Maslina meni

Med, polen, propolis i matična mleč – prirodni proizvodi za savršeno zdravlje

Med, polen, propolis i matična mleč – prirodni proizvodi za savršeno zdravlje
Datum objave: 20.08.2019.
Kategorija: Zdrava hrana

 

Svi znamo da je med nezamenjiva namirnica u zimskim danima kada treba podići imunitet i kombinovati ga sa limunom i cimetom u čajevima, prirodnim napicima, salatama, pa čak i u poslasticama. Ima li, opet, nekoga ko nije primenjivao propolisza dezinfekciju grla ili usne duplje, dok su polen i matična mleč proizvodi za koje je svako čuo i verovatno ih tek pokatkad i koristio. Ili, bolje rečeno, upotrebljavao ih ispravno i u pravim dozama.

Svi ovi proizvodi – med, polen, propolis i matični mleč – nazivaju se pčelinjim produktima, a sprovođenje terapije pomoću njih je apiterapija (naziv potiče od lat. reči apis - pčela).

Koliko, zapravo, znate o ovim moćnim rezultatima pčelinjeg rada i truda?

Kada budete saznali nešto više o njima, koliko su, u stvari, lekoviti i korisni za ljudsko zdravlje, poželećete češće da tradicionalne lekove zamenite njima.

1.   Med

Prema definiciji, med predstavlja gustu, slatku i sirupastu materiju, odnosno proizvod medonosnih pčela, koji je dobijen iz voćnih i drugih sokova prerađenih u želucu pčela. Pčele ga odlažu u poklopljeno saće gde se pomoću hemijskih reakcija pretvara u med.

Med sadrži minerale (čak 37!), skoro sve aminokiseline, obilje vitamina, organske kiseline i aromatične materije.

Treba istaći da jedna pčela da bi proizvela 1kg meda treba da poseti oko 10miliona cvetova, što je oko 120 hiljada letova.

Lekovitost meda:

  • Poboljšava imunitet
  • Pomaže kod zarastanja rana i opekotina
  • Odličan izvor energije
  • Ublažava simptome prehlade i gripa
  • Reguliše nivo šećera u krvi (ipak, dijabetičari bi trebalo oprezno da ga koriste)

 

2.   Polen

Ako ste polen do sada konzumirali tako što ste gau sušenom obliku uzimali kašičicom, sažvakali (ili samleli sitno), progutali i nakon toga popili čašu vode, ili ga možda i razmutili u vodi, onda niste, nažalost, ništa od korisnih sastojaka polena iskoristili u svom organizmu.

Zašto?

S obzirom da je najzdraviji sirovi polen, ili sušeni i odmah potom zamrznut, I koji je pre konzumiranja ostavljen nekoliko sati da nabubri u vodi, dobili ste odgovor na pitanje – kako koristiti polen. Potrebno je da stoji potopljen, i da nakon bubrenja zrnca prsnu, jer njihova celuloidna opna nije pogodna za naš sistem za varenje. Čak će se i u jogurtu znatno bolje rastvoriti nego u vodi, pošto je poznato da mlečna kiselina lakše rastvara opnu polena.

Šta je, u stvari, polen?

U pitanju je miks belančevina, masti, minerala, ugljenih hidrata, aminokiselina, fermenata, eteričnih ulja i obilja vitamina (B1, B2, B3, B5, B6, H – biotin, E, C, D, A, rutin, folna kiselina).

Zbog svog izuzetnog sastava, polen poseduje mnogobrojne blagodeti i pozitivno utiče kod:

  • Malokrvnosti
  • Preranog starenja
  • Arterijske hipertenzije
  • Arteroskleroze
  • Probavnih smetnji
  • Gubitka apetita i izostanka radnog elana
  • Smetnji u radu želuca
  • Rekonvalescenata nakon zračenja ili pacijenata koji su koristili prekomerne doze antibiotika
  • Smanjene moždane aktivnosti
  • Dece u razvoju
  • Problema i bolesti vida
  • Kardiovaskularnih oboljenja
  • Komplikacija sa prostatom
  • Podizanja imunog sistema

 

3.   Propolis

Predstavlja smešu voska i lepljivih materija koje pčele sakupljaju sa pupoljaka višegodišnjih biljaka, a koriste ga za oblaganje tavanice košnice dezinfikujući je tako. Takođe, propolisom učvršćuju saće i zatvaraju pukotine.

Jedan od najvažnijih sastojaka propolisa su bioflavonoidi koji su antioksidansi. Pored njih, prisutni su iminerali, vitamini, aromatična i etarska ulja, polen.

Propolis poseduje antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiseptično dejstvo, a pri tome ima i funkciju lokalnog anestetika (umanjuje bol).

Upravo zbog neverovatno visokog stepena delotvornosti, propolis se preporučuje u sledećim situacijama:

  • Prilikom pojave prehlada, gripa ili bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva
  • U slučaju neprijatnog zadaha iz usta, upala grla ili usne duplje, ili kod pojave afti
  • Ako dođe do posekotina, opekotina, ili ako su prisutne rane, herpes i ekcem
  • Kod parodontoze i parodontopatije
  • U slučaju gastritisa i kolitisa
  • Kod pojačanog vaginalnog sekreta
  • Kao prevencija kod upale uha, nosa, grla, usne duplje
  • Za jačanje imuniteta

 

4.   Matična mleč

Nastaje kao produkt pčela radilica starosti 4-12 dana i služi prevashodno za ishranu larvi iz kojih će se razviti matica, pčele radilice i trutovi. Prva 3 dana sve larve dobijaju matičnu mleč, a nakon toga ona postaje hrana samo za buduću maticu. Zahvaljujući ishrani, matica dostiže zrelost pet dana pre ostalih pčela radilica, duplo je veća i teža od njih, živi 5-6 godina, dok obične pčele radilice svega 2-3 meseca.

Pošto je u pitanju hrana za maticu, matična mleč je bogata feromonima, a izuzetno je blagotvorna iza plodnost kod žena,odnosno potenciju kod muškaraca (reguliše hormonski balans u organizmu). Sadrži obilje proteina, minerala, vitamina – sve u svemu, preko 70 poznatih elemenata.

Koristi se u lečenju:

  • Artritisa i reume
  • Povišenog holesterola
  • Hroničnog umora
  • Impotencije i neplodnosti
  • Slabog imuniteta
  • Anksioznosti i depresije
  • Visokog krvnog pritiska
  • Problema sa kožom
  • Dijabetesa
  • Hroničnih infekcija
  • Prekomerne težine
  • Nesanice
  • Preranog starenja
  • Problema sa pamćenjem i koncentracijom
  • Menopauze
  • Karcinoma
  • Upalnih procesa
  • Čireva, uboda, gljivičnih oboljenja

Što se tiče doziranja, matičnu mleč bi trebalo koristiti u svežem stanju 200-600mg, odnosno 130-200mg u liofiliziranom stanju, kada je prevencija u pitanju. Terapijske doze su, pak, znatno veće. Savetuje se da se prilikom upotrebe isključivo stavlja pod jezik ina taj način spontano i polako da se rastvori u ustima.