Maslina meni

Bezglutenska ishrana sve popularnija u Srbiji

Bezglutenska ishrana sve popularnija u Srbiji
Datum objave: 22.03.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Gluten je jedna vrsta belančevine koju sadrže žitarice kao što su pšenica, raž, ječam i ovas. ali evo i nekoliko namirnica koje svakodnevno konzumiramo, a sadrže gluten: hleb i drugi pekarski proizvodi, sladoled, pahuljice, neki začini, čokolada, alkohol...

Oboleli od autoimune bolesti pod nazivom celijakija imaju intoleranciju na ovu belenčevinu i za njih je ishrana bez glutena, praktično, jedini lek. Za ove osobe i najmanje količine unetog glutena u ishrani mogu biti problematične. Srećom nemaju sve žitarice gluten - pirinač, kukuruz, proso i heljda su žitarice koje mogu da se koriste u režimu ishrane bez glutena.

Nije baš najjasnije zašto je ova ishrana postala popularna i u ostaloj populaciji. Tome su svakako doprineli i mnogi sportisti koji praktikuju ovakav režim ishrane. Brojni stručnjaci dele mišljenje o tome kako osobe koje nemaju zdravstvenih poteškoća ovog tipa nemaju potrebu da izbegavaju gluten u svojoj ishrani.

Po tvrdnjama zagovornika ovakvog režima ishrane ova lepljiva belančevina stvara
zavisnost, naročito kod onih koji unose mnogo peciva, testenina, slatkiša i ostalu hranu koja u sebi sadrži gluten.

Isključivanjem ove belenčevine iz ishrane lakše se borimo sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i ono što je mnogo važno, usporavamo starenje organizma.

Naša preporuka je da pre nego što se odlučite da izbacite gluten iz ishrane potražite savet lekara (nutricioniste), jer nemaju svi isti stepen intolerancije na ovaj protein. Isto važi i za osobe koje nemaju problem sa glutenom, ali radi boljeg zdravstvenog stanja, pa možda i zbog mršavljenja se opredeljuju na ovaj korak.

Na šta treba obratiti pažnju kod ishrane bez glutena?

Da biste bili sigurni da neka namirnica ne sadrži gluten morate dobro čitati deklaraciju proizvoda, a naročito treba obratiti pažnju na oznaku da je proizvod bez glutena, to je internacionalna oznaka precrtanog žitnog klasa.

Za početnike u bezglutenskoj ishrani to je najbolji vodič za izbor bezglutenskih proizvoda.

Proizvodi označeni ovim simbolom za bezglutenske proizvode su bezbedni.

 

Treba biti obazriv kod konzumiranja industrijskih proizvoda koji nemaju ovu oznaku, na prvi pogled možete pomisliti da je proizvod bez glutena, ali ga je danas naprosto nemoguće izbeći. Mnogo je skivenog glutena u nekim vrstama stabilizatora, aditiva, prerađenog skroba, u mesnim prerađevinama, senfu, prašku za pecivo.

Dakle vodite se oznakom bez glutena i odaberite proverenog proizvođača ovih proizvoda.

Postoje mnogi proizvodi bez glutena koji su namenjeni upravo osobama intolerantnim na ovu belančevinu. Poznato je da je gluten najprisutniji u testu i slatkišima – namirnicama koje su omiljene gotovo svakom čoveku. Mi vam predstavljamo koje to proizvode možete slobodno da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu i da ne brinete da li sadrže gluten.

Testenine bez glutena

Testenina Senza bez glutena sastoji se od mešavine kukuruznog i pirinčanog brašna i belanceta u prahu. Ova testenina se kuva od 5 do 7 minuta, tako da za kratko vreme možete da spremite željeni obrok. Testenina od kukuruza i kinoe Fusili Sam Mills se sastoji od kukuruznog brašna i brašna kinoe i vode. Fusili Sam Mills se kuva nešto duže u odnosu na testenine Senza, oko 8 do 9 minuta.


Za one koji obožavaju testeninu u supama i čorbama, a izbegavaju ih jer većina sadrži gluten, pravi izbor može biti Schar Anellini testenina bez glutena.

Kako se zasladiti ukoliko izbegavate gluten?

Slatkiši su mnogima namirnica bez koje ne mogu čak nijedan dan. Budući da se gluten nalazi u čokoladi, moralo se pronaći rešenje, naročito za one koji menjaju ishranu jer su alergični. Tako danas postoje keksići, čokolade i kolači koji su namenjeni baš njima.

Schar ima liniju bezglutenskih proizvoda, naročito su interesantni keksići sa komadićima čokolade. Pored keksića sa čokoladom, bezglutenski čajni kolutići sa heljdom su sjajna poslastica, naročito jer ne sadrže konzervanse i laktozu.



Bezglutenske čokoladice mogu biti sjajan izvor energije i zato ih mnogi obožavaju i uvek imaju jednu više u svojoj torbi. Granola bar crna čokolada Emco je pravi izbor za one koji se pridržavaju bezglutenske ishrane a žele malo da se zaslade.

Pored testenina i slatkiša bez glutena, u našoj online prodavnici zdrave hrane Maslina, pogledajte čitavu ponudu bezglutenskih proizvoda.