Maslina meni

Stomatologija: kada se koristi anestezija, a kada nije neophodna?

Stomatologija: kada se koristi anestezija, a kada nije neophodna?
Datum objave: 22.03.2018.
Kategorija: Zdravlje

Svi oni koji se plaše anestezije i igle generalno, verovatno misle da ona i nije baš tako potrebna. Neko je čak spreman da istrpi i ogroman bol, samo da ne primi anesteziju. Međutim, sam proces davanja anestezije ne izaziva preveliku bol, niti mora da znači da je to nešto što je neprijatno. A pritom, vama će biti mnogo lakše i jednostavnije. Nećete osećati ništa tokom cele stomatološke intervencije. Naravno postoje i one intevencije kada anestezija nije neophodna i kada zaista nećete osetiti intervenciju. Mada, mnogi pripadaju i onoj krajnosti kada uvek traže anesteziju, čak i kada to nije potrebno, jer se tako osećaju sigurnije. Treba da znate u kojim slučajevima je obavezna, a kada može i da se izbegne:

Ne koristi se - kada nemate koren i kada nećete osetiti intervenciju

Dakle, u slučajevima kada je koren prethodno izvađen neće biti potrebe za anestezijom. Naime, tada vi nećete osetiti nikakvu bol. Druga stvar je mala neprijatnost, ali ona je moguća čak i kada imate anesteziju. Kada kročite u stomatološku ordinaciju, znate da nijedna intervencija neće proći bar bez male neprijatnosti. Koliko god da su stomatolozi i prijatni i pažljivi i obazrivi, jednostavno nikome nije prijatno da drži usta otvorenim malo duže, i da se trudi da se ne pomera dok zubar ne završi ono što je započeo. No, da se vratimo na temu. Nema potrebe za anestezijom kada popravljate zube, menjate plombe u zubima, kojima je koren izvađen. Tada nema šanse da se javi bol, pa nema potrebe ni za anestezijom.

Koristi se - kada vadite zub ili koren

Ovo su definitivno situacije kada morate da koristite anesteziju. Odnosno kada će vam u stomatološkim ordinacijama i preporučiti anesteziju. Dakle, opet ponavljamo, to nije nešto štoj e strašno i spasiće vas dodatnog nepotrebnog bola. Kada vadite zub, koji se na primer i ne klima i a koji vam pravi probleme i kojeg je nemoguće popraviti, ništa vam drugo ne preostaje nego da ga izvadite. Zato u ovom slučaju vađenje zuba nije jednostavno. To znaju sve stomatološke ordinacije i zato će i bez pitanje da primene anesteziju. Vađenje korena jeste takođe bolan proces i naravno da je u i ovom slučaju potrebno da primite anesteziju. Ona će vrlo brzo proći, a bol prilikom vađenja korena nećete ni da osetite.

Koristi se - kada su popravke malo zahtevnije

Ne mora da znači da će svaka popravka u stomatološkim ordinacijama boleti. Međutim, kada je zub prilično pokvaren i kada popravka traje malo duže, onda se savetuje da primite anesteziju . I sam stomatolog će to proceniti i onda će vas upoznati sa daljim tokom rada. On vas može i upozoriti na to koliko vas popravka određenog zuba može boleti. Na primer on vam može reći da će vas samo malo boleti, te da ukoliko možete da izdržite tu bol, onda bi bolje bilo da istrpiti bez anestezije. Ako će popravka trajati duže i ako u stomatološkoj ordinaciji znaju da će bol trajati tokom čitavog procesa, onda će anestezija biti neophodna.

Koristi se - kada se ugrađuju zubni implanti

Anestezija se koristi i kada se ugrađuju zubni implanti. Ovo je naravno viši stepen bola i ugradnja zubnih implanata se ni ne pokušava bez anestezije. Stomatološke ordinacije to dobro znaju i svi koji rade u njima, ali i svi koji se bar malo razumeju i koji imaju pojam o popravci zuba i ugradnji implanata će vam reći da se ovaj postupak ne radi bez anestezije. Dakle, to je ono što je opšte poznato.