Maslina meni

Organsko ulje sikavice Biosativa 100ml

Šifra proizvoda: 4338
Zemlja porekla: Nemačka
Robna marka: BIOSATIVA
Cena po komadu
1.190,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Ulje sikavice, dodatak ishrani. Hladno presovano ulje semenki sikavice, nežnog je ukusa i mirisa. Pogodno je za sve vrste salata ili kao dodatak jelima od povrća, žitarica ili testa. Sikavica se često poistovećuje sa čičkom, ali se radi o različitim biljkama.

Sastav:100% ulje semenki sikavice (Silybum marianum L.), hladno presovano. Hranjive materije ili druge materije sa fiziološkim učinkom: preporučena dnevna doza sadrži 15 g ulja sikavice. U preporučenoj dnevnoj dozi silimarin je prisutan u tragovima.

Način upotrebe: jedna čajna kašičica 3x dnevno ili po preporuci stručne osobe.

 Uslovi čuvanja: nakon otvaranja čuvati na hladnom i tamnom mestu.:

Napomena: dodatak ishrani nije dopuna ili zamena uravnoteženoj ishrani. Preporučene dnevne doze ne smeju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male dece. / Upozorenje: osobe koje uzimaju lekove trebaju se pre uzimanja posavetovati sa lekarom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Ako želite znati nešto više o sikavici:

Biljka Sikavica (čičak) proslavila se u narodu kao odličan lek za hronična obolenja jetre, žući, slezene, žutice, za čišćenje organizma i jetre od kandide i njenih otrova…
Sikavica (Silybum marianum), gujina trava, šarena badeljka, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, ošebalj, je dvogodišnja, zeljasta, dosta krupna i razgranata biljka. Sikavica je jako slična čičku pa je mnogi samo tako prepoznaju, ali to nisu iste biljke. Sikavica je pokrivena maljavim, belo prošaranim listovima. Na vrhu ima krupnu, lako povijenu purpurno-crvenu cvetnu glavicu. Cvetovi i listovi su posuti žičkastim bodljikama. Naraste do 150 cm i cveta u drugoj godini u leto. Nalazi se pored puteva i u blizini naselja, uglavnom u primorskim i toplijim područjima.
Listovi i cvet se beru u maju, a seme u avgustu-septembru, kada se vadi i koren.

Ta se biljka, poznata još u doba Hrista, primenjuje za lečenje jetre, ali je korisna i u nekim drugim slučajevima, a i odličan je antioksidans.
Silimarin se kao lekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, a najčešće kod bolesti jetre. Specifično je za nju da je jako bodljikava.
Kao lek se koristi zreli i osušeni plod, a korisni sastojci su silimarin, silibin, silikristin i ostali flavonoidi, a sadrži i masno ulje, sterole i proteine. Njegov se specifičan kompleks naziva silimarin, a izoliran je iz ploda 1968. godine.