Maslina meni

Zeleni čuvar zdravlja: čudotvorni divlji origano

Zeleni čuvar zdravlja: čudotvorni divlji origano
Datum objave: 06.03.2019.
Kategorija: Zdravlje

Miris pitomog origana iz kuhinje znači da su na stolu pasta, pizza ili paradajz salata.
Divlji origano, biljka koja se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih antibiotika i antioksidanata, kao lek korišćena je još u staroj Grčkoj. „Origana“ potiče upravo iz Grčke, a sama reč prevedena na naš jezik znači „radost planine“ dok drugi prevodi kažu da je to „jedna oštra biljka.“ U nauci su do sada poznate čak pedeset i dve vrste origana, od kojih su najčešće četiri: origanum onites, origanum majorana, origanum vulgare i origanum minutiflorum. Prema nameni, delimo ga na divlji i pitomi. Pitomi, koji je moguće kultivisati i uzgajati u baštama, najčešće koristimo kao začin i dodatak jelima. Divlji raste na nadmorskim visinama mediteranskih predela i najviše ga ima u Turskoj i južnom delu Grčke. Predmet našeg interesovanja, divlji origano, kao svoj aktivni sastojak sadrži karvakrol koji mu daje antioksidativna, antiseptička, antimikotička protivparazitna, antifungalna, antibakterijska i antivirusna i mnoga druga dejstva. Načini njegove konzumacije i primene su mnogobrojni. Za vas izdvajamo one najjednostavnije koje možete uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu i brigu o zdravlju.





MIRISNI ČAJ LISTA ORIGANA

Sa tegobama u respiratornom traktu srećemo se na prelazu jednog godišnjeg doba u drugo, nakon virusnih infekcija, zbog slabosti sinusa i niza drugih razloga. Čaj divljeg origana uspešno će ublažiti sve tegobe nastale oboljenjem ili iritacijom disajnih puteva i smiriti kašalj i bronhitis. Blagotvoran je i kod poremećaja funkcionisanja organa za varenje i posebno učinkovit kod neprijatnih dijareja i crevnih parazita. Ukoliko se borite sa Ešerihijom koli, usled prepisanog načina doziranja ovog čaja, vaš urinarni trakt konačno će biti oslobođen bolova i nesnosne napetosti.

ULJE DIVLJEG ORIGANA

Jedan od najučestalijih načina konzumiranja divljeg origana jeste upravo kroz ulje, a za njega se veruje da je najjači i najbolji antiseptik na svetu. Jačanje celokupnog imunog sistema osnovno je dejstvo ovog ulja, a ono ubija širok spektar gljivica, bakterija i parazita i eliminiše mikroorganizme iz urinarnog, gastrogenitalnog i respiratornog sistema, ali i sa kože. Njegovom upotrebom, smanjiće se i primiriti veliki broj upalnih procesa u telu. Čak i najupornija Kandida, Ešerihija Koli, Stafilokoka, Samonela i Enterokoka, biće uklonjene iz organizma. Rival najjačim antibioticima i odlična prevencija gripu i prehladi, ulje divljeg origana (Origanum Minutiflorum) efikasniji je od belog luka, 130 puta jači od limuna, 337 puta jači od zelenog čaja i 26 puta jači od fenola koji se koristi za dezinfekciju hirurške opreme.

KAPSULE 100% ORGANSKOG DIVLJEG ORIGANA

Održavanje opšteg zdravlja, kao i zdravlja urinarnog, respiratornog i digestivnog trakta, jednostavno je uz konzumaciju kapsula koje sadrže moćni divlji origano. One se, prema uputstvu, piju tri puta dnevno pre jela, sa vodom. Ne preporučuju  se deci ispod dve godine, trudnicama i dojiljama, a njihovo dejstvo povećaće se ukoliko uz kapsule pijete i pomenuti čaj od divljeg origana. Budući da opori ukus ove biljke nije svima prijatan, kapsule su komforne za upotrebu jer ćete u tom slučaju izbeći ukus i jačinu najmoćnije zelene biljke. Pozitivna iskustva i reakcije na kapsule posebno su imali oni koji pate od hronično začepljenih sinusa, te imajte u vidu da već nadražena sluzokoža tokom lečenja kapsulama neće dodatno „patiti“.

HIDROLAT DIVLJEG ORIGANA ZA ŠIRU PRIMENU

Lekovite vodice, u svetu kozmetike poznatije kao hidrolati, dobijaju se procesom destilacije aromatičnih biljaka, uz pomoć vodene pare. Nakon kondenzacije, preostaju nam komponente nerastvorljive u vodi i odvojene od tečnosti. Taj ostatak nazvan hirolatom moćno je terapijsko sredstvo, iako predstavlja nusproizvod. Može se koristiti direktno, razređen ili ne. Hidrolat origana može se koristiti za čišćenje i negu kože (ali i kože lica), kao vodena faza u izradi gelova, krema i maski za lice, ali i u obliku kapi za uši ili nos. Njegov miris obično je slabiji u odnosu na ulje, ali ukoliko ga iskoristite za osvežavanje prostorije ili garderobe, efekat neće izostati. U letnjim mesecima pomoći će vam da negujete nokte i noge, možete ga koristiti i nakon depilacije ili brijanja. Budući da spada u red kvarljivih preparata, hidrolat bi trebalo iskoristiti u roku od šest meseci nakon otvaranja.

Iako se moćnim dejstvima divljeg origana uglavnom služimo tek kada nastanu specifične tegobe, trebalo bi ga imati u vidu kao saveznika u jačanju imunog sistema i koristiti ga preventivno. Brojni minerali koje sadrži, kao što su beta-karoten, bakar i niacin, pojačavaju njegov neprikosnoveni status prirodnog leka i sa prvim promenama poželećete da ste počeli da ga koristite mnogo, mnogo ranije.