Maslina meni

Kokosovo ulje Granum Food 450ml

Šifra proizvoda: 2459
Zemlja porekla: Srbija
Robna marka: GRANUM FOOD
Cena po komadu
1.120,00 rsd

Opis proizvoda

Kokosova palma (Cocos nucifera) drvenasta je biljka iz porodice palmi koja je rasprostranjena u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i otocima Tihog i Indijskog okeana. Neobičan plod kokosove palme, poreklom iz Malajskog arhipelaga, se od davnina koristio u ljudskoj ishrani, kao brašno, mleko i ulje kokosovog oraha.

Kokosovo ulje dobijeno je postupkom hladnog ceđenja mesnate materije kokosa na savremenim pužnim presama. Ovo hladno presovano, nerafinisano jestivo biljno ulje je stabilna, zdrava zasićena masnoća, koja ne sadrži gluten, hidrogenizovane masti, holesterol, aditive, veštačke dodatke niti konzervanse. Ulje ekstrahovano iz svežeg kokosovog mesa ima visoko učešće masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 %, a najzastupljenija masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline razlikuju se od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu, brzo se apsorbuju u organizam, te tako dobro utiče na varenje i rad creva. Ovo ulje spada u najzdravija i najsvestranija ulja za ishranu.

Zahvaljujući svom prirodnom ukusu i aromi kokosa izuzetno je za pripremu hrane. Stabilnije je na visokim temperaturama od ostalih biljnih ulja. Zahvaljujući svojoj visokoj tački dimljenja (oko 180°C), idealno je za kuvanje, prženje ili pečenje. Kokosovo ulje se koristi u ishrani jer je otporno na užegnuće, ne sadrži veliki broj kalorija, brzo se pretvara u energiju i tako sprečava taloženje masti na krvnim sudovima. Odlična i ukusna zamena je za margarin jer ne sadrži transmasne kiseline.

Bogato je belančevinama, ugljenim hidratima i mineralnim materijama. Deluje antivirusno, antibakterijski i imunološki. Pomaže mršavljenju.

Kokosovo ulje je odlično za masažu, negu i regeneraciju kože i kose.

Sastav: kokosovo ulje 100%