Maslina meni

Sveža urma Mazafati 500g

Šifra proizvoda: 3043
Zemlja porekla: Iran
Cena po komadu
230,00 rsd

Opis proizvoda

Urma je mala, obla voćka koja raste na urminoj palmi u obliku grozdova  kojih može da bude do 200 na jednom drvetu. Dužina jednog ploda je do 5 cm dok u obimu doseže do 2,5 cm. Urme mogu biti braon, žute, crvene ili narandžaste.U prošlosti su ih zvali „hleb pustinje". Ovo voće ima i veliku hranljivu vrednost. Urme sadrže 80 odsto ugljenih hidrata, zajedno sa proteinima, mineralima i vitaminima, imaju malo masnoće, nemaju holesterola i veoma su zdrave.

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojih  se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva.

Dobar izvor minerala (gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum, selen, bakar, fosfor, mangan i cink), vitamina (A. B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K) i pigmenata (beta-karoten, lutein i zeaksantin). Urme sadrže i antioksidanse poznate kao tanin, koji su poznati po svom anti-infektivnom, anti-inflamatornom i anti-hemoragičnom svojstvu. Ne sadrže holesterol i brzo mogu snabdeti organizam dodatnom energijom. Sveže urme su bolji izvor vitаminа C nego suve, dok su suve urme bolji izvor kаlcijumа

Neki od benefita korišćenja urmi...

zaustavlja dijareju, lek za tvrdu stolicu, reguliše telesnu težinu, snižava holesterol, smanjuju krvni pritisak, štiti od moždanog udara, hrana za mozak, energetski stimulans, povećava seksualnu izdržljivost, hrana za bebe, idealna hrana za one koji poste, jačaju zubnu gleđ.