Maslina meni

PRIRODOM PROTIV MASNE KOSE I PERUTI

PRIRODOM PROTIV MASNE KOSE I PERUTI
Datum objave: 26.02.2018.

Masna kosa i perut jedan su od najčešćih problema koji pogađa veliki broj muškaraca i žena. Prirodne masnoće koje luče lojne žlezde lokalizovane uz koren dlake, sasvim su normalna pojava i uloga im je da kožu glave i kosu čuvaju zdravim. Međutim, kada dođe do suvišnog lučenja lojnih žlezda, kosa počinje preterano da se masti, da dobija beživotan i neuredan izgled. Do ovog problema najčešće dovode hormonske promene, nasledni faktor, klimatske promene ili stres.
Međutim, suvišno mašćenje kose često prate i druge neprijatnosti, kao što su crvenilo temena, sa svrabom, iritacijama i pojavom peruti. Pojačano ljuspanje kože glave ili nastanak peruti predstavlja jedan od velikih estetskih problema, koji zahteva uporne tretmane i posvećenost u njihovoj primeni da bi efekti bili vidljivi.
Da biste se uspešno rešili suvišne masnoće i ljuspanja na površini kože, dobro je ispratiti i primeniti nekoliko saveta i rešenja koje nam nudi priroda.


* ULJE MAKADAMIJE: Regenerator koristite samo na krajevima vlasi. Teme glave već ima dovoljno masnoće i nema potrebe da ga dodatno opterećujete i mastite preparatima. Umesto regeneratora možete koristiti i neko hranljivo ulje, poput ulja makadamije, koje intenzivno hidrira i hrani vlasi, ali i sprečava njihovo pucanje. Ovo ulje možete naneti na krajeve kose pre svakog pranja, ostaviti ga da deluje sat vremena, a nakon toga kosu normalno oprati, ali samo blagim šamponom.

 https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/ulje%20makadamije%20i%20argana-.JPG
*ARGANOVO ULJE: Za pranje, stilizovanje i ulepšavanje kose koristite preparate koji u svom sastavu ne sadrže silikonska ulja. Ova ulja momentalno čine da kosa izgleda zaglađeno i sjajno, ali ujedno ubrzavaju njeno mašćenje. Posebno su neprikladna za tretiranje tanke kose, koju oblažu, slepljuju je i čine da izgleda još masnije i neurednije. Umesto silikonskih kapi koje poboljšavaju izgled krajeva kose, možete koristiti lagano arganovo ulje. Marokansko hladno ceđeno ulje od ploda argana sasvim lepo zagladi vlasi i daje im divan sjaj. Nanosi se na vlažnu, a isfrotiranu kosu, neposredno nakon njenog pranja.


*ESENCIJALNA ULJA: Kako je poznato da perut nastaje pojačanim umnožavanjem gljivica koje se prirodno nalaze na koži glave, do njenog suzbijanja možete dovesti primenom eteričnih ulja koja deluju antigljivično. Najpoznatiji predstavnici su ulje čajevca, limunske traveorigana i ruzmarina, koji osim što uspešno rešavaju problem peruti, deluju i antiinflamatorno, te umiruju i svrab, iritacije i crvenilo kože glave. Eterična ulja možete primenjivati na više načina: dodajte ih u maske za kosu, razblažene ih umasirajte prstima u teme, ili jednostavno dodajte nekoliko kapi u vaš šampon za pranje kose.

 https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/eteri%C4%8Dna%20ulja.JPG
* KOKOSOVO ULJE: U poslednje vreme kokosovo ulje se često koristi za tretiranje kože tela, ali je i nezaobilazno sredstvo za lepši izgled kose. Specifičan sastav ovog ulja čini da ono ima snažno antimikrobno i antigljivično delovanje, te je odlično za eliminaciju peruti i svraba kože glave. Takođe, ovo ulje nije pogodno samo za tretiranje temena, već pomaže i kod suvih i ispucalih krajeva. Od kokosovog ulja možete pripremiti serum koji će eliminisati perut i pojačati rast vaše kose, tako što ćete dve kašike kokosovog ulja istopiti i dodati mu kašiku ulja ricinusa. Ovu mešavinu ostavite da se prohladi do temperature tela, a zatim je lepo umasirajte u teme glave. Ostavite da deluje tokom noći, a sutradan normalno operite kosu. Da bi ovaj serum delovao neophodno ga je aplikovati pre svakog pranja kose, tokom mesec dana.


*PRIRODNI ŠAMPONI: Svakako, najvažniju ulogu u sprečavanju suvišnog mašćenja kose i nastanka peruti ima pravilan odabir sredstva za pranje, jer kosa i teme sa njim najviše dolaze u kontakt. Stoga je bitno birati šampone koji su specijano formulisani za tretiranje ovih problema, ali i one koji u svom sastavu ne sadrže agresivne hemijske supstance. Dobar izbor su šamponi koji ne sadrže sintetičke mirise, konzervanse i tenzide. Umesto njih odaberite biljne šampone, koji su izrađeni od blagih sirovina koji ne narušavaju zaštitni sloj na površine kože i ne dovode do iritacija ili pojačanog ljuspanja temena. Neki od šampona koji se rukovode ovom filozofijom dolaze iz laboratorija sa dugom tradicijom:

 https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/%C5%A1amponi%20za%20masnu%20kosu%20i%20protiv%20peruti.JPG
LOGONA ŠAMPON KLEKA:
Ukoliko imate problem sa viškom peruti i osetljivom kožom skalpa, sklonom iritacijama, a želite da problem rešite uz pomoć potpuno prirodne kozmetike, Logona šampon od kleke je izbor za vas. Ovaj nemački brend sve svoje proizvode bazira na prirodnim sirovinama, a pritom u formulacijama striktno izbegava sve sastojke koji štete našoj koži, kosi ili organizmu. Tako je i ovaj šampon izrađen sa glukozidima biljnog porekla koji na nežan način otklanjaju nečistoće, a ne iritiraju osetljivo vlasište, kao i sa kvalitetnim uljem drveta kleke, tradicionalno poznatom po svom preventivnom delovanju na nastanak peruti. Značajan dodatak ovom šamponu je i ekstrakt lista breze koji kosu čini sjajnom i mekom, a značajno stimuliše i cirkulaciju vlasišta. Posebno je važno da ovaj šampon možete koristiti i za svakodnevno pranje kose.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/logona%20%C5%A1ampon%20protiv%20peruti%20kleka.jpg
BIOKAP ŠAMPON PROTIV PERUTI I ŠAMPON ZA MASNU KOSU:

Bez obzira da li imate problema sa preteranim mašćenjem kose ili perutanjem temena glave, italijanska kompanija Biokap u svojoj ponudi poseduje šampone za tretiranje oba problema. Šampon za masnu kosu ciljano deluje na normalizovanje lučenja lojnih žlezda i preventivno deluje na nastanak seboreje, a samim tim i perutanja kože glave. Delotvornost ovog šampona rezultat je formulacije sa biljnim aminokiselinama i blagim voćnim kiselinama, kao i uljima ruzmarina i bele jele. Šampon protiv peruti rešava ovaj problem pomoću ekstrakata vrbe i breze, dok su ekstrakt smilja i eterična ulja čajevca i grejpa zadužena za suzbijanje neprijatnog svraba. Oba šampona u sebi sadrže i mentol koji daje prijatan osećaj svežine.


PHYTO PROIZVODI ZA MASNU KOSU I SUZBIJANJE PERUTI:

Iz Phyto laboratorije dolaze čak četiri proizvoda namenski formulisana za tretiranje masne kose i kontrolu peruti. Ukoliko imate problema sa suvišnim lučenjem lojnih žlezda na temenu, šampon Phytocedrat uz pomoć limunovog ulja, kore bora, geranijuma i žalfije deluje tako što upija višak loja i sprečava njegovo dodatno stvaranje. Ako vam se kosa suviše brzo masti i zahteva pranje svaki dan, odaberite šampon naziva Phytopanama namenjen čestom pranju kose. Ovaj šampon ima efekat da lepo čisti kožu glave, a pritom ne podstiče stvaranje peruti. Kombinaciju šampona Phytopanama i Phytocedrat možete koristiti u slučajevima izražene seboreje na koži glave.
Phyto kozmetika nudi rešenje i za prekomerno stvaranje peruti. Prvo se problemu pristupa Phytosquam Intense šamponom za intenzivni tretman protiv peruti, koji se nanosi na suvo teme, deluje brzo uz pomoć inovativnog botaničkog kompleksa, a zatim u kontaktu sa vodom pretvara u šampon i ispira sa glave. Ovaj preparat ima instant efekat – momentalno eliminiše perut, svrab i iritacije kože glave. Koristi se tokom dve nedelje, a zatim se redovno pranje nastavlja Phytosquam šamponom protiv peruti i za regulisanje sebuma.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/phyto%20%C5%A1amponi.JPG
GRANUM CARE ARNIKA ŠAMPON ZA KONTROLU PERUTI MEDITERAN ŠAMPON ZA MASNU KOSU:
Za one koji više vole da koriste domaće proizvode, ili im je bitno da je njihova cena povoljnija, mogu odabrati neki od šampona koji dolaze iz preduzeća Granum. Ova radionica lokalizovana u selu Hajdukovo bavi se proizvodnjom potpuno prirodnih preparata od hladno ceđenih biljnih ulja.
Njihov šampon Arnika uz pomoć koncentrovanih hidrolata, esencijalnih ulja i biljnih ekstrakata ubrzava cirkulaciju na koži glave, stimuliše stvaranje kolagena i sprečava prekomernu deobu ćelija, usled čega se eliminiše perut, iritacije i svrab, a poboljšava rast kose i njen lep izgled.
Mediteran šampon iz ove radionice namenjen je pranju masne kose, a za njegovo delovanje zaslužna su eterična ulja koja deluju na skupljanje pora i suzbijanje suvišnog lučenja loja. Redovnom primenom ovog šampona možete očekivati i pojačan rast kose i umirenje iritacija ili svraba vlasišta.

Oboji život