana baziraju na kakao puteru, koji intenzivno hidrira kožu i čini je neodoljivo mekanom. Pored toga, stvara i jaku barijeru na njenoj površini, te je štiti od vetra, hladnoće i drugih vremenskih nepogoda. A da li ste nekada pomirisali kakao puter? Obećavam, zaljubićete se i u njegov fantastičan miris.


MARIGOLD I LOGONA HRANLJIVI STIK ZA NEGU USANA OD NEVENA:
Bilo da se odlučite za domaću proizvodnju ili za poznati nemački kvalitet, imaćete priliku da uživate u blagodetima magične biljke neven. Od davnina poznata lekovita svojstva ove biljke čine je jako poželjnom u lečenju različitih oboljenja i poremećaja u funkcionisanju kože. Bogata je flavonoidima, karotenoidima, polisaharidima i eteričnim uljima, te dubinski neguje oštećenu kožu i potpomaže njenu regeneraciju i revitalizaciju. Bogato ulje ove biljke u preparatima za negu usana podstiče njihovo zaceljivanje i ublažavanje suvoće, perutanja i hrapavosti. Dakle, ukoliko su vam usne već oštećene od zimskih mrazeva, njihovo stanje dosta ćete popraviti primenom jednog od ova dva balzama.


WELEDA EVERON LIP BALSAM ZA USNE:
I, ako bih morala da izdvojim svog favorita, to bi bio balzam za usne iz Weleda laboratorije, izrađen od luksuznog voska cveta ruže. Za njegovu izradu potrebno je 5kg ružinih latica, od kojih se dobija samo 100gr ovog voska. Kraljica cveća – ruža, odnosno vosak dobijen od njenih latica intenzivno hidrira i omekšava kožu usana, i štiti je od slobodnih radikala iz spoljašnje sredine. Posebno je dragocen jer umiruje i zaceljuje već oštećenu kožu usana, ublažava njene pukotine i sprečava perutanje.

Autor:Oboji život