Maslina meni

Etarsko ulje Mandarine 10ml

Šifra proizvoda: 5629
Robna marka: ALEKPHARM
Cena po komadu
420,00 rsd

Opis proizvoda

ETARSKO ULJE MANDARINE

(Citrus reticulata essential oil)

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik, lekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom se dobijaju destilacijom ili presovanjem biljke ili nekih njenih delova. To su lako isparljive, nemasne supstance, intenzivnog mirisa. Delovanje jednog etarskog ulja zavisi od kombinacije i koncentracije raznih hemijskih supstanci koje se nalaze u njegovom sastavu. Na sastav i kvalitet etarskih ulja utiču karakeristike zemljišta, nadmorska visina, klima, način berbe i tehnika proizvodnje.

Etarska ulja se mogu koristiti na razne načine: za inhalacije, za kupke i saune, za masažu ili lokalno, utrljavanjem na određena mesta na telu. Koriste se i u izradi raznih kozmetičkih preparata i parfema. Odlična su i za korišćenje u aroma lampama. Za upotrebu etarskih ulja, potrebno je poznavanje delovanja i toksičnosti pojedinih ulja.

Eterska ulja nikada ne treba nanositi nerazređena na kožu jer mogu da izazovu iritaciju i alergijske reakcije. Najbolje je mešati ih sa baznim uljima (bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo, jojoba ulje, avokado...) koja u mnogome pojačavaju njihovo dejstvo. Izuzetak je etersko ulje lavande koje se može naneti direktno na malu površinu kože.

KARAKTERISTIKE:

  • Biljka: Citrus reticulata L.
  • Miris: slatkasto gorak, svež
  • Način dobijanja: mehaničko ceđenje
  • Deo biljke iz koje se dobija ulje: kora ploda
  • Glavni sastojci: limonen, gama-terpinen, alfa i beta pinen

 

DEJSTVO:

Etarsko ulje mandarine ublažava nervnu napetost i budi životnu radost, pružajući  nam osećaj sigurnosti. Dobro deluje kod opšte slabosti organizma, iscrpljenosti i umora. Etarsko ulje mandarine ima blagotvorno dejstvo i na kožu. Kontroliše lučenje sebuma i čisti zapušene pore. Takođe ima i antiseptičko i antioksidativno dejstvo, čime štiti kožu od oštećenja i upala.

UPOTREBA:  

Etarsko ulje mandarine je veoma blago i neiritativno ulje, pa se može koristiti za pripremu kupki i preparata za negu nežne dečije kože (u koncentraciji od 1 do 2%). Dobro deluje na hiperaktivnost i stres kod dece. Takođe se koristi i kod odraslih u slučaju depresije, stresa, unemirenosti i nesanice.Bogato antioksidansima, etarsko ulje mandarine, podstiče proizvodnju kolagena te ublažava sitne bore, ožiljke i sprečava nastanak strija. Pošto reguliše lučenje sebuma i ima antiseptička svojstva, nezaobilazan je dodatak kozmetičkim preparatima za negu masne kože i kože sklone aknama. Odlično se kombinuje sa etarskim uljima bergamota, cimeta, žalfije, karanfilića i lavande. Iako je blago ulje, najbolje je da se koristi  pomešano sa nekim biljnim uljem (bademovim, kokosovim, maslinovim, sojinim, ricinusovim, uljem pšenicnih klica, jojoba uljem, uljem avokada...). Primjenjuje se i u vidu ihalacija ili u aroma lampama, kod prehlda i za osvezavanje prostora.

UPOZORENJE:
Zbog fotosenzitivnosti izbegavajte korišćenje eterskog ulja mandarine pre sunčanja ili solarijuma. Ne sme doći u kontakt sa očima. Ne nanositi ga direktno na kožu i sluzokožu. Nije za oralnu upotrebu. Čuvati zaštićeno od svetlosti  i toplote, van domašaja dece.