PLOD MORAČA (Foeniculi fructus)
MORAČ
Latinski naziv i familija : Foeniculum vulgare L. (Apiaceae)
Plod je izduženo-jajast sa izraženim rebrima, žutozelen do žutobraon.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Foeniculi fructus)
Hemijski sastav : Plod morača sadrži 2-6% etarskog ulja (sa 2-80% trans-anetola), masno ulje, flavonoide, proteine, organske kiseline.
Upotreba : Za ublažavanje grčeva u pedijatriji, kod nadutosti, za eliminisanje gasova, kao antiseptik, za razređenje sluzi kod kašlja.
U narodnoj medicini se koristi: Kao losion za oči; za stimulaciju lučenja mleka kod dojilja; za otklanjanje tegoba organa za varenje – nadutosti, grčeva, slabog apetita.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba čistog etarskog ulja jer može izazvati nadražaj sluzokože organa za varenje.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku usitnjenog ploda morača preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti dve do tri šolje čaja dnevno.
Proizvođač: Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr. Josif Pančić