Maslina meni

Zašto maslinovo ulje koristimo i za negu kose?

Zašto maslinovo ulje koristimo i za negu kose?
Datum objave: 24.09.2018.

Maslinovo ulje je ulje koje po preporuci doktora i zagovornika zdrave ishrane treba svakodnevno da koristimo: kao dodatak salatama i drugim jelima, za prelivanje barenog povrća, kao dodatak u testo kad pravimo hleb, a kad kuvamo i pečemo uz pomoć ovog ulja vodimo računa da ne prelazimo temperaturu na kojoj ono počinje da se dimi, između 185 i 215 stepeni, na taj način priuštićemo sebi sve blagodeti koje nam donosi maslinovo ulje.
Sigurno ste nekoliko puta čuli za oni izreku: Nikada ne stavljajte na svoje telo ono što ne biste uneli u svoj organizam. Budući da znamo da je maslinovo ulje odlično za naš organizam, da li ste znali da isti takav efekat ima i kada je reč o nezi kose?

Kako maslinovo ulje pomaže našoj kosi?

Bogato je vitaminom E i omega-3 masnoćama koje pomažu kosi da zadrži vlagu i da bude otpornija na spoljne uticaje – na primer, na sunčeve zrake, kišu i hladno vreme. Pored vitamina E sadrži i vitamin A koji ima protivupalno dejstvo.
Kada jednom odlučite da krenete da ga koristite, slobodno možete da kažete Zbogom svim drugim preparatima za poboljšanje kvaliteta kose. Sve što je potrebno jeste da budete uporni i da ga upotrebljavate na pravi način.

Pored toga što maslinovo ulje čini da kosa bude otpornija na spoljne uticaje ono još utiče na:

  • Nestanak peruti. Poznato je da perut nastaje onda kada je koža glave suva (kao kada se koža na telu peruta zbog suvoće). Maslinovo ulje hidrira kožu i time biva sjajno sredstvo za borbu protiv peruti.

  • Zadržava vlažnost. Što znači sledeće – sprečava nastanak rascvetalih krajeva.

  • Rast kose. Na tome možemo da zahvalimo vitaminima A i E.

  • Mekoću i sjaj. Sigurni smo da koristite čuvene kristale za kosu. Uz maslinovo ulje, neće vam biti potrebni. Nakon pranja kose, slobodno sa nekoliko kapi ulja možete da utrljate krajeve kose. Videćete kako će biti mekani i sjajni. I mirišljavi.



Tretman kose sa maslinovim uljem i žumancetom

Maslinovo ulje možete da koristite na više načina. Jedan od njih (svakako i najjednostavniji) jeste da nekoliko kašika ulja možete staviti u regenerator za kosu. Kada ga nanesete, ostavite da stoji barem 10-15 minuta, pa tek onda isperite.

Ukoliko želite samo maslinovo ulje da stavite na kosu, bez „dodataka“, učinite to tako što ćete u jednu posudicu sipati nekoliko supenih kašika maslinovog ulja. Zatim utrljajte ulje od korena ka krajevima. Nakon toga, da bi dejstvo ulja bilo još intenzivnije, možete na kosu da stavite kapu za tuširanje ili da je umotate u peškir, zatim da je ugrejete fenom.

I, evo najdelotvornijeg načina – pomešajte nekoliko kašikica ekstra devičanskog maslinovog ulja sa žumancetom, zatim dobijenu smesu malo ugrejte i stavite na kosu. Idealno je da se ponovi prethodno pomenuti proces sa kapom za tuširanje ili peškirom. Što duže ostavite da stoji na kosi, efekat će biti bolji.