Verovatno ste se nebrojeno puta iznervirali zbog neke dosadne glavobolje ili, ne daj bože, migrene koja vas je proganjala danima? Sigurno ste imali u sezoni virusa i gripa problema sa upornim kašljem ili bolom u grlu, a da nikako niste uspevali da ih se oslobodite? Pored brojnih medikamenata i već tradicionalnih narodnih lekova, koji katkad deluju, a povremeno baš i ne, koliko ste često bili u prilici da isprobate snagu i moć neverovatnog đumbira? Činjenica je da onaj ko ga jednom proba, pod uslovom da mu se dopadne njegov neobičan miris i još čudniji ukus, uvek mu se vraća. Kao leku i kao prijatelju.
U kineskim zapisima upotreba đumbira se pominje još u 4. veku kao idealan lek protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. U toku srednjeg veka je smatran i za moćan afrodizijak, a u 16. veku je korišten za lečenje kuge. Danas se u Indiji u velikoj meri upotrebljava radi ubrzavanja varenja, zalečenje srčanih oboljenja i za zaceljivanje rana.
I kao začin se najviše upotrebljava u kineskoj i indijskoj kuhinji prilikom pripreme sosova, preliva, jela od povrća, pirinča, mesa, divljači, ali iu raznim poslasticama. U Engleskoj je, recimo, pravidelikates koji se veoma ceni hleb sa ukusom đumbira, koji se dodaje u testo prilikom mešenja. U jelo preferiraju da dodaju đumbir u prahu, ili sitno naseckan, a ponekad ga i rendaju.
Činjenica je da je i u Srbiji, poslednjih nekoliko godina, đumbir počeo intenzivnije da se upotrebljava, što zbog samih ljudi koji postaju sve informisaniji o blagodetima ove nesvakidašnje biljke, a što i zbog bolje snabdevenih prodavnica u koje potrošači svraćaju. Koliko je do pre nekoliko godina đumbir bio egzotična pojava bilo gde osim u radnjama zdrave hrane, danas je već postao superhrana koja se podrazumeva skoro na svakom koraku. Potreba za njim je posebno pojačana u toku zimskih meseci kada se najviše upotrebljava za pripremu toplog i mirisnog čaja, najčešće u kombinaciji sa medom, isceđenom pomorandžom i limunom. Ovaj napitak je odličan kao prevencija protiv prehlada i gripa, a i uspešno ublažava kašalj i bolove u grlu.
Đumbir je višegodišnja gomoljasta biljka koja pripada porodici ljiljana. Miris mu je prijatan i oštar, podseća na limun, a ukus je blago ljutkast i pomalo opor, zbog eteričnih ulja koja sadrži. Koren je lekoviti deo koji se koristi i u ishrani i kao lek. Nepravilnog je oblika, debeo je i mesnat.
U 100g đumbira ima oko 80 kalorija – od toga je 1,82g proteina, 0,75g masti i 18g ugljenih hidrata. Koren je prebogat kalijumom, bakrom, magnezijumom, manganom, vitaminom C, vitaminima iz grupe B, a sadrži i u manjoj meri niacin i pantotensku kiselinu.
Veoma je pozitivnog učinka kod sledećih tegoba:
Ako ste posle ove podugačke liste pozitivnih đumbirovih dejstava ostali impresionirani, jedino što vam preostaje jeste i da isprobate ovu čudesnu biljku. Preporučujemo da ga konzumirate čim osetite prve simptome prehlade ili glavobolje, a ako se osetite bezvoljno, bez snage i energije, uvek možete posegnuti za ovim zdravim korenom i podići svoj imuni sistem očas posla na zavidan nivo.
Sirup protiv prehlade
U 2 dl vode staviti dve male kašike svežeg iseckanog đumbira, i kuvati na tihoj vatri oko pola sata. Dodati150gmeda i kuvati još malo dok ne dobije gustinu sirupa. Uzimati jednom dnevno kašiku sirupa. Ukoliko je sirup previše sladak, slobodno ga možete rastvoriti u šolji crnog čaja i popiti.
Energetski napitak
Pola kašičice sitno seckanog svežeg đumbira pomešati s pola kašičice mlevenog lanenog semena i kašičicom meda. Dodati 2 dl negazirane mineralne vode, sok od jednog limuna, grejpfruta i pomorandže.