Maslina meni

Heljdine pahuljice bez glutena organic Superfood 200g

Šifra proizvoda: 2493
Zemlja porekla: Finska
Robna marka: SUPERFOOD
Cena po komadu
290,00 rsd

Opis proizvoda

Heljdine pahuljice bez glutena organic 200g

Iako ne spada u žitarice, heljda se koristi na potpuno isti način - najčešće za pripremu kaše i hleba. Izuzetno je hranljiva, kao i sve integralne žitarice, ali ne sadrži gluten. Heljdina kaša je omiljeni zimski doručak u severnim zemljama i to sa veoma dobrim razlogom. Po makrobiotici, heljda spada u namirnice koje greju organizam, pa je zato posebno omiljena u zimskoj polovini godine. Osim toga, odličan je izvor proteina, sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući i aminokiselinu lizin koja se gotovo ne nalazi u žitaricama, tako da je posebno korisna za vegetarijance.

Kao i većina integralnih žitarica, i heljda je bogata vitaminima B kompleksa, a sadrži i gvožđe, bakar i magnezijum. Od antioksidanasa, heljda sadrži glutation, polifenole uključujući katehine, rutin i kvercetin. Oba ova sastojka povoljno deluju i na organe za disanje i na kapilare. Ono po čemu se heljda posebno izdvaja je sadržaj rutena, bioflavonoida koji je veoma važan za zdravlje krvnih sudova. Sadržaj rutena utiče da heljda jača krvne sudove, dobra je za cirkulaciju i zdravlje kapilarne mreže. Heljda se preporučuje u ishrani i za one koji imaju anemiju ili probleme sa hemoroidima.

Interesantno je pomenuti i da konzumacija heljde doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi. Naime, heljda ne samo da ima nizak glikemijski indeks, nego pored toga sadrži supstancu D-hiro-inositol, koja utiče na metabolizam insulina, čime takođe poboljšava korišćenje glukoze i snižava koncentraciju glukoze i triglicerida u plazmi.

 

Superfood heljdine pahuljice su proizvedene od pažljivo odabranih oljuštenih zrna organski gajene heljde. Nakon termičke obrade zrna se presuju u ukusne pahuljice. Bogat su izvor složenih ugljenih hidrata, belančevina i dijetetskih vlakana i prirodni izvor minerala, vitamina B grupe i vitamina E. Najčešće se koriste za pripremu zdravog, hranljivog doručka. Prirodno ne sadrže gluten i idealna su hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

Uputstvo za pripremu: 1 šolju heljdinih pahuljica preliti sa 1,5 šolja tople vode ili neke druge zagrejane tečnosti. Po želji dodati sušeno voće i orašaste plodove.

Sastojci: 100% heljdine pahuljice

Alergen info: Može sadržati u tragovima soju, susam, kikiriki, badem, lešnik.

Nutritivne vrednosti na 100g:  
Energetska vrednost:  1456kJ/348kcal
Masti: 2,6g
Od čega zasićene: 0g
Ugljeni hidrati: 70g
Od čega šećeri: 2g
Proteini: 10g
Vlakna: 7g
So: 0g

Uvoznik: Superfood d.o.o. Beograd