Maslina meni

Kurkuma u prahu Jishan 100g

Šifra proizvoda: 2444
Zemlja porekla: Indija
Robna marka: JISHAN
Cena po komadu
230,00 rsd

Proizvod nije na lageru

Opis proizvoda

Kurkuma u prahu Jishan 100g

Kurkuma ili turmerik (Curcuma longa) je jedan od najviše korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji, a često se koristi i pri lečenju šećerne bolesti, bolesti krvi i krvnih sudova, kožnih bolesti i bolesti disajnih organa.

Svojstva
Kurkume poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju. Prema ajur-vedi, ljut ukus ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, lepljive toksine, podstiče krvotok i ceo proces varenja hrane. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih i krvnih bolesti, svih vrsta upala i groznice. Takođe uklanja taloge i lepljive toksine, čireve, salo, znoj, gnoj, svrab, čisti majčino mleko, matericu i uterus.

Opor ukus steže i zaceljuje - zaustavlja unutrašnja i spoljnja krvarenja, jača zube i desni, pomaže zaceljivanju rana, zaustavlja dijareju i dizenteriju. Ušna virija zagreva telo i uklanja krutost u zglobovima i mišićima, podstiče metabolizam, čisti energetske meridijane i doprinosi zdravlju kože.

Način primene
Kao začin, kurkuma se najčešće koristi za pripremu pilava kojem daje predivnu, zlatnožutu boju i prefinjen miris i ukus, a istovremeno neutrališe sluzasta i slatka svojstva pirinča. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsti mahunarki jer pomaže varenju i usvajanju belančevina i sprečava nastajanje gasova i nadutosti.
Kurkuma je osnovni sastojak mešavine začina za kari i boja karija potiče upravo od nje. Ako se povrće kuva na ulju u kome je proprženo malo kurkume ili karija, njegova hranljiva vrednost značajno će porasti jer će se biološki vredne materije iz začina upiti u hranu i znatno doprineti varenju, upijanju i usvajanju tog obroka.

Kod upale grla: U pola šolje vruće vode rastvorite kašičicu kurkume (5 grama) i kašičicu soli. Više puta dnevno grgljajte ovim rastvorom i upala će brzo proći.

Kod upale nepca: Pomešajte kašičicu kurkume i kašičicu meda. Dobro izmešajte dok se ne napravi gusta i lepljiva pasta. Ližite ovu pastu sve dok se ne istroši čitava količina. Ovo je odlično sredstvo za upale u usnoj duplji.

Protiv dijareje: Pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice mlevenog indijskog kima sa šoljom svežeg kiselog mleka.

Kod manjih kožnih bolesti: U šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mleka dodajte pola kašičice kurkume i pola kašičice nerafinisanog šećera od trske. Dobro izmešajte i pustite da se prohladi. Popijte mlako, isključivo na prazan stomak - uveče pre spavanja i ujutro natašte. Kod suvog ekcema pomešajte kurkumu i ghi, pa tu pastu mažite dva puta dnevno na obolelo mesto. Kod vlažnog ekcema umesto ghija koristite med.

Kod povreda i rana: Kod povreda izazvanih padom, saobraćajnim udesom, ranjavanjem ili na drugi način, pomešajte dve kašičice kurkume, dve kašičice ghija i šolju vrućeg kravljeg ili kozjeg mleka. Kada se ovo popije, zaustavlja se i unutrašnje i spoljašnje krvarenje a rane brže zaceljuju.

Kod posekotina: Ako ste posekli prst, sipajte kurkumu u šoljicu za kafu i zatim uronite posečenei deo i čvrsto ga pritisnite uz zid suda. Čak i duboke posekotine reaguju u roku od nekoliko minuta. Ako je posekotina ili rana na nekom drugom mestu, sipajte prah kurkume direktno na ranu i prekrijte lakom gazom. Idealno je ako pri ruci imate i prah trifale ili nima - tada dodajte i te sastojke. U većini slučajeva rana će zarasti čak i bez ožiljka.