Maslina meni

KAKO SE NA PRIRODAN NAČIN ZAŠTITITI OD INSEKATA?

KAKO SE NA PRIRODAN NAČIN ZAŠTITITI OD INSEKATA?
Datum objave: 26.04.2018.
Kategorija: Zdravlje

Bliže nam se praznici koje tradicionalno provodimo sa najdražim ljudima. Većina će ove dane obeležiti pripremanjem hrane u prirodi, uživajući u lepom vremenu i svežem vazduhu. Ali ništa ne zna da pokvari raspoloženje i dobru atmosferu kao uporni insekti koji vrebaju iz zelenila. Naročito u ovom periodu godine kada još uvek nisu sprovedene mere za njihovu eliminaciju. Krpelji koji prenose opasne zaraze često nađu put do kože vaših mališana ili ljubimaca, dok uporne muve mogu pokvariti i najlepši ručak. Ako se tome dodaju i rojevi komaraca, koji svojim ujedom izazivaju svrab i ometaju boravak u prirodi, dobije se jedan ne tako savršen dan kao što smo zamislili. Dakle, neophodno je na vreme organizovati vaše praznične dane i preventivno delovati na uticaj dosadnih insekata iz okoline. Preparati namenjeni teranju insekata nazivaju se repelenti, ali oni su često izrađeni od sirovina koje su štetne po ljudsko zdravlje. Zbog toga je veoma bitno odabrati one koji su nežnijeg sastava ili ih pripremiti od potpuno prirodnih sirovina, pogotovu ako imate u vidu da ih morate aplikovati i na nežnu kožu vaših mališana.


*KOMARCI: Za bezbrižno uživanje u prazničnom ručku možete iskoristiti nekoliko proizvoda koji će vam rešiti problem sa ujedima komaraca. Pre svega, možete koristiti neki od gotovih preparata, poput Maxlab Anti insekt spreja, koji dolazi u bočici sa prskalicom za lakšu i jednostavniju aplikaciju. Izrađen je od potpuno netoksičnih sirovina, poput koloidnog srebra, lekovitog bilja i etarskih ulja, pa njime možete zaštititi i vašu decu. Ne sadrži nepoželjne sirovine, konzervanse, parfeme ili alkohol. Njegov efekat zaštite traje čak tri do četiri sata nakon nanošenja. *Ukoliko želite sami da napravite repelent poslužite se sledećim receptom. Kao osnova potreban vam je Oshadi hidrolat ljute nane, koji tera komarce ali i ublažava posledice njihovih ujeda. U njega dodajte esencijalna ulja koja imaju repelentno delovanje, i to po 15 kapi Aromatica ulja citronele i Marigold limunske trave, a zatim po 10 kapi Siempreviva ulja nane i Oshadi ulja čajnog drveta. Sve sastojke dobro izmešajte i prespite u bočicu sa raspršivačem. Pre svake upotrebe najvažnije je bočicu protresti da bi se hidrolat i ulje izmešali. Zatim naprskajte sprej na telo i ponavljajte aplikaciju po potrebi. *Ako sa vama u prirodi borave jako mala deca ili bebe, njima je najbolje na kožu naneti samo esencijalno ulje lavande, koje deluje kao repelent, a neće iritirati osetljivu kožu ili narušiti njihovo zdravlje. Ipak, ulje lavande ima ograničeno delovanje, te je potrebno često ponavljati postupak.*Repelent možete pripremiti i od jako efikasnog Nim ulja, koje obećava zaštitu i do 12 sati od momenta nanošenja. Preparat se priprema tako što u 50ml Dar bademovog ulja sipate 1ml nim ulja i dobro promućkate, a zatim nanesete na izložene delove tela.*Ukoliko ipak dođe do ujeda komaraca možete se poslužiti nekim od sledećih trikova. Na mesto ujeda nanesite Esi Aloe vera gel koji trenutno umiruje kožu i ublažava svrab, ili Shenemil Biomasku od gline koja će eliminisati crvenilo i oticanje. Takođe, kao prvu pomoć nakon ujeda komaraca možete koristiti i Siempreviva hidrolat nane ili Marigold esencijalno ulje lavandin, koji takođe umiruju crvenilo, svrab i nadraženost kože.

https://www.maslina.rs/images/kcfinder/image/za%C5%A1tita%20od%20insekata.JPG
*KRPELJI: Sličnu mešavinu kao za teranje komaraca možete pripremiti i da biste se zaštitili od krpelja. U te svrhe koristite esencijalno ulje eukaliptusa, lavandelimunske trave ili kedra. Budite oprezni, te esencijalno ulje eukaliptusa nemojte nanositi na vaše ljubimce, jer im može naškoditi.


*MUVE: Da biste uporne muve oterali od vašeg stola za ručavanje, koristeći nekoliko biljnih sastojaka izradite ovaj specifičan repelent. Pre svega, potrebna vam je mešavina esencijalnih ulja koju sami pripremate, koristeći po 25 kapi Herba ulja od geranijuma, Aromatica ulja sandalovine, Probotanic ulja ruzmarina i Marigold ulja limuna. Ovu mešavinu esencijalnih ulja rastvorite u dve kašike Dar ulja jojobe i dve kašike vodke. Ovako pripremljen repelent prespite u teglu u kojoj se nalazi parče tkanine, poklopite i ostavite da se tkanina natapa naredna 24 sata. Kada krenete u prirodu ponesite teglu sa vama i postavite je na centralni deo stola. Otvorite poklopac i oslobodite mirisna ulja koja će terati muve daleko od vaše hrane.