Maslina meni

Crna ribizla suva 1kg

Šifra proizvoda: 1282
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: ROBA NA MERENJE
Cena po kilogramu
3.550,00 rsd

Opis proizvoda

Suva crna ribizla kg

Bez dodatog šećera

Listopadni žbun crne ribizle (Ribes nigrum) može da naraste do visine od 1,5 metara i gaji se prvenstveno zbog ukusnih, crnih plodova prepunih vitamina C i antocijana koji im daju boju.

Pored dobro poznate crvene, koja je i najzastupljenija kod nas, postoji i crna ribizla. Ona je podjednako lekovita i zdrava, te je obavezno uključite u ishranu.

Ovo niskokalorično voće sadrži ugljene hidrate, dijetalna vlakna i proteine. Prebogata je karotinom, koji mu daje boju, a, osim toga, pomaže sintezu vitamina A. On štiti sluzokožu i pospešuje razmenu materija na ćelijskom nivou. Ribizle sadrže zavidne količine vitamina B1, B2 i B6, niacina, kao i vitamina E.

Izuzetno bogata vitamininom C
U 100 g svežih bobica ima 69 odsto preporučene dnevne doze. Predstavlja snažan antioksidans koji se bori, pa čak i poništava dejstvo slobodnih radikala u ćelijama kože.

Osim toga C vitamin pomaže u regeneraciji ćelija i štiti kožu od UV zračenja. Znatne količine ovog vitamina jačaju imunosistem, štite organizam od virusa i bakterija. Pomažu čak i u borbi s rakom i njegovoj prevenciji.

Crna ribizla je dobar izvor vitamina K, koji čuva zdravlje kostiju. Naime, on aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Ako ih redovno jedete, možete usporiti starenje, tvrde stručnjaci.

Kombinacija ove dve supstance pomaže osobama koje imaju osetljive kapilare sklone pucanju i proširene vene. Ribizle se preporučuju i osobama koje pate od insulin nezavisne šećerne bolesti.

Sastav :
100% sušena crna ribizla

Semenke koje se nalaze u plodu ribizle sadrže ulje bogato gama-linolenskom, kiselinom koja deluje snažno protivupalno (slično kao ulje noćurka ili boražine). Upravo se zato ulje crne ribizle preporučuje osobama koje pate od psorijaze.

Crna ribizla leči i razne infekcije (posebno organa za mokrenje), a japanski naučnici utvrdili su 2001. godine da plod i ulje crne ribizle imaju antvirusno delovanje, prvenstveno na virus gripa.

Crna ribizla zahvaljujući sadržaju tanina koristi se kao blago i efikasno sredstvo za zaustavljanje proliva (posebno u kombinaciji sa listovima maline i divlje kupine).