Maslina meni

Licider magnet 5x5 cm

Šifra proizvoda: 8051
Zemlja porekla: Srbija
Cena po komadu
115,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Licidersko srce i drugi liciderski kolači krajem 18 veka u Srbiju stižu sa teritorije Austrougarske. Veoma brzo preuzimaju srpske etno elemente i kao takvi postaju nezamenjiv dar sa vašara, seoskih slava, i drugih narodnih okupljanja. Nikada se nisu koristila u tužnim i negativnim obredima, već uvek na radost i u ime ljubavi. Zbog čega je njihova osnovna boja crvena, nacifrana žutom bojom, simbolom Sunca, crvenom, plavom i belom bojom, simbolom srpske trobojke.

Srce je oduvek bilo simbol ljubavi. U ranijim vremenima, zaljubljeni su često poklanjali liciderska srca. Danas se ovakva šarena srca mogu videti na vašarima ili drugim saborima.

Koje je njihovo pravo značenje?

Pokloniti nekome licidersko srce značilo je da ste mu poklonili svoje srce. Što je ljubav bila veća, veće je bilo i srce. Onda je moda iskazivanja ljubavi na ovakav način prestala, a tako se smanjivao i broj onih koji su pravili ove slatkiše. Danas je ponovo došlo njihovo vreme.

Postoji mnogo prilika da se pokloni licidersko srce. Nekada su se ona sa ogledalcima davala isključivo voljenim osobama, kako bi kada se pogledaju u njemu videle ko je u tom srcu. Kao znak ljubavi mogu ga poklanjati i bake i deke svojim unucima. Mogu poslužiti kao suvenir, za razne poslovne manifestacije i za venčanja.

Dimenzije: visina 5 cm i širina 5 cm