Maslina meni

Od glave do pete – negujte se prirodnim preparatima

Od glave do pete – negujte se prirodnim preparatima
Datum objave: 24.08.2016.

Nema ništa lakše u današnje vreme nego voditi računa o sebi. Police prodavnica, drogerija i apoteka pune su preparata različitih cena koji su namenjeni za negu našeg tela. Među njima se posebno ističe prirodna kozmetika, koja je sve popularnija. Tajna je u pravoj kombinaciji prirodnih sastojaka, koji nemaju štetno dejstvo, a deluju baš onako kako priroda nalaže – u skladu sa našim telom. Osim što možete da kupite već gotove proizvode, koji su savršeno izbalansirani, možete da zasučete rukave i napraviti sami svoje preparate.


Kosa


Ukoliko želite sjajnu i meku kosu, pomešajte jaje i tri kašičice meda. U to dodajte šest kašičica maslinovog ulja i jednu izgnječenu bananu. Napravite smesu i nanesite celom dužinom kose. Nakon pola sata isperite toplom vodom, pa nanesite šampon. Kako biste nahranili svoju oštećenu kosu, sok od jednog limuna pomešajte sa dva umućena žumanca i jednim belancetom, dodajte kašičicu meda, umasirajte u teme i neka odstoji 15 minuta, a potom isperite. Za bujniji volumen biće vam potrebni kašičica sirćeta, kašika meda i pola čaše vode. Nanesite pripremljenu smesu na teme i celom dužinom kose, pa osušite prirodnim putem, bez ispiranja.


Lice


Ručno rađena prirodna kozmetika ima širok izbor proizvoda namenjenih čišćenju lica, podmlađivanju kože, nezi tokom dana, noći i tako dalje. Maske su takođe jedan od ključnih faktora kada vodimo računa o licu. Najbitnije je da pronađete prave sastojke za vaš tip kože. Za masnu kožu preporučuje se da koru limuna potopite u vodu i sve izmutite mikserom. Ovaj svojevrsni tonik nanosite na lice pre dnevne kreme. Maslinovo ulje, med i žumance biće od koristi onima sa suvom kožom. Umutite ih, ostavite da deluju na koži 15 minuta, pa isperite. Kako biste podmladili kožu, izgnječite bananu, pa dodajte sok od jednog limuna. Nakon 15 minuta uklonite toplom vodom. U istu svrhu umutite dva belanca i dodajte kašiku šećera, pa ponovite postupak.


Koža


Ništa bolje ne hidrira kožu kao mleko ili losion za telo. Prirodna kozmetika najčešće kombinuje prirodna i etarska ulja, kao i putere. S toga nabavite pčelinji vosak, ulje od kokosa, ši puter i omiljeno etarsko ulje. Potrebno vam je 30 grama svakog od prva tri sastojka, a količinu možete povećavati posle određenog vremena, ukoliko vam se ova kombinacija dopadne. Otopite vosak na tihoj vatri, pa dodajte kokosovo ulje i ši puter. Kada se sastojci pretvore u tečnost, sklonite ih sa vatre i dodajte nekoliko kapi omiljenog etarskog ulja. Sipajte u kalupe i ostavite da se ohladi. Ovaj proizvod se koristi u čvrstom stanju, kao sapun, koji će te razmazati po koži.