Maslina meni

Etarsko ulje Anisa10 ml

Šifra proizvoda: 5607
Robna marka: ALEKPHARM
Cena po komadu
336,00 rsd

Opis proizvoda

ETARSKO ULJE ANISA

(Anise Seed essential oil )

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima ( bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

Biljka: Pimpinela anisum L.
Miris: začinski, na “bronhi”
Način dobijanja: destilacija
Deo biljke iz koje se dobija ulje: seme
Glavni sastojci: anetol, estragol, fenikulin, linalool, limonene

DEJSTVO:

Etarsko ulje anisa ima snažno umirujuće dejstvo na nervni sistem. Koristi se kod anksioznosti, depresije, besa i stresa, kao i kod nesanice. Ulje anisa može ubrzati cirkulaciju i olakšati simptome reume i artritisa. Efikasno je i za uklanjanja celulita. Olakšava iskašljavanje i ublažava poteškoće sa disanjem kod astme, bronhitisa i drugih respiratornih poremećaja.

UPOTREBA:

Etarsko uje anisa treba koristiti u malim količinama. Dobro se meša sa etarskim uljima đumbira, cimeta i karanfilića. Danas se sve više koristi se za oplemenjivanje pilinga za lice i telo, šampona i kupki, zbog svog naglašenog dejstva na mikrocirkulaciju kože. Efikasno je i u tretmanima uklanjanja celulita. S obzirom da se koristi u malim količinama, treba ga pomešati sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...)

UPOZORENJE:

U velikim dozama, ulje anisa ima opojne efekte i usporava disanje i cirkulaciju. Može izazvati iritaciju određenih tipova kože. Ne preporučuje se korišćenje kod trudnica, dojilja i dece. Ne koristiti kod hormonski zavisnih tumora. Ne nanositi direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti i toplote, van domašaja dece.