Maslina meni

Za pravilnu negu zuba potrebno više od četkice i paste

Za pravilnu negu zuba potrebno više od četkice i paste
Datum objave: 07.02.2018.
Kategorija: Zdravlje

Pranje zuba je svakodnevica svakog čoveka, međutim da li je isključivo pranje zuba dovoljno za pravilnu negu? Mnogo faktora utiče na zdravlje zuba i desni – posete zubaru, pravilno pranje zuba, upotreba adekvatne četkice za zube i interdentalne četkice, konca za zube, odabir paste,... Pored toga, način ishrane znatno utiče na zdravlje zuba i desni, i u nezi, pored prethodno nabrojanih faktora, svakodnevno možemo da se poslužimo „domaćom kuhinjom“ kako bi poboljšali zdravlje zuba i zadržali blistavo beli osmeh.


Odabir četkice za zube


Nije svejedno kakvu četkicu koristimo. Uvek je važno odabrati pravilnu četkicu naspram naših zuba. U današnje vreme najčešće se kupuju plastične četkice sa veštačkim vlaknima ali neka vaš izbor uvek budu četkice sa prirodnom dlakom. Oni koji imaju osetljive zube preporučuje se upotreba mekih i gusto razdvojenih vlakana koji čiste i održavaju zube. Takva je Splat Profesional četkica za zube sensitiv čije su dlake napravljene u dve verzije: meke i srednje tvrdoće.


Odabir paste za zube

 


U velikoj ponudi teško je odlučiti se za onu pastu koja najviše odgovara našim zubima i desnima. Ono što je najvažnije kod svake paste za zube jeste da čisti, obezbeđuje protiv-upalni efekat i efekat sprečavanja krvarenja desni. Jedne od najpopularnijih pasta za zube jesu one sa ekstraktima, pa tako danas možete pronaći one sa ekstraktom zelenog čaja, đumbira, propolisa ili cvetnog ekstrakta.



Upotreba konca za zube i interdentalne četkice


Nega zuba ne podrazumeva samo pranje zuba. To je početna stanica. Da bi zubi bili zdravi i da bi se rešili naslaga hrane, neophodno je u zubnu higijenu uvesti i upotrebu konca za zube. Konac za zube i upotreba interdentalne četkice su nezaobilazni ukoliko želite da imate zdrave zube i desni jer oni uklanjaju naslage koje se nalaze između zuba koje četkica nije u mogućnosti da ukloni. Upotreba konca ili interdentalne četkice dovoljna je jednom dnevno, na kraju dana, nakon pranja zuba pred spavanje. Ukoliko se upotrebljava četkica za čišćenje jezika, neophodno je prvo očistiti zube koncem pa za kraj ostaviti upotrebu četkice za jezik.


Zdravi zubi i blistav osmeh


Pored četkice, paste i konca za zube, svakodnevno možemo da upotrebljavamo i ono što se nalazi u našoj kuhinji. Na primer, za blistav osmeh i svež dah idealno je ispiranje usta prohlađenim čajem od žalfije. Ukoliko u svojoj kuhinji imate propolis, sipajte 3-4 kapi u malu šolju vode, i koristite za ispiranje svakog jutra.