Maslina meni

Odaberite zdrav doručak – sendviči zbog kojih vas neće gristi savest

Odaberite zdrav doručak – sendviči zbog kojih vas neće gristi savest
Datum objave: 19.07.2016.
Kategorija: Zdrava hrana

Koliko nas započne dan uz sendvič, dok se na stolu hladi espresso kafa? Sigurno se veliki broj vas u ovom momentu prepoznao. To je svakako jedan od najbržih načina da se pripremimo za dan pred nama. Međutim, važno je kakve smo namirnice uneli u svoj organizam, jer nam je potrebna energija, koja neće naštetiti našem zdravlju. Zaboravite na margarin, majonez i industrijske suhomesnate proizvode. Imamo nekoliko ukusnijih i bezbednijih predloga za vas!

Integralni sendviči


Najbolja opcija je da beli hleb zamenite integralnim. Tako možete da pripremite dve kriške crnog hleba, koje ćete premazati maslacem. Pospite suvim začinskim biljem, a potom stavite kuvano belo meso, dva lista zelene salate i kriške mladog sira. Možete da koristite i raženi hleb, onaj od heljde, prosa, kao i onaj koji se mesi od kombinovanog brašna. Ovako pripremljeni sendviči obezbediće vam dovoljno energije tokom dana. Osim što ove vrste hleba možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i super marketima, možete ih zamesiti i sami,pri čemu su neki recepti toliko jednostavni da vam je potrebna samo kašika da biste sastojke smutili.

 


Tortilja sendvič


Za pripremu nadeva za ovaj sendvič trebaće vam malo više vremena, ali sigurno će se isplatiti! Izdinstajte glavicu crnog luka na vodi, a potom dodajte 250 grama ćuretine. Dodajte sok od paradajza po ukusu, kao i crni pasulj. Začinite dodatno po želji, a potom filujte tortilje, koje takođe možete da pronađete i u integralnoj varijanti. Ukoliko posetite restoran čiji jelovnik ima sendviče, videćete ovu vrstu pod nazivom wrap sendviči.


Premazi za sendviče


Umesto margarina, napravite humus, koji je sada već veoma popularan. Potrebno je 400 grama leblebija, čen belog luka, dve kašike limunovog soka, soli po ukusu, 50 mililitara hladne vode i susam. Skuvajte leblebije, dodate ostale sastojke u blender, a vodu sipajte postpeno. Ostavite ga nešto tečnijeg, jer će se stvrdnuti, a potomodložite u frižider, gde treba i da ga čuvate. Svakako, ovaj proizvod takođe možete da pronađete već pripremljen, samo vodite računa da nema nepoželjne sastojke, kao što su šećeri i aditivi. U svojoj kuhinji možete da napravite i drugi premaz miksujući celer i jabuku sa šargarepom. Tome možete dodati začine po želji.

Sigurno ste primetili da svaki restoran koji jelovnik prilagođava gostima tokom celog dana sigurno u ponudi ima i sendviče, bilo da su to klub sendviči, wrap sendviči, garnirani sendviči ili drugačije pripremljeni. Ukoliko želite da pronađete onaj pravi, vodite računa da ima četiri osnovna elementa: žitarice, povrće, mlečni proizvod i meso. Svakako, dozvoljene su i zamene.