Maslina meni

PREDNOSTI PRIRODNE DEKORATIVNE KOZMETIKE

PREDNOSTI PRIRODNE DEKORATIVNE KOZMETIKE
Datum objave: 19.12.2017.

Bliže nam se novogodišnji praznici i u narednom periodu najprodavaniji proizvodi biće upravo oni za ulepšavanje lica i tela. Čak i dame koje tokom godine nimalo ili minimalno koriste dekorativnu kozmetiku, verujem da će bar u „najluđoj noći“ izaći iz svoje zone komfora i pustiti mašti na volju uz smelije i odvažnije komade mejkapa.

A ako i kad su ostali kozmetički proizvodi u pitanju volite da živite u skladu sa prirodom i da izbegnete supstance koje iritiraju kožu ili štete vašem zdravlju, sigurna sam da će vam to biti važno i kod izbora šminke. U tom slučaju sastav prirodnog porekla posebno je bitan, jer šminka se dosta dugo zadržava na našoj koži, dolazi u kontakt sa najosetljivijim regijama i često zna da izazove neželjene reakcije kod senzibilnih osoba.

Prednosti prirodne dekorativne kozmetike ogledaju se, pre svega, u činjenici da se u njihovom sastavu ne nalaze sintetičke boje, mirisi, konzervansi ili mineralna ulja. Sintetičke boje, kao poznati iritansi, zamenjene su u prirodnoj dekorativi bojama mineralnog porekla. Takođe, parfemi u kozmetici koji su najčešći uzročnici alergijskih reakcija, potpuno su eliminisani iz ovih proizvoda ili zamenjeni esencijalnim uljima koja su kompatibilnija sa kožom i ređe dovode do neželjenih reakcija.

Mineralna ulja jedna su od najčešće upotrebljavanih sirovina u dekorativnoj kozmetici, a nepoželjni su iz razloga što na površini kože stvaraju okluzivni (nepropusni) film koji ometa normalan metabolizam kože. Prirodna šminka u svom sastavu sadrži isključivo biljna ulja, koja ne zapušavaju pore i dozvoljavaju koži da neometano funkcioniše.

Sintetički konzervansi, pogotovu parabeni, odavno se nalaze na ozloglašenoj listi kozmetičkih sastojaka koji narušavaju naše zdravlje, te će vas obradovati vest da su oni potpuno eliminisani iz prirodne šminke.

Prirodna dekorativna kozmetika može se pohvaliti i time da ne sadrži mnoštvo drugih toksičnih ili alergenih supstanci. Na primer, u ovim proizvodima za ulepšavanje nećete pronaći formaldehid koji se smatra kancerogenim, ili toluen koji je iritans i deluje toksično na nervni sistem.

U prirodnoj dekorativnoj kozmetici izbegnuti su i ftalati, najčešće prisutni u konvencionalnim lakovima za nokte, sa funkcijom da ih učine manje krtim i sklonim pucanju. U drugim kozmetičkim proizvodima kriju se pod sastojkom „parfume“, a dovode ih u vezu sa poremećajima hormonske ravnoteže i rizikom od neplodnosti.

Takođe, tu se neće naći ni polietilen glikol, supstanca često korišćena u brojnim kozmetičkim proizvodima, pa i onim za ulepšavanje. Ovo je još jedan od sastojaka koji se izbegavaju, jer se njegovo prisustvo povezuje sa nastankom iritacija i senzibilizacija, pogotovu kod oštećene kože.

Imajući u vidu sve ove informacije sigurna sam da će se većina vas osvrnuti na preparate koje koristi za ulepšavanje ili se prilikom naredne kupovine dobro zagledati u spisak sastojaka na ambalaži. Ukoliko vam je ipak prevelika obaveza da ispitujete svaki komad dekorative, na tržištu su prisutni brendovi Dr. Hauschka, Sante ili Logona koji prilikom proizvodnje poštuju sve principe prirodne kozmetike. Među njihovim proizvodima imam i nekoliko ličnih favorita, te u narednim redovima želim da vam prenesem koje su njihove konkretne prednosti u odnosu na konvencionalne preparate za ulepšavanje:

 

LAK ZA NOKTE:

Verovali ili ne, lakovi za nokte su proizvodi koji najčešće dovode do stvaranja iritacija – na licu. Ako vam nije najjasnije kako to funkcioniše, setite se da, kad nanesete lak za nokte, više puta u toku dana se upravo noktima ili vrhovima jagodica počešete po licu ili protrljate oči. Na taj način štetne materije iz laka za nokte, poput ftalata, formaldehida ili toluena dospeju u kontakt sa vašom kožom ili očima i na kojima izazivaju alergije. Takođe, u lakovima za nokte se često nalazi i kamfor koji deluje kao iritans. Lepa vest je da se u Logona lakovima za nokte neće naći ni jedan od ovih sastojaka. Oni su izrađeni isključivo od sirovina prirodnog i mineralnog porekla, te se smatraju hipoalergenim i bezbednim za upotrebu. Posebna pogodnost je i široka četkica koja obezbeđuje lakšu aplikaciju proizvoda. Dostupni su u tri nijanse: nežno roze, klasično crvenoj i tamnijoj boji bobičastog voća.

SENKA ZA OČI, MASKARA I OLOVKA ZA OČI:

Kako su ovo proizvodi koji dolaze u kontakt sa osetljivom kožom i sluzokožom oko oka i često dovode do iritacija, treba biti veoma obazriv prilikom njihovog odabira. Potrudite se da izbegnete one koji u sebi sadrže formaldehid, boje iz katrana kamenog uglja ili druge sintetičke boje koje u sebi sadrže tragove teških metala štetne po zdravlje. Dobar odabir su maskaresenkeolovke za oči brenda Dr. Hauschka jer u njima možete naći samo pigmente mineralnog porekla, sa dodatkom ekstraka lekovitog bilja koji dodatno neguju osetljivu kožu oko očiju i štite nežne trepavice. Senke i olovke za oči ovog brenda mogu koristiti i vegani jer ne sadrže sirovine životinjskog porekla. Svakako, ovaj brend ne vrši ni testiranja na životinjama što je još jedan veliki plus.

 

 

TEČNI I KAMENI PUDER:

 S obzirom da tečni i kameni puder žene koriste često i to za prekrivanje cele površine lica, veoma je bitno da u sebi sadrže odabrane “zdrave” sastojke. U spisku sirovina trebalo bi da se ne nalaze neke koje se često koriste u konvencionalnim puderima, poput mineralnih ulja, parabena ili propilen glikola. Dr. Hauschka tečni puder i kompaktni puder sadrže mineralne pigmente, organska ulja i voskove koji omogućavaju koži da “diše”, a pritom je i dodatno neguju. Tečni puder sadrži ulje makadamije koje intenzivno hidrira kožu, kao i ulje kokosa zaduženo za ravnomerno nanošenje pudera. Ambalaža ovih proizvoda se reciklira.

 

RUŽ ZA USNE:

Još jedan od proizvoda u čijem sastavu je bitno da nema toksičnih materija je upravo ruž za usne, a razlog tome je činjenica da većina aplikovanog proizvoda bude – pojedena. Nedavna istraživanja su pokazala da preko polovine testiranih ruževa za usne koji se nalaze na tržištu sadrže olovo, aluminijum ili druge teške metale. Njih čak nećete naći ni na spisku sastojaka, jer su zamaskirani pod nazivima drugih sirovina koje ih sadrže. Da ne biste morali da razmišljate da li je vaš karmin opasan po zdravlje, jednostavno odaberite onaj čiji proizvođač vodi računa o kvalitetu sirovina. Jedan od takvih ruževa dolazi iz ponude brenda Sante, a osim što ne sadrži opasne supstance on je i dodatno obogaćen organskim uljima jojobe, slatkog badema i pčelinjim voskom koji neguju kožu usana.