Maslina meni

Kako odabrati pravu četkicu za zube?

Kako odabrati pravu četkicu za zube?
Datum objave: 12.12.2018.
Kategorija: Zdravlje

Iako smo svedoci da je često nega zuba na poslednjem mestu, kada je reč o brizi o telu, treba priznati da je to velika greška. Naime, zubi su nam važni ne samo zbog lepog osmeha i sprečavanja neprijatnog zadaha, nego i zbog pravilne ishrane, pa samim tim utiču i na zdravlje celog organizma. Svakako, nisu svi zubi isti, pa shodno tome biramo i odgovarajuće četkice. Ako se pitate kako odabrati, pokušaćemo da vam pomognemo u redovima koji slede.

Kada je vreme za prvu četkicu?

O zdravim zubima treba misliti na samom početku života. Dakle, kada krenu prvi zubići, već treba brinuti o tome da se pravilno razvijaju i da se održava higijena. Na početku se umesto četkice koristi gaza, natopljena u čaj od kamilice, nakon svakog obroka. Kada zubi izrastu do pola od svoje veličine, koristi se četkica. Ona bi trebalo da bude srednje tvrda, naravno, kreativnih i zanimljivih oblika i boja. 

Srednje tvrde četkice za svakodnevnu upotrebu

Kako krenemo od detinjstva, tako bi trebalo i da nastavimo - sa srednje tvrdim četkicama. One su veoma efikasne, a sa druge strane ne oštećuju kožu desni. Glava četkice bi trebalo da bude duga tri centimetra, dok je najbolja širina od jednog centimetra. Vlakna ne bi trebalo da budu duža od 12 milimetara. Birajte one sa sintetičkim vlaknima, jer ne upijaju vodu, pa tako i ne menjaju oblik. Obratite pažnju i na raspored vlakana. Potrebno je da budu kratka u sredini, a duža sa strane.  Četkica se menjaju na svaka tri meseca. Naročito je važno da ih promenite nakon što ste bili prehlađeni ili bolesni, kako vam nakupljene bakterije ne bi izazvale infekciju.

Električna četkica

Mnogi u svom kupatilu imaju i električne četkice. Ona može da bude dobar izbor, jer se pokazalo da skida više zubnih naslaga od klasične četkice. Ukoliko je to vaš izbor, kupite onu koja ima više obrtaja. Važno je i da se kreće kružno. Sa ovom četkicom ćete samo za dva minuta, sporo je pomerajući, sve zube učiniti čistima. Možete da odaberete i onu sa tajmerom, koji će vam reći kada je posao obavljen.

Za osetljive zube i desni

Ukoliko imate osetljive zube i desni, a posebno ako dolazi do krvarenja, potrebno je da odaberete četkicu mekih vlakana. One takođe efikasno uklanjaju naslage, a pri tom neće oštetiti ni zube, ni desni, pa samim tim neće biti ni krvarenja. Osim ove četkice, možete da koristite i interdentalne, ali samo ukoliko postoji dovoljno prostora među zubima. One su tanke i menjaju konac za zube. Ono što je njihova mana jeste to što vam neće biti dovoljna samo jedna, nego ćete morati da imate više njih, različitih dimenzija. 

Oralni tuš

Oralni tuš je alternativa svim mogućim četkicama i drugim sredstvima za pranje zuba i održavanje njihove higijene. Radi se o aparatu koji pod jakim pritiskom istiskuje mlaz vode. On čisti prostor između zuba. Kvalitetno i temeljno čisti zube, a upotreba je veoma jednostavna. Takođe, to je jednokratna investicija, a možete da birate između različitih proizvođača, a naravno i cena. Posebna prednost tuša je u tome što može da dosegne i one delove vilice, koji su inače nedostupni, posebno ako imate most ili spojene krunice.