Maslina meni

IMUNITET NAŠ NASUŠNI

IMUNITET NAŠ NASUŠNI
Datum objave: 10.01.2013.
Kategorija: Zdravlje

Da li je danas za nekoga još tajna da je imunitet osnov dobrog zdravlja? Ko nije bezbroj puta do sada čuo lekarsku preporuku "izbegavajte prekomerni stres i ojačajte imunitet"? A koliko znamo i umemo da to i ostvarimo?

 

Kao i za bilo šta drugo u životu, ukoliko želimo nešto trajno, moramo stalno da radimo na tome i da ga negujemo. Ni imunitet nije izuzetak i takođe se mora sticati a pošto je on potreban svima, Priroda se pobrinula za mogućnost da ga svi steknu što znači da je svima dostupan.

Pre nego što posegnete za bilo kakvim preparatima, lekovima, čak i prirodnim namirnicama za jačanje imuniteta, morate prvo da pripremite teren, tj. Vaše telo, jer ni najbolje seme ne može da nikne na nepogodnom tlu. A kako to učiniti?

Na prvo mesto bih stavila pozitivno razmišljanje i svesnu želju o potrebi da se sopstveno zdravlje očuva. Ko vam želi više dobro nego vi sami? Da li vam je teško da učinite najboolje što možete za sebe? Da li su vam mrzovolja, utučenost i sva negativna osećanja zaista potrebni? Da li uvek nađete opravdanje zašto nemate vremena za sebe? Naravno, niko nije rekao da je lako i nesumnjivo je potrebna snaga da se izađe iz začaranog kruga nedostatka volje, vremena i načina ali nikako nije nemoguće, naprotiv! Evo nekoliko jednostavnih, besplatnihi i svima dostuprnih načina kako da u tome uspete!

1. Koristite noć: Redovan san je najzdraviji sedativ koji je Priroda dala. Količina sna koja je svakom čoveku potrebna je individualna - od 5 do 8 sati dnevno - ali je najbitnije da se odvija uvek u isto vreme a najzdraviji san je između 22 i 02 časa i trebalo bi provesti najmanje 2 sata u tom snu. Svaki redovan san je i dovoljan san.

2. Koristite dan: Pravilnost je od najvećeg značaja i tokom dana kada se organizam puni hranom i od nje prazni. Redovno raspoređeni, pravilno izabrani i količinski umereni obroci (hranu treba pri pripremi što manje obrađivati, tokom jela je dobro sažvakati i polako gutati) i dobra organizacija dana će joj najbolje doprineti. Apetit treba da prati Sunce. Bogato doručkovati kad Sunce izađe, dobro ručati dok je u zenitu, slabije večerati kad zalazi i ne unositi hranu kasno uveče ili noću. I ako ujutru osmislite svoj dan, izbećićete nervozu i neće vas izbaciti iz takta ni nepredviđene situacije koje ponekad i prijaju i jačaju vašu izdržljivost.

3. Koristite Sunčevu energiju: Osim što popravlja raspoloženje, jedino Sunce vam može pomoći da popunite vaše reserve vitalnog vitamina D, neophodnog za pravilan rad skoro svih procesa u telu a pogotovo kao preventiva protiv najtežih bolesti. Dovoljno je 10 do 15 minuta dnevno izložiti lice i ruke Suncu. Leti vam to neće biti problem a u drugim godišnjim dobima, neka vam bude refleks da napravite kratku pauzu kad god vidite da se Sunce pojavilo.

4. Koristite noge: 45 minuta brzog hodanja tri puta nedeljno, po mogućstvu u prirodi, pomoći će vam da izbacite toksine laganim znojenjem koje je puno zdravije od onog u teretani, da podmažete zglobove jer ćete ih očuvati upravo kretanjem, da pokrenete sve mišiće podjednako, da pospešite cirkulaciju krvi kroz celo telo i mozak.

5. Koristite pluća: I kada šetate i pri bilo kojoj drugoj aktivnosti, treba pravilno da dišete. Pri naporu se izdiše a udiše se pri opuštanju. Tako ćete vašem telu i mozgu obezbediti dovoljno kiseonika. Toplo se preporučuje i smeh, koji osim što je blagotvoran za duh, deluje i na pokretanje velikog broja mišića.

6. Koristite vežbe: Ako niste imali prilike da vam neko pokaže ili ne idete na pilates, jogu, ples, sportski trening... sigurno se sećate kakve vežbe ste radili na časovima fizičkog vaspitanja. Dovoljno je 20 do 30 minuta dnevno vežbanja ili 2 do 3 puta nedeljno po 45 minuta, najbolje posle buđenja, da bi ste pokrenuli savršenu mašinu vašeg tela.

7. Koristite vodu: Nije važna samo količina vode koju pijete (preporučuje se 2,5 dl za svakih 10 kg telesne težine) već i način (bolje po nekoliko gutljaja nego cela čaša ili više odjednom), temperatura (bolja je sobna nego hladna), kvalitet (u namirnicama, ponajviše voću i povrću nalazi se najkvalitetnija voda). Veoma je korisno piti čajeve, tople supe a izbegavati gazirana i alkoholna pića i smanjiti broj kafa jer ona pomaže izbacivanje vode iz tela.

8. Koristite post: Postoje mnogi postovi (na vodi, na ulju, beli post, , jednodnevni na omiljenom sezonskom voću i/ili na sokovima...) i on je nastariji poznati metod čišćenja organizma još od vremena najstarije poznate, ajurvedske medicine. Pri tom se telo najlakše oslobađa štetnih materija i tako rasterećeno, obnavlja ćelije i opskrbljava ih kiseonikom. Post poboljšava rad vitalnih organa, ubrzava metabolizam i doprinosi osećaju rasterećenosti i duha i tela.

9. Koristite saunu i kupku: Ne morate da odlazite u saunu, možete je napraviti kod kuće ukoliko nemate dijagnostikovane zdravstvene probleme. U kadu sipajte topliju vodu (koliko god možete da izdržite) i ostanite u njoj 15 do 30 minuta. Povećaćete tako telesnu temperaturu, koja ubija bakterije, viruse i parazite u krvi i pospešićete znojenje, koje deluje na izbacivanje toksina i topljenje masnih naslaga u kojima se oni najviše i gnezde. Hladan tuš odmah posle toga kao i naizmenično izlaganje toploj i hladnoj vodi, ubrzaće vaš metabolizam. Zagrejano kupatilo ne napuštajte odmah već iskoristite i poslednju paru (vodenu!) dok istovremeno obavljate sve potrebne kozmetičke radnje (nega noktiju, nanošenje krema za lice, telo, sušenje i nega kose...)

10. Ne koristite...: Spisak stvari koje ne treba raditi da se ne bi otežavalo dolaženje do pozitivnih rezultata je možda duži od prethodnog ali zato njega ne treba mnogo objašnjavati. Postoje postupci i situacije koje treba izbegavati a to su prejedanje, nespavanje, nekretanje, preterano izlaganje zračenjima čiji su izvori mnogobrojni (TV, mobilni telefoni, ekrani kompjutera, trafo-stanice, dalekovodi, mikrotalasne pećnice...), pušenje, držanje nezdravih dijeta, konzumiranje rafinisane i nezdrave hrane, alkohola, energetskih pića, droge... Isto toliko je važno izbegavati nezdrave ljudske odnose i sve situacije u kojima se loše osećate kao i da sami stvarate one u kojima se osećate dobro.

Sve ovde navedeno vas ništa neće koštati osim malo volje i napora. Ali ne oklevajte, pomozite sebi, pomozite vašem telu i ono će vam to stostruko vratiti. Za sve je potrebno vreme, tako i za sticanje imuniteta. Ako želite zdravi da prebrodite zimu, morate misliti o tome leti, ako želite da izbegnete prolećni umor, morate raditi na tome još od kraja jeseni. Za to, koristite sve što vam Priroda daje i zapamtite, ništa trajno ne dolazi preko noći ali zato, jednom stečeno, uz dobru negu i održavanje, ostaje trajno. Kao i zadovoljstvo koje ćete pri tome, zbog toga i posle toga osećati.

Autor: Katarina Trajković

Napomena:

Dragi čitaoci, dragi kupci / posetioci / potrošači...,

Namera i namena članaka u ovoj rubrici tekstova je podizanje nivoa obaveštenosti o pitanjima zdravlja, zdrave ishrane i nege, i uopšteno o zdravom načinu života kao i svesnosti o potrebi za njima. Ovde su izneseni saveti, podaci i preporuke koji nemaju za cilj da služe ni kao dijagnoza ni kao terapija za bilo koje zdravstvene probleme ili bolesti. Svaki pojedinac sam ili uz savetovanje sa stručnim licima odlučuje o sopstvenom zdravlju i eventualnoj primeni ovde iznesenog.