Garam masala 100g
Sastav: korijander 38%, cimet 9%, kumin 33%, crni biber 5%, đumbir 4%, crni kardamom 4%, komorač 3%, karanfilić 3%, zvezdasti anis 0,5%, muskatni orah 0,5%.
Garam na Hindu jeziku znači toplo ili vruće, a masala znači mešavina začina, tako da u prevodu garam masala znači „vruća mešavina". Garam masala je obično mešavina pet ili više začina, koji se odvojeno prže u suvom tiganju jer na taj način začini oslobađaju svoju specifičnu aromu i ukus, a zatim se svi začini pomešaju i zajedno samelju. Začin je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi kako biste što duže sačuvali njegovu punoću i kvalitet ukusa.
Način upotrebe:
Jelo možete začiniti samo garam masalom i to će biti jedinstveno i potpuno uživanje za sva čula.
Od pola do jedne kašičice je dovoljno za količinu namirnica za četiri osobe. Odličan je za jela od mahunarki, povrća i pirinča.
Garama masala se često dodaje na samom kraju kuvanja, a može i pred serviranje jela jer time će jelo da sačuva u potpunosti aromu svih začina. Ako želite pikantnije i ljuće jelo onda je najbolje da na samom početku kuvanja propržite garam masalu na ulju ili giju (pročišćen maslac).
Nutritivne vrednosti na 100g: | |
Energetska vrednost: | 1493kJ/361kcal |
Masti: | 17,7g |
Od čega zasićene: | 0,97g |
Ugljeni hidrati: | 57,85g |
Od čega šećeri: | 1,38g |
Proteini: | 11,44g |
So: | 0,35g |