Maslina meni

Sa čudotvornim rogačem do savršenog izgleda i zdravlja

Sa čudotvornim rogačem do savršenog izgleda i zdravlja
Datum objave: 06.06.2018.
Kategorija: Zdrava hrana

Put do zdravlja i dugovečnosti danas je skoro nezamisliv bez zdravih navika u ishrani i redovne fizičke aktivnosti.

Da li znate da postoji veoma jednostavan i efikasan način da za kratko vreme postignete veoma upečatljive rezultate na zdravstvenom i fizičkom planu?

Regeneracija vašeg fizičkog stanja i poboljšanje imuniteta neminovno će se pojaviti već nakon par sedmica redovne upotrebe ploda biljke rogača u vašoj ishrani.

Ukusan, a lekovit

Rogač se već punih 4000 hiljade godina koristi u mediteranskim civilizacijama. Prva upotreba datira još iz drevnog Egipta gde je imao lekovitu svrhu, dok su ga stari Grci upotrebljavali kao desert. Verovatno iz razloga što u velikoj meri podseća na čokoladu, ali je znatno zdraviji u odnosu na nju. Sadrži veoma malo masnoće, nema kofeina i nije alergen. Takođe, prepun je kalcijuma, poput kakaoa, ali je opet zdraviji i bolji izbor u odnosu na njega, pošto ne sadrži oksalnu kiselinu koja inače ometa apsorbovanje ovog minerala.

Osobama obolelim od gihta i dijabetičarima rogač se svesrdno preporučuje, jer u svom sastavu nema purina i obiluje složenim ugljenim hidratima. Cenjen je, pre svega, zbog antioksidanasa koji su srž njegovog sastava, zatim vitamina, fosfora, kalijuma, magnezijuma, kao i vlakana.

Sadrži:

  • 7% proteina
  • 35% skroba
  • 40% šećera (posebno saharozu i glukozu)

Zašto je rogač glavna preventiva u borbi protiv mnogih bolesti

Upravo zbog antioksidanasa koji su njegovo najmoćnije oružje (flavonoidi, pre svega) kao preventiva za maligna oboljenja. Kao bitna komponenta za očuvanje zdravlja, preporučuje se i za lečenje sledećih tegoba:

  • LDL holesterola
  • problema sa disanjem
  • neredovne stolice i „lenjih“ creva
  • oštećenja sluzokože
  • gojaznosti, pošto stvara osećaj sitosti (100 grama biljke sadrži 220 kalorija)

 

 Isprobajte mirisne slatke đakonije od rogača

Alternativa kakaou je rogač u prahu – neodoljivog mirisa i prilično zanimljivog ukusa. Ne samo da je savršena opcija kada su slatkiši u pitanju, već je podjednako dobar kao zamena za kakao jer nije alergen. Da bi se od rogača dobio ovako fin i puderast prah, plod se suši, prži i melje. U tom obliku, rogač je prepun prirodnih šećera i ugljenih hidrata. Sadrži vitamin B i A, magnezijum i kalijum.

Rogač u prahu se može koristiti kao prirodni zgušnjivač prilikom pripremanja kremova, preliva, džemova ili sladoleda. Svima onima koji nisu preveliki ljubitelji slatkog, doći će kao odlična zamena za med, smeđi ili kokosov šećer. Savršen je i kao zamena za kafu – kada se koristi u prahu za spremanje toplih napitaka bez kofeina. Može biti upotrebljen i u receptima kao zamena za jedan deo brašna. Idealan je za sve one koji su intolerantni na gluten ili na orašaste plodove.

Malo zanimljivosti o rogaču:

Plod je duguljast, blago zakrivljen, tamnobraon boje i može da poraste od 10 do 25 cm. Biljka je prilično dugovečna - može da opstane i dva veka. Otporna je na štetočine, gljive i razne bolesti. Njen latinski naziv je Ceratonia siliqua.
Posebno je interesantan podatak da se tokom građanskog rata u Španiji rogač koristio u borbi protiv gladi i neuhranjenosti.