Maslina meni

Crvena kinoa organic Beyond 500g

Šifra proizvoda: 1355
Zemlja porekla: Bolivija
Robna marka: BEYOND
Cena po komadu
680,00 rsd

Opis proizvoda

Crvena kinoa organic 500g

Biljka južne Amerike čije se sitne semenke koriste u ishrani već preko 6000 godina,a zbog sličnog načina uzgoja i upotrebe svrstava se u žitarice.

Kinoa je vrlo vredna i hranjiva namirnica koju je preporučljivo uvesti u svakodnevnu ishranu.

Kinoa sadrži više belančevina od ječma ili prosa, a po količini i uravnoteženosti aminokiselina usporediva je sa sojom. Sadrži i visoku količinu kalcijuma, kalijuma magnezijuma, gvožđa, vlakana, B-vitamina, E-vitamina. Kinoa obiluje dobrim, nezasićenim mastima, ali zato sadrži manje ugljenih hidrata nego većina žitarica.

Lekovito delovanje:

Kinoa blagotvorno deluje protiv migrene (magnezijum opušta krvne sudove, zbog čega pomaže i u slučajevima visokog pritiska). Budući da kinoa ima izuzetno nizak glikemijski indeks, ona je odličan izbor za osobe koje imaju problema sa šećerom u krvi i viškom kilograma, a bogatstvo u amino kiselini lizinu podstiče rast i oporavak tkiva.  Upravo zbog toga kinoa je savršena za decu, rekonvalescente i sve koji vode računa o svom zdravlju.

Način upotrebe:

Zrno kinoe je prirodno presvučeno tankim slojem saponina koji ga štiti od jakog vetra, žarkog sunca, hladnih noći i ostalih teških uslova u kojima raste. Saponin se uklanja pre pakovanja ali ga neznatna količina ostane, stoga je kinou pre kuvanja potrebno isprati kako se ne bi pokvario ukus jela. No imajte na umu da će bez obzira na to kinoa zadržati svoju specifičnu blagu gorčinu zbog koje je mnogi i vole!

Kinoa se može jesti sama ili u kombinaciji sa drugim žitaricama. Od jedne šoljice suve kinoe dobit ćete tri kuvane. Kinou možete dodati u svoju omiljenu čorbu ili supu, ili jelo od povrća, baš kao što biste dodali pirinač ili neku drugu žitaricu.

Kako se kuva:

Dodati jedan deo kinoe u dva dela hladne vode. Voda se dovede do ključanja, a potom krčka 10-20 minuta. 

Uvozi i pakuje: Beyond d.o.o. Niš