Maslina meni

Isabgol psyllium 100g

Šifra proizvoda: 1290
Zemlja porekla: Indija
Robna marka: LILA MA
Cena po komadu
460,00 rsd

Opis proizvoda

Isabgol - psyllium 100g

Isabgol je indijski naziv za semeni omotač biljke Plantago ovata to jest Plantago psyllium, koja je veoma slična našoj domaćoj bokvici, samo što raste u jugoistočnoj Aziji. Mekinje psilijuma smatraju se u ajurvedi najboljim crevnim podmazivačem i svojevrsnom metlom za creva. Ove mekinje upijaju količinu vode i crevnog sadržaja mnogo puta veću nego što su one same teške, čime rešavaju različite crevne probleme koji uključuju i konstipaciju i dijareju.

KO TREBA DA KORISTI ISABGOL?

Isabgol deluje kao blagi laksativ, diuretik, protivupalno i omekšavajuće. Osobe koje pate od hroničnog zatvora, hronične dijareje, dizenterije, kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa, čira, uretritisa i cistitisa mogu da osete značajne dobrobiti upotrebom isabgola.

 

  1. Zatvor, slabo pražnjenje
    Isabgol sadrži znatnu količinu kako rastvorljivih, tako i nerastvorljivih biljnih vlakana što je veoma važno za osobe koje pate od zatvora. Mekinje indijske bokvice upijaju veliku količinu vode, bubre u crevima, podmazuju ih i nose sa sobom talog isušene stolice.
    Pomešajte dve kašičice isabgola sa 100 ml toplog kravljeg mleka i odmah popijte, da mekinje ne nabubre u čaši. Uzimajte ovo uveče, pre spavanja.
  2. Dijareja
    Isabgol deluje hladeće i protivupalno, u crevima upija i sa sobom nosi veliku količinu organizama, među kojima su i patogeni, izazivači različitih tegoba praćenih prolivom – dizenterije, kolitisa, Kronove bolesti, stomačnog gripa… Za zaustavljanje ovih simptoma, Isabgol je najbolje koristiti sa svežim kiselim mlekomili svežim jogurtom. Na ovaj način creva se kolonizuju probiotskim bakterijama u pravilnoj razmeri, što omogućava njihov normalan rad.
    Pomešajte dve kašičice isabgola sa dve supene kašike svežeg kiselog mleka i pojedite ovo posle doručka i posle ručka (uveče nije dobro koristiti kisele mlečne proizvode).
  3. Čišćenje debelog creva
    Zahvaljujući svojoj higroskopnoj prirodi, isabgol tokom kretanja kroz creva upija i sakuplja štetne mikroorganizme, toksine i otpatke, koji se u ajurvedi jednim imenom nazivaju “ama“. Ova otrovna i lepljiva supstanca najčešće se zalepi za zidove debelog creva odakle tokom vremena prelazi u krvotok i uzrokuje različite probleme. Čišćenjem ame, zdravlje, raspoloženje i izgled se popravljaju.
    Pomešajte dve kašičice isabgola sa 200 ml tople vode i pijte uveče pre spavanja, svakog drugog dana tokom mesec dana.
  4. Gastritis, heliko bakterija
    Višak kiseline u želucu dovodi do raznih neprijatnosti, a ako traje dugo može dovesti i do čira u organima za varenje. Omekšavajuća i sluzasta svojstva isabgola ovde mogu da “učine čuda“.
    Pomešajte dve kašičice isabgola sa 100 ml vode (ne tople ili vruće) i popijte posle jela, dva puta dnevno. Isabgol će upiti višak kiseline i bakterija, smiriti pita došu.
  5. Čir na želucu i dvanaestercu
    Kod ovih stanja mehanizam delovanja isabgola je isti kao i kod viška kiseline. S obzirom na činjenicu da čir predstavlja ozbiljno oštećenje sluznih membrana, potrebno je koristiti dodatna sredstva za zarastanje i smanjenje korozije. Stoga, osim saveta za upotrebu pod brojem 4 (gastritis) dodajte i savet za upotrebu pod brojem jedan, to jest uveče pre spavanja, sa toplim kravljim mlekom.
  6. Kolitis, Kronova bolest
    U ovim slučajevima ishrana je izuzetno bitna, treba izbegavati tešku hranu. Isabgol treba uzimati sa lasijem – mešavinom svežeg kiselog mleka i vode. Pomešajte dve supene kašike svežeg kiselog mleka i 100 ml vode, dodajte ¼ kašičice sveže mlevenog indijskog (rimskog, đira) kima i prstohvat sveže struganog muskatnog oraha. Sve ovo dobro izmešajte dok ne dobijete homogen napitak. U ovo dodajte dve kašičice isabgola i popijte dva puta dnevno, posle jela.
  7. Gojaznost
    Prejedanje usled stresa i nervoze, preterana upotreba kalorične i rafinisane hrane, bez biljnih vlakana, najčešći su uzroci gojaznosti danas. Isabgol donosi obilje biljnih vlakana, kako onih nerastvorljivih, koji dugo održavaju osećaj sitosti i punine u stomaku, tako i rastvorljivih, koja sakupljaju masnoće, žuč i druge otpatke koji slabe razmenu materija i dovode do gojaznosti.
    Pomešajte kašičicu isabgola, kašičicu limunovog soka i 100 ml tople vode i popijte pola sata pre doručka i pola sata pre ručka.Žudnja za hranom biće daleko manja, a samim tim i unos nepotrebnih kalorija. Svaki put kada osetite glad na nervnoj bazi, popijte ovaj napitak kako biste smirili stres, a ujedno i sprečili gojenje.
  8. Hemoroidi, fistule
    Kao što je već rečeno, biljna vlakna i laksativna svojstva isabgola doprinose lakšem i bezbolnijem pražnjenju creva, bez naprezanja i suvoće. Na taj način sprečava se pucanje krvnih sudova. Osim toga, isabgol je blago oporog ukusa što donekle pomaže zarastanju fistule i zaustavljanju krvarenja.
    Pomešajte dve kašičice isabgola sa 200 ml tople vode ili toplog kravljeg mleka i popijte uveče pre spavanja, dok se stanje ne popravi.
  9. Holesterol, dijabetes, visok pritisak
    Savremena istraživanja pokazala su da ishrana bogata biljnim vlaknima smanjuje apsorpciju masti i šećera. Zbog toga mnogi lekari i nutricionisti savetuju povećani unos biljnih vlakana, naročito rastvorljivih, kako bi se smanjile ili sprečile posledice povišenog nivoa holesterola ili glukoze. Niži nivo holesterola povezan je i sa nižim krvnim pritiskom i zdravijim srcem, a na srce i pritisak blagotvorno deluje i uklanjanje konstipacije i toksina iz debelog creva.
    Način uzimanja kod nekog od ovih stanja zavisi od telesne građe i stanja zdravlja osobe. Pogledajte neki od načina opisanih naviše, pa izaberite onaj koji je najprikladniji.

Neželjena dejstva:
Nije dobro uzimati isabgol kod lenjih creva, a to je stanje kada su creva puna sadržaja, ali se ne kreću i hrana u njima stoji i ne vari se. Takođe, osobe koje imaju slab Agni – oganj varenja u želucu odnosno manjak kiseline, ne bi trebale da koriste lubrikantne laksative u koje spada i isabgol.