Maslina meni

ZAŠTO NAM OPADA KOSA?

ZAŠTO NAM OPADA KOSA?
Datum objave: 11.12.2015.

Ako ste u poslednje vreme primetili da vam na četki ostaje više dlaka nego obično, ne brinite, to je najverovatnije fenomen zvani jesenje opadanje kose. Kao prvo treba da znate da i dlaka ima svoj životni ciklus. Period rasta traje između dve i tri godine, prelazna faza, u kojoj dlaka miruje, dve do tri nedelje, a faza opadanja oko tri meseca.

Dakle, opadanje kose je normalan proces i sve dok nove vlasi rastu kako stare opadnu, sve je u redu.  Stručnjaci ističu da dnevni gubitak kose od oko 90 do 100 vlasi nije alarmantan, već prirodan i sasvim normalan.

Svi već znamo da su muškarci skloniji preranom gubitku kose. Ipak, žene često imaju problema sa prekomernim opadanjem kose. Oštećenja kose često su uzrok agresivnih tretmana i izloženosti kiselinama prilikom farbanja, ali iza toga se mogu sakriti i ozbiljne bolesti...

Fizički stres:svaki oblik stresa, fizičke traume ili ozbiljnije bolesti, može izazvati gubitak kose. Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada ste pod velikim nivoom stresa, životni ciklus kose se omete i ona puno brže dolazi u fazu opadanja.

 Trudnoća: trudnoća je samo jedan primer fizičkog oblika stresa koji može da izazove gubitak kose. Gubitak kose je puno češći nakon porođaja nego tokom trudnoće. Porod je poprilično stresan događaj, a žene počnu nagli gubitak kose primećivati tek 2-3 meseca nakon porođaja.

Previše vitamina A: prekomeran unos vitamina A može uzrokovati gubitak kose. Putem ishrane je teško prekomerno unositi vitamin A, to se puno češće javlja kod osoba koje uzimaju suplemente. Zato je jako važno da se pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavetujete sa lekarom.

 Hormoni: prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula, nagle hormonalne promene koje se dešavaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a verovatnoća je još veća ako u porodici imate slučajeva preranog gubitka kose.

Emocionalni stress: u odnosu na fizički stres, emocionalni stres puno ređe uzrokuje gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim periodima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.

 Anemija: 1 od 10 žena u dobi 20-49 godina pati od anemije, manjka gvožđa u krvi (to je najčešći oblik anemije). Anemija u većini slučajeva uzrokuje slabljenje kose, kao i njeno opadanje. Sve se to možete sprečiti adekvatnim unosom gvožđa.

 Naglo mršavljenje: nagli gubitak kilograma je jedan oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njeno opadanje. Do ovoga može doći čak i kada je gubitak kilograma preporučen od strane stručnjaka. Nemate preteranog razloga za brigu jer će se nakon gubitka kilograma u periodu od 6 meseci kosa oporaviti.

 Starenje: nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetima ili šezdesetima sa oslabljenom i proređene kose. Stručnjaci nisu sigurno zašto se ovo dešava, ali veruju da vodeću ulogu imaju hormonalne promene tokom menopauze. Srećom, istraživanja su pokazala da se gubitak kose, uzrokovan starenjem, u velikoj meri može sprečiti pravilnom ishranom.

 Postoje mnogi saveti kako sprečiti opadanje kose. Ako ste vični pravljenju sopstvenih receptura prirodna kozmetika za negu kose pruža  bogatu paletu ulja, od maslinovog, kokos do argan ulja koja će vam pomoći da vaše  domaće recepture, budu baš onakve, kakve ste nasledili od vaše bake.

U koliko vam obaveze koje vam nameće svakodnevnica onemogućavaju, da se bavite čarolijom spravljenja receptura, priroda je opet našla način da dođe do vas..Kako bi vaša kosa bila zdrava i jaka, prirodna kozmetika vam nudi bogatu paletu proizvoda u vidu, raznih losiona, ampula protiv opadanja kose, šampona, ulja za kosu, maski, biljnih boja za kosu a sve bez štetnih sastojaka. Čuvajte i negujte svoju kosu prirodnim preparatima kako bi ostala lepa i zdrava.