Maslina meni

Svi benefiti magične ašvagande

Svi benefiti magične ašvagande
Datum objave: 06.06.2022.
Kategorija: Zdravlje

Ašvaganda je biljka koja raste na poljima širom Indije, a u narodu je poznata kao magična biljka kojoj se pripisuju mnoge koristi. To je biljka čiji se koren i plodovi svakodnevno koriste u lekovite svrhe širom sveta.

Poreklo ašvagande

Ašvaganda je jedna od najvažnijih biljaka u prirodnom lečenju i koristi se već više od 3000 godina.

Njeno ime je na indijskom jeziku sinonim za miris konja, što se odnosi i na njegov jedinstveni miris i sposobnost povećanja snage.

Ašvaganda je poznata i pod imenom Withania somnifera, kao i indijski ginseng i zimska trešnja.

Biljka ašvagande je mali grm sa žutim cvetovima, koji dostiže najviše 1.70 m visine i daje mali crveni plod.

Raste u toplim klimatskim uslovima, a njeno poreklo je severno-istočni deo Indije. Danas se biljka uspešno uzgaja u mnogim delovima ove zemlje, ali i u Nepalu, Pakistanu, Šri Lanci i Bangladešu.

Ašvagandino lekovito dejstvo se ne ispoljava ciljano na određeni organ, već ono balansira aktivnost celog organizma.

Ašvaganda umiruje napetost i smanjuje stres

Ovo je jedna od najvažnijih ajurvedskih biljaka sa adaptogenim svojstvima, te vrlo efikasno deluje na smanjenje nervne napetosti. Superior ašvaganfa podiže energiju, raspoloženje i libido.

Just Superior ašvaganda se dobija prirodnim sušenjem i mlevenjem celog korena, iz koga ništa prethodno nije ekstrahovano. Ima upečatljivo intenzivan ukus, koji joj daju u potpunosti očuvana bioaktivna jedinjenja, odgovorna za njena korisna svojstva.

Takođe, pomaže kod problema sa spavanjem i kod poboljšanja sposobnosti razmišljanja.

Organska ašvaganda u prahu za potpuni oporavak

Ova biljka je pravi rudnik minerala i nutrijenata kao što su: kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni itd.

Organska ašvaganda se koristi za ubrzavanje oporavka nakon bolesti. Koristi se i za smanjenje neželjenih efekata lekova koji se koriste za lečenje raka i tumora. Ekstrakt ove biljke može biti dodatak hemoterapiji.

Takođe, dobra je za ljude koji se bave fizičkim radom, a deluje i kao snažan tonik za vitalnost i starost. To je hrana za vaše zglobove i živce.

Ovaj proizvod se koristi svakodnevno u vidu jedne kafene kašičice, koja se sipa u mleko ili sokove.

Ašvaganda ulje

Eterra ašvaganda ulje se koristi kod artritisa, anksioznosti, bipolarnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, tuberkuloze, astme, bronhitisa, Parkinsonove bolesti i hronične bolesti jetre.

Naučnici smatraju da neke od ašvagandinih blagodeti dolaze iz njenih antioksidantnih svojstava i mogućnosti da očisti organizam od slobodnih radikala. Dve glavne grupe jedinjenja, steroidni alkaloid i steroidni lakton mogu da doprinesu njegovoj širokoj primeni zahvaljujući korisnim svojstvima.

Široka primena ašvagande

Neki ljudi koriste ovu bilju za poboljšanje sposobnosti razmišljanja, smanjenje različitih oblika upala i sprečavanja efekata starenja.

Ašvaganda je poznata kao prirodni lek za menstrualne bolove, a koristi se i za probleme plodnosti kod muškaraca i žena.

Deluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem.

Takođe, pomaže kod zaceljivanja rana, bolova u leđima i jednostrane paralize (hemiplegija), ali i kod smanjenja šećera u krvi.

Dodavanje ašvagande u vašu svakodnevnu ishranu, može biti jednostavan i efikasan način za poboljšanje vašeg zdravlja i kvaliteta života.