Maslina meni

Metalna figura Despot Stefan Lazarević

Šifra proizvoda: 8447-2
Zemlja porekla: Srbija
Cena po komadu
1.500,00 rsd

Opis proizvoda

Opis suvenira:

Materijal: Metal (olovna legura)

Dimenzije: na postamentu 9 cm

Način izrade: Livenje

Vreme izrade 1 primerka: do 7 dana

Težina: Suvenir iz grupe proizvoda do 0.5 kg

Trajnost: Neograničeno

Istorija olovnih vojnika seže daleko u prošlost. Metalne figure ratnika različitih epoha i zemalja nalazile su svoje mesto na dvorovima antičkih i srednjovekovnih vladara, ratnim savetima svetskih vojskovođa, policama pasioniranih kolekcionara i naravno dečijim sobama.

Zahvaljujući Umetničko zanatskoj radionici Predrag i Nenad možete sakupiti jedinstvenu kolekciju figura ličnosti koje su obeležile istoriju Srbije kroz tri najznačajnije epohe: srednji vek, 19. vek i Prvi svetski rat – od velikog župana Stefana Nemanje, kneza Lazara i kosovskih vitezova, preko vožda Karađorđa i ustanika, do vojvode Živojina Mišića i solunskih vojnika.

Umetničko–zanatska radionica Predrag i Nenad se bavi ručnom izradom figura istorijskih i legendarnih ličnosti, i drugih suvenira inspirisanih istorijom Srbije i Beograda, u ograničenom – ekskluzivnom tiražu.

O knezu Stefanu:

Knez Stefan ( 1389-1427. ) sin kneza Lazara, veliki diplomata, vladar, pesnik i ratnik – Vitez reda Zmaja. Vraćajući se u Srbiju posle Angorske bitke ( 1402. ), od vizantijskog cara dobija titulu despota, a od ugarskog kralja zapušteni Beograd, koji 1403. pretvara u prestonicu Srbije. Njegova zadužbina je manastir Manasija ( Resava ) kod Despotovca, u kome je i sahranjen.