Maslina meni

ŠAFRAN CEO CRVENI 0.025g

Šifra proizvoda: 1267
Zemlja porekla: Iran
Cena po komadu
250,00 rsd

Opis proizvoda

ŠAFRAN CEO CRVENI 0.025g

Iran je jedan od najstarijih regiona u kojem se gaji šafran. Iranski poljoprivredni proizvodi, uključujući šafran su veoma visokog kvaliteta usled izobilja različitih klimatskih uslova.

Iranski šafran je najskuplji začin na svetu, upravo zbog svog potencijala. Klimatski i geografski uslovi u potpunosti utiču na kvalitet i količinu šafrana koji se uzgaja i bere, ne samo u Iranu već i širom sveta.

Šafranal, supstanca koju sadrži šafran je toksična i u velikim količina može izazvati trovanje. Prema iranskim istraživanjima, u iranskom šafranu se nalazi manji procenat šafranala, dok je u drugim delovima sveta na veoma visokom nivou. Trenutno je Iran najveći svetski proizvođač šafrana, uživajući više od 80% svetskog tržišta.

Da bismo dobili 1 gram vrhunskog šafrana, potrebno je 160 cvetova. Svaka stabljika sadrži do četiri cveta, a svaki cvet 3 stigme. Stigma je ujedno i najviša tačka tučka, koja je u obliku tube i sadrži polen. Prilikom berbe, ubira se polen i seče se stigma. Svaka stigma je u proseku 2.5-3 cm dužine.
Kako se bližimo samom dnu stigme, ona postaje narandžaste boje i prelazi u žutu, gde nailazimo na tučak, koji je potpuno žut.

Sargol šafran, ili svecrveni šafran je najčistiji oblik šafrana, bez delova tučka, te je u potpunosti crven. Ima veoma veliku moć bojenja hrane.
Vrhunski šafran se dobija sečenjem stigme iznad dela gde stigma počinje da dobija narandžastu boju.