Kategorija: Zdravlje Objavljeno: 27.07.2017.

Najstarije lekovito sredstvo koje je čovek proizveo je vino. U istoriji nije poznato kada je popijena prva čaša vina, ali po nekim izvorima smatra se da je vino nastalo 7000 godine p.n.e. na teritoriji Kine. Danas, vino je među najpopularnijim napicima koje možemo koristiti kao lek, za opuštanje, dodatak ishrani...  

Iako se smatra da alkohol nije dobar za zdravlje, posebno ga ne treba mešati sa lekovima. Međutim novinar Toni Edvards, na osnovu brojnih studija, tvrdi da umerene količine vino može biti lek protiv mnogih bolesti. Lekari smatraju da je dovoljno popiti jednu do dve čaše na dan, da bi se postigao pozitivan efekat, u suprotnom može se ostvariti negativan efekat na druge organe.

Da li je zdravije crno ili belo vino?

Tokom mnogo godina, naučnici su ispitali delovanje vina, pogotovo crvene sorte, na zdravlje i došli su do podatka da crveno vino štiti od neke vrste raka, poboljšava mentalno zdravlje, pruža prednost za zdravije srce i smatra se da produžava životni vek. Poslednjih godina spovedena su istraživanja na Univerzitetu Freiburgu koja potvrđuju da belo vino zbog njegove obogaćenosti bioflavonoidima i pigmentima poboljšava zdravlje pluća i štiti ćelije od raka dojke podjednako dobro kao i crno vino.

Vino kao lek

Ono što ističu zagovornici biljne medicine jeste da vino koje samo po sebi ima lekovito dejstvo, u kombinaciji sa drugim darovima prirode pospešuje zdravlje, umanjuje simptome gripa i bolove ako se primenjuje na određeni način.

  1. Upala grla i zubobolja – U litar vrelog crnog vina stavite kašičicu belog sleza, rusomače i žalfije, ostavite par minuta da odstoji, procedite i popijte. Ovaj rastvor se isključivo koristi za ispiranje usta i grla, ne pije se.

 

  1. Grip – Ako imate grip, efikasan lek je čaj od crnog vina, koji treba piti umereno do četiri puta na dan. Recept za čaj: Ispržite 60g šećera i prelijte sa jednom litrom vrelog crnog vina, pustite da malo prokuva, ohladite i dodajte dva decilitra ruma i jednu grančicu vanile ili par karanfilića.

 

  1. Prehlada – Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Jedna čaša vina dovoljna je da suzbije sve simptome i smanji šanse od ponovne prehlade.

 

  1. Depresija – Dve šake biljke rutvice ostavite da odstoji nedelju dana u litri crnog vina, procedite i pijte gutljaj po gutljaj, jedan decilitar dnevno, najmanje šest nedelja.

 

  1. Anemija– Efikasan lek za lečenje malokrvnosti je kupinovo vino. Ujutru na prazan stomak ili uveče treba popiti do jedan decilitar, najduže 3 meseca. Ovo vino se takođe preporučuje trudnicama koje pate od anemije.

 

  1. Vino za želudac – Osobe koje imaju problema sa varenjem trebalo bi da popiju jednu času laganog crnog vina uz ručak, a ako imate problema sa zatvorom uveče pred spavanje popijte čašu belog vina.

 

  1. Holesterol – Ako imate povišen holesterol tokom obroka treba da popijete do dve čaše crnog ili belog vina.

 

  1. Vino za srce – Lekari smatraju da prirodni napitak koji se pravi od vina donosi poboljšanja kod svih oblika srčane slabosti. Recept: Deset svežih stabljika peršuna stavitite u litar čistog crnog vina i dodajte dve kašike vinskog sirćeta. Ovu smesu kuvajte na slaboj vatri oko deset minuta i na kraju dodajte trista grama domaćeg pripodnog meda. Procedite i prespite napitak u staklene boce. Ovaj lek je star preko 800 godina i pronađen je u spisima opatice von Hidegrard.

 

  1. Cirkulacija – Kupinovo vino pored toga što je veoma ukusno i pitko odličan je prirodan lek za poboljšanje cirkulacije u krvi. Svako jutro na prazan stomak popijte oko 1dl kupinovog vina i cirkulacija će vam biti mnogo bolja.

 

Pored mnogobrojih lekovitih dejstava, koje smo naveli, vino vas takođe može učiniti mlađim i lepšim. U Francuskoj u gradu Bordoa isprobana je prva terapija sa vinom (vinoterapija), gde se vino koristi u maskama za lice, za masažu tela i kao najpopularnija terapija - topla kupka u vinu.